Przesłanie danych z formularza w szablonie TWIG

0

Dobry wieczór,
Ostatnio postanowiłem odkopać temat PHP. Mocno odświeżyłem swoją wiedzę, zacząłem też badać tematykę szablonów w systemie TWIG. Wszystko szło dobrze, dopóki musiałem wysłać dane ze skryptu do szablonu. Na chwilę obecną mam problem, którego nie potrafię obejść - przesłanie danych z szablonu do skryptu, prosty formularz dodawania newsa na stronie. W jaki sposób mógłbym to wykonać? Przeszukałem internet, nic nie znalazłem, a póki co renderowanie szablonu za pomocą skryptu jest dla mnie czarną magią, nie jestem w stanie tego pojąć ;) Czy ktoś mógłby być taki miły i mógłby mi zwyczajnie pokazać na jakimś prościutkim przykładzie, jak powinien wyglądać szablon z formularzem oraz skrypt w PHP odbierający dane?
Serdecznie pozdrawiam,
Piotr

1
Piotr Kołodziejski napisał(a):

Przeszukałem internet, nic nie znalazłem,

Musisz mieć na prawdę starą wersję googla, żeby nie znaleźć najczęściej wałkowanego tematu w dziejach świata.

0

Twoj problem, niestety, nie jest do konca TWIGowy.
Brak Ci pewnych podstaw.
Formularz w niemalze kazdej technologii, jego podstawowa idea, nigdzie sie nie zmienia. Piszesz w jakims frameworku?
Wklej swoj kod.

0

To jest wstępna wersja skryptu, PHP wymieszane z HTML-em:

<form action="" method="post">
tytuł: <input type="text" name="news_title">
<br/>autor <input type="text" name="news_author">
<br/>treść <textarea name="news_content" rows="20" cols="50"></textarea>
<br/><input type="submit" value="Dodaj"></form>
<?php
include("config.php");
$query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['news_title']."',now(),'".$_POST['news_author']."','".$_POST['news_content']."')");
?>

Ten formularz chciałem umieścić w szablonie, niestety nie jestem w stanie tego wykonać. Co do mojej znajomości PHP, no cóż, miałem parę lat przerwy, ale postanowiłem wrócić do tego języka. Naprawdę szukałem sporo, niestety wielu rzeczy nie mogę zrozumieć na chwilę obecną - dlatego więc tutaj pytam. Dziękuję za odpowiedzi.

0
Piotr Kołodziejski napisał(a):

To jest wstępna wersja skryptu, PHP wymieszane z HTML-em:

<form action="" method="post">
tytuł: <input type="text" name="news_title">
<br/>autor <input type="text" name="news_author">
<br/>treść <textarea name="news_content" rows="20" cols="50"></textarea>
<br/><input type="submit" value="Dodaj"></form>
<?php
include("config.php");
$query = mysql_query("insert into news values('','".$_POST['news_title']."',now(),'".$_POST['news_author']."','".$_POST['news_content']."')");
?>

Ten formularz chciałem umieścić w szablonie, niestety nie jestem w stanie tego wykonać. Co do mojej znajomości PHP, no cóż, miałem parę lat przerwy, ale postanowiłem wrócić do tego języka. Naprawdę szukałem sporo, niestety wielu rzeczy nie mogę zrozumieć na chwilę obecną - dlatego więc tutaj pytam. Dziękuję za odpowiedzi.

Matko boska, WYWAL ten kod do śmietnika. 10 lat temu takie podejście już bylo przestarzałe, a co dopiero teraz.

  1. Wymieszany widok z logiką (jeszcze <br/> wszędzie)
  2. include()
  3. tysiąc-letni extension do php mysql (nie używalny, nie-funkcjonalny, ogólnie słaby)
  4. SQL Injection vulnerability
  5. Brak prepared statements i ORM'a
  6. rows i cols? Co to 1980r?

Może jeszcze Internet Explorera 8 używasz?

PS: Nie wiem kto pisał ten artykuł, kiedy, i jakie miał doswiadczenie, ale (dobra rada) znajdź inny tutorial.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1