Problem ze sesyjną

0

Witam mam problem dot. zmiennej sesyjnej, a więc o to kod:

print_r($_SESSION);
$_SESSION['flogin'] = $login;
print_r($_SESSION);

Otóż przed ustawieniem sesyjnej do zmiennej $login, wszystko działa jak należy lecz potem sesyjna zostaje, ale jest nullem

O to co trzyma sesyjna:

$_SESSION['flogin'] = $_POST['login'];

Oczywiście przy każdym pliku jest

session_start();
2

Skąd masz pewność że $_POST tutaj:

$_SESSION['flogin'] = $_POST['login'];

w ogóle posiada jakąś zmienną a nie jest nullem? Nigdzie tego nie sprawdzasz

A co do:

print_r($_SESSION);
$_SESSION['flogin'] = $login;
print_r($_SESSION);

Zmienna $login nigdzie nie zadeklarowana, więc jest nullem.

Dodatkowo też nie sprawdzasz czy dana zmienna sesji nie została wcześniej ustawiona, po prostu z każdym załadowaniem pliku przypisujesz inną zmienną, która może istnieć, ale nie musi.

0
mefsh napisał(a):

Skąd masz pewność że $_POST tutaj:

$_SESSION['flogin'] = $_POST['login'];

w ogóle posiada jakąś zmienną a nie jest nullem? Nigdzie tego nie sprawdzasz

A co do:

> print_r($_SESSION);
> $_SESSION['flogin'] = $login;
> print_r($_SESSION);

Zmienna $login nigdzie nie zadeklarowana, więc jest nullem.

Dodatkowo też nie sprawdzasz czy dana zmienna sesji nie została wcześniej ustawiona, po prostu z każdym załadowaniem pliku przypisujesz inną zmienną, która może istnieć, ale nie musi.

Czyli sprawdzić issetem?, dodam że

$_SESSION['flogin'] = $_POST['login'];

jest w innym pliku, niż

print_r($_SESSION);
$_SESSION['flogin'] = $login;
print_r($_SESSION);
0

Dobra, wystarczyło tak jak mówiłeś sprawdzić czy jest issetem. Przeoczyłem to. Dzięki wielkie :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1