Aplikacja webowa praca lic.

0

Siema,
jestem studentem, który prześlizgnął się przez studia jako mało zaangażowany informatyk, dlatego szukam tutaj pomocy. Udało mi się już wszystko pozaliczać i nadchodzi czas pracy licencjackiej, piszę do was bo sam sobie nie poradzę. Głównie dlatego, że mój promotor proponuje mi wykonanie aplikacji webowej w PHP. Wydaję mi się, że nie jest to jakaś góra nie do przejścia, ale ja z tym językiem nie miałem jeszcze do czynienia. Moja promotor zasugerowała coś takiego aplikacja, która pomaga paniom (które się tym zajmują) ułożyć harmonogram sesji, tak, aby natychmiast można było wyłapać kolizje terminów. Sam nie do końca łapię co to ma być, nie chodzi jej o rezerwację sal, lecz coś w rodzaju tego, że wprowadzać może tylko dział wsparcia (osoby, które rezerwują sale, sesje itp) reszta czytaj. nauczyciele i studenci mieliby tylko podgląd. W danej chwili siedzę i jestem jak studencik we mgle, bo nie wiem nawet jaki program ściągnąć, co zrobić, nie wiem nawet jakich tutów szukać. Chodzi o to, że nie jestem na etapie, że wiem co robić, tylko nie do końca jak, ale ja nawet nie wiem co robić. Chciałbym tą apkę skończyć do kwietnia (tak pewnie ogarnięty PHPowiec zrobiły ją w 1 dzień) dokumentacja to już będzie oczywiście moja działka. Proszę o pomoc!

0

Ja bym proponował najpierw wypisać - w punktach, nie w akapicie! - co aplikacja ma robić. Dokładnie. Jak nie wiesz dokładnie, to myślę, że trzeba to jeszcze obgadać z promotor lub samemu przemyśleć. (A potem zabierzemy się za PHP).

1

Po pierwsze - jak napisał @Silv - usiądź spokojnie i wypisz w punktach dokładnie założenia tej apki - jak to ma działać, jakie mają być funkcje/role użytkowników itp. To jest akurat niezależne od wybranego języka czy technologii. Mając to o wiele łatwiej będzie Tobie rozpocząć pracę (a nam pomagać w razie potrzeby).

Po drugie - zastanawia mnie, jak się dogadałeś z promotorem, że koleś wrzucił Cię w projekt w języku, o którym nie masz pojęcia. Nie lepiej z nim pogadać i zamienić to zadanie na coś związanego z tym, czego się uczyłeś (i w czym mam nadzieję jesteś trochę bardziej biegły) niż PHP, którego w życiu na oczy nie widziałeś (wprawdzie PHP, zwłaszcza na poziomie entry, nie jest zbyt trudny, ale i tak trochę czasu i energii poświęcisz na wdrożenie się - coś, czego byś nie musiał robić w wypadku znanej technologii. Skoro chcesz to mieć do kwietnia, to każdy dzień się liczy).

Po trzecie - jak już ustalisz to, co jest napisane w pkt. 1, to potem przejdziemy do realizacji oraz wyboru narzędzi. I o ile samo PHP jest fajne, to działa po stronie serwera i odpowiada za samo przetwarzanie danych. Ale musisz jakoś je zaprezentować użytkownikowi - chociażby wyświetlić jakiś kalendarz, pola z informacjami, możliwość zaznaczania/wyboru sal i terminów itp. To tez musisz jakoś ogarnąć. Technologii jest wiele, ale obawiam się, że założenie iż zrobisz ten projekt jedynie pracując w PHP się nie uda. Musisz tutaj jeszcze podziałać z UI - czyli HTML, CSS, JS, jQuery lub jedno z wieeeeelu pokrewnych rozwiązań. A to jest dodatkowa wiedza i dodatkowy czas na załatwienie sprawy.

0

Dzięki za odpowiedź. Napisałem już maila do promotora, aby to uściśliła zobaczymy co będzie dalej. Jak już piszemy to powiem wam, że temat nie jest jeszcze zaklepany. Mogę na dany dzień zmienić jeszcze i temat i promotora. Najwięcej robiłem na Javie ale to i tak są rzeczy na bardzo niskim poziomie. Nie mam zupełnie pomysłu na pracę. Może mi coś podrzucicie? Aby była jak najłatwiejsza do napisania do takiego laika jak ja. Mam jedną koncepcję, co do zaliczania moich przedmiotów to zaliczyłem właściwie prawie wszystkie, bo jestem w trakcie pisania algorytmu genetycznego w Javie - komiwojażer, może można by, na bazie programu, który zrobię coś wytworzyć? Chodzi o to, że nie miałbym dwóch osobnych tematów do pracy, a praca nad komiwojażerem wiązałaby się z również z moim licencjatem. Macie jakieś koncepcje?

0

Niekoniecznie musisz zmieniać promotora, może zacznij od zmiany technologii.
Nie wiem, jak u Was wygląda dobór tematów - ale skoro piszesz że coś-tam już masz w Java zrobione oraz że jakoś ten język kojarzysz (a z tego co pisałeś wcześniej - PHP wcale, podejrzewam że podobnie jest z tematami UI o których pisałem we wcześniejszym poście) to raczej bym radził iść w tym kierunku.

1

To co opisałeś w pierwszym poście to nie jest kwestia jednego dnia dla kogoś co w tym siedzi na co dzień jak podałeś, nawet dla pisania byle by było. Tak wstepnie bym wyliczył jakieś 80h pracy.

0
mr_jaro napisał(a):

To co opisałeś w pierwszym poście to nie jest kwestia jednego dnia dla kogoś co w tym siedzi na co dzień jak podałeś, nawet dla pisania byle by było. Tak wstepnie bym wyliczył jakieś 80h pracy.

Dobrze, że mówisz to ja się za to nie biorę, bo padnę jak kawka.

0

Przepraszam za post pod postem ale chciałbym, abyście widzieli, że piszę coś nowego. Promotorka odpisała, powiedziała, że widzi, że ja tego nie czuję i nie będziemy tego robić na siłę (ufff).
Generalnie powiedziała, że mam do niej przyjść z własnymi propozycjami tematów. Mam jeden, który by mnie interesował.
Chcę zrobić magazynowy system informatyczny. Konkretniej system, który operuje magazynem producenta części samochodowych. Ma on rejestrować stan magazynowy oraz przyjście np. blachy wbijamy w system, wyjście np. wydechów wbijamy w system itd. Mogłoby to nawet nawiązywać do istniejącej firmy Tenneco. Zaraz sobie to rozplanuję na kartce i zrobię zarys jakby to miało wyglądać, bo promotorka też nie chce, abym przyszedł z niczym.
Powiedzcie mi tylko w jakich narzędziach to wykonać. Ja upieram się przy Javie, bo ją znam najlepiej, ale da się ją połączyć z bazą danych z SQLa?? Bo gdzieś ten stan magazynowy zapisany być musi :D
Proszę tylko, abyście pomogli mi przygotować się do tej rozmowy z promotorką, kiedy ona to już zaakceptuje to będę działać dalej, ewentualnie założę konkretniejszy temat w odpowiednim dziale.

0

da rade połączyć z bazą

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1