Pobieranie wartości z znacznika <select>

0
                                <div> Data urodzenia </div>
                <select name="dzien" value="<?php $_POST['wiek_d'] ?>">    
                <option value = "0" selected="1">Dzień</option>
                <option value ="1">1</option>
                <option value ="2">2</option>
                <option value ="3">3</option>    
            </select>
$wiek_d = $_POST['wiek_d']; 

Nie wiem jak pobrać wartość z <option> do zmiennej $wiek_d

0

$_POST['dzien']?

0

Element select nie ma atrybutu value. To się robi przez <option value="50" selected="selected"> jeżeli $_POST['dzien'] = 50

0
Patryk27 napisał(a):

$_POST['dzien']?

Nie zrozumieliśmy się.
Chce by po wpisaniu w pole wybrania dnia czyli <select> a w nim <option> i tam jest tekst np "Pierwszy dzień" był niezależny co tam będzie to ta zmienna $wiek_d będzie to przechowywać

0

Nie rozumiemy się, ponieważ najwyraźniej nie piszesz po polsku ;-)
Napisz swój post raz jeszcze, ponieważ nic z niego nie rozumiem (nie musisz też oszczędzać na przecinkach).

0

To wytłumaczę na "chłopski rozum", więc jest ta data urodzenia, po wybraniu np. 5 dnia, i po submit`cie, zapisuje się ta zmienna, w sensie zapisuje do bazy, ale na razie może być wywołana echem

0

Powodujesz max pain.... powiedz mi, skąd u Ciebie się bierze ten "wiek_d" w $_POST, skoro element select ma nazwę "dzien"

0

Nie wiem, uczę się dopiero. Jak powinno być poprawnie?

1

zrób sobie w kodzie coś takiego, co pokaże Ci zawartość zmiennej $_POST:

print_r($_POST);

i od razu będziesz wiedział więcej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1