PHP mail - brak polskich znaków na interii

0

Witam. Mam taki problem - mam wysyłanie maila w PHP w postaci potwierdzenia zapisów z formularza i na mailu o2, gmail, zenbox, wp - wszystko działa. Problem pojawia się na mailu interii - nie ma w ogóle polskich znaków. Kodowanie wszędzie mam na UTF-8.

Tutaj kawałek kodu:

$polaczenie->query('SET NAMES utf8');
$polaczenie->query('SET CHARACTER_SET utf8_unicode_ci');

i nagłówek z maila :

$headers = "MIME-Version: 1.0' . \r\n".
 "Content-type: text/html; charset=UTF-8' . \r\n".
 "From: <".$from.">\r\n";
$message = "...";

Cały plik też jest kodowany w UTF-8. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ? Dzięki z góry za odpowiedź.

0

spróbuj jeszcze general_ci lub polish_ci, generalnie raczej polecam phpmailera czy jakiegoś framworka z smtp

0

Sprawdź też jakie kodowanie jest ustawione na Interii. Zakładam że powinno być tam UTF8, ale nie zaszkodzi sprawdzić.

0
$polaczenie->query('SET NAMES utf8');
"Content-type: text/html; charset=UTF-8' . \r\n".

Widzisz już błąd czy jeszcze nie?

0
TomRZ napisał(a):
$polaczenie->query('SET NAMES utf8');
"Content-type: text/html; charset=UTF-8' . \r\n".

Widzisz już błąd czy jeszcze nie?

Niestety jeszcze nie. Wszędzie zmieniałem nawet z UTF-8 na utf8 i odwrotnie i ciągle na interii są krzaki

Ok, zmieniłem formatkę i teraz działa. Jeśli ktoś będzie miał podobny problem to skorzystałem z tej formatki na końcu, ale kodowanie zostawiłem UTF-8 :

https://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Wysyłanie_e-maili

0

Powinno być utf8 (mimo, że RFC podaje UTF-8, jest z tym małe zamieszanie), najlepiej jakbyś używał phpmailera co już było proponowane wyżej, zaoszczędzisz mnóstwo czasu.

0

Dzięki, przyda się pewnie na przyszłość :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1