fopen - tworzenie pliku na linuxie

0

Witam. Potrzebuję pomocy w sprawie komendy fopen i tworzenia pliku .txt. Dostaliśmy od profesora na studiach parę zadań, z resztą sobie poradziłem, tu jednak wymiękam. Otóż mamy utworzyć plik txt, zapisać do niego dane, odczytać, usunąć ten plik itp. Problem powstaje już na samym początku. Otóż pracuje na obrazie Linuxa w wirtualboxie, do tego korzystam z NetBeansa i Xamppa, kod odpalam przez Firefoxa. Mój kod (dopiero początek)

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
</head>
<body>
<?php
$file = fopen("zad1_5.txt", "a+");
?>
</body>
</html>

by utworzyć plik, jednak wciąż dostaje komunikat brzmiący:

Warning: fopen(zad1_5.txt): failed to open stream: Brak dostępu in /opt/lampp/htdocs/nazwisko_zad1/zad1_5.php on line 14

I za dziada nie wiem, jak w tym głupim systemie uzyskać dostęp, by móc utworzyć ten plik (dodam, że zarówno xamppa, netbensa jak i nawet przeglądarkę mam otwartą jako root). Bardzo bym prosił o pomoc w tej sprawie.

0

Wejdź do tego /opt/lampp/htdocs/ i wpisz ls -l, i pokaż co tam wyszło. Powinieneś zobaczyć coś takiego:

drw-rw-r--    1 user user   2805 kwi 11 19:26 nazwisko_zad1

Chodzi o ten ciąg drw-rw-r--, oraz użytkownika i ownera user user. Pokaż co jest u Ciebie przy tym pliku nazwisko_zad1

0

Załączam zrzut tego o czym mówiłeś.

0

Zaloguj się w konsoli linuksa jaki root, potem wpisz to:

chmod -R 777 /opt/lampp/htdocs

I wciśnij Enter. Powinno zacząć działać.

0

Dzięki, pomogło chociaż to nie do końca to o co mi chodziło. Ale na tym systemie chyba nie da się by ogólnie zapisywało na każdym komputerze z linuxem, bez wpisywania tej komendy.

0
gimemoa napisał(a):

Dzięki, pomogło chociaż to nie do końca to o co mi chodziło. Ale na tym systemie chyba nie da się by ogólnie zapisywało na każdym komputerze z linuxem, bez wpisywania tej komendy.

Da się. :) PHP próbuje się dostać do pliku z uprawnieniami root'a, a sam biega na innych uprawnieniach, więc bardzo dobrze, że się nie może dostać. Tak powinno być.

Komenda, którą wpisujesz i która pomaga mówi w skrócie "Ustaw dostęp dla wszystkich i do wszystkich plików z katalogu" ---> to jest złem :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1