Zadania rekrutacyjne z PHP

0

Hej, moglibyście podać przykłady zadań/pytań, jakie można dostać na rekrutacji na programistę php? Interesuje mnie poziom junior, ale zadania na regulara też chętnie zobaczę.

0

to pewnie zależy od firmy, niektóre preferują nacisk na czysty php inne na fw

1

zadania

Ja np. takie miałem w jednej firmie. Z innej np. do mnie zadzwonili i zadali pytania dotyczące PHP.

1

Bardzo fajne zadanie jakie dostają kandydaci do firmy, w której pracuję:
stwórz mechanizm do zarządzania wielopoziomowym menu bez przeładowania strony(dodawanie, usuwanie, modyfikacja i przenoszenie elementów w obrębie całego drzewa). Czysty php + obsługa ajaxów od frontu. Oczywiście z wykorzystaniem bazy danych :)

1

Jedno z typowych zadań. Napisać prostego czata w oparciu o PHP, MySQL, AJAX. Bez socketów i tak żeby jak najmniej obciążał bazę. Jeśli to jest zadanie domowe to wystarczy znaleźć przykład w sieci. Są przykłady na jQuery, nawet na MySQL. Przerobić tak żeby działało na MySQL stosownie do wymagań i gotowe :-)

0
drorat1 napisał(a):

Jedno z typowych zadań. Napisać prostego czata w oparciu o PHP, MySQL, AJAX. Bez socketów i tak żeby jak najmniej obciążał bazę. Jeśli to jest zadanie domowe to wystarczy znaleźć przykład w sieci. Są przykłady na jQuery, nawet na MySQL. Przerobić tak żeby działało na MySQL stosownie do wymagań i gotowe :-)

Wolałbym wykorzystać SSE, implementacja jest na podobnym poziomie trudności jak ajax a jest dużżoo wydajniejsze.

0

Tylko problem z IE: Not supported :D

0

Kto by się takim starociem przejmował :D

To trochę tak jak płacz co poniektórych, że np jakaś częśc strony obsługiwana jest przez JS, a co z tymi co nie mają JS włączonego? ee mamy 21 wiek i jeżeli ktoś się na takie coś decyduje to jego świadomy wybór.
Wszystkim nie dogodzisz.

1

Jedno z popularniejszych na juniora to fizzbuzz (sprawdza czy kandydat cokolwiek potrafi).
Chociaż raz na rekrutacji miałem test na kartce, debugowanie i nazwy funkcji. Argumenty, że phpstorm bez problemów wyłapuje takie błędy oraz że nie trzeba znać nazw funkcji na pamięć, bo w każdej chwili można skorzystać z dokumentacji nie pomogły.

1

Write an app in PHP that can benchmark loading time of the website in comparison to the other
websites (check how fast is the website's loading time in comparison to other competitors).

Either write a script/command that will accept two parameters or simple web interface that will
have two inputs:
● website url
● other websites urls

Results should be visible in either terminal output or web interface and logged into log.txt file.
Report should include the date of the test, execution time for the site being tested and
competitors and a comparison between the results.

Additionally:
If the benchmarked website is loaded slower than at least one of the competitors ­ send email
message to specified email address.
If the benchmarked website is loaded twice as slow as at least one of the competitors send sms
message alongside the email message.

Things to consider:
● OOP
● This idea should be easily extendable (different data included in the report, different
reporting methods could be added or mixed when some conditions are met)
● documentation and usage instructions
● tests
● benchmarking is just loading the html of the index page of the site being tested
● sms notification can be a dummy class that mocks usage of a real AP

To autentyczne zadanie, które kiedyś dostałem. Z tego co patrzę po rekrutacjach to nie ma zadań specjalnie dla Juniora, Regulara, czy Seniora. Jedno i to samo zadanie zostanie rozwiązane na różnym poziomie w zależności od Twoich umiejętności.

Pozostałe zadania, które miałem, to:

  • wyżej wymieniony chat (który chyba miałem z 3 razy :D)
  • była dana baza danych filmów i napisanie prostego cruda w Symfony + cli to moderowania recenzjami (duża, znana, polska firma). Oceniana była znajomość fw, SOLID i inne takie + indeksy/paginacja/n + 1 itp.
  • Elevator Saga - to było najfajniejsze, z jednym małym ale - rozwiązywałem je na rozmowie na początku swojej kariery, więc wyglądało to trochę tak:
    no bugs

Tylko te zapamiętałem, bo reszta to jakieś zadania na poziomie szympansa.

1

Ja miałem napisać wyszukiwarkę projektów githuba po wpisaniu 3 znaków ajaxem. Do tego ostylowanie tego i tyle.

1

https://github.com/daniel1302/Page-Viewer

To moje ostatnie zadanie

0

Zadanie rekrutacyjne z napisaniem własnego frameworka? gdzie są tak idiotyczne firmy?>
i ile Ci zapłacili za to ?
Ile zajęło napisanie Ci tego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1