Bot w php

0

Witam, poszukuję skryptu na zrobienie chatbota na gg, takiego jak ten gg:54341031

Skrypt ten polega na zapisywaniu zdań, słów i powtarzaniu go
Jeśli się mylę to proszę o wytłumaczenie co i jak]

0

Masz na stronie GG cały opis API do bota i całość jest dość prosta. Ewentualnie nie ten dział wybrałeś ( Tu powinieneś napisać )

0

Masz na myśli to?

<?php
require_once('MessageBuilder.php');
$M=new MessageBuilder();
switch (file_get_contents("php://input")) {
    case "cześć": $M->addText('Cześć :)'); break;
    case "kim jesteś?": $M->addText('Jestem botem.'); break;
    default: $M->addText('Nie rozumiem...');
}
$M->reply();

no ale jak to przerobić żeby bot uczył się i potem powtarzał to co do niego się napisało

0

Zależy co rozumiesz przez "uczył się" bo możesz dać:

<?php
require_once('MessageBuilder.php');
$M=new MessageBuilder();
$M->addText(file_get_contents("php://input"));
$M->reply();

i będzie powtarzał co mu napiszesz.

0

wszystko to co do niego się napisze żeby powtarzał i w miarę sensownie np napisze się do niego cześć to on odpisze hej lub też coś innego

0

Zależy jak bardzo sensownie ma odpowiadać i jak dobrze rozumieć pisany tekst. Możesz to zrobić od wielkiego switcha do sieci neuronowych.

0

można prosić o lepsze wytłumaczenie? jakieś przykłady?

0

Prosty bot masz w przytoczonym przez siebie przykładzie. Jak napiszesz cześć to odpowie Cześć :), ale jak napiszesz cześć :) to odpowie Nie rozumiem.... Z drugiej strony masz takie twory https://www.spidersweb.pl/2016/03/tay-tweets-tayandyou-microsoft-problemy.html

0

Bot to bot, a sztuczna inteligencja to co innego.

0

no ja właśnie tak chce, bot którego podałem nr gg:54341031 pisze rózne takie śmieszne rzeczy, gdyby te teksty zapisywało do bazy to można by obraźliwe usuwać

Zimny Młot napisał(a):

Bot to bot, a sztuczna inteligencja to co innego.

no mi właśnie chodzi bardziej o sztuczną inteligencję

0

Nie chce mi się zakładać konta na GG, żeby bawić się botem. W każdym razie raczej nie napiszesz własnoręcznie (oceniam Twój poziom wiedzy na podstawie zadawanych pytań) w pełni "uczącego" się bota na podstawie konwersacji z ludźmi, którzy do niego napiszą. Myślę, ze powinieneś skupić się w tym momencie na jakimś hardkodowaniu odpowiedzi w oparciu o słowa kluczowe w pytaniu (możesz nawet napisać kilka odpowiedzi do tych samych tagów i dać randomowy wybór dla takich samych słów kluczowych).

Możesz do tego ewentualnie pomyśleć i poeksperymentować z jakimś dorzucaniem zapisanych treści od ludzi w oparciu np o to co Twój bot napisał wcześniej.

0

https://github.com/php-ai/php-ml może z tym da się coś zrobić?

0

Pewnie coś się da, ale czy będziesz potrafił tego użyć? :P

0

no nie, dlatego liczę na pomoc

0

Nie wiem czy mamy na forum specjalistów od uczenia maszynowego w PHP, ale masz już gotową bibliotekę z której pewnie coś da się wyciągnąć oraz api do bota. Imo wystarczająco, żeby razem z Google ogarnąć potrzebne braki :)

Nigdy tego nie używałem, ale masz nawet gotowy przykład, tylko zamiast detekcji języka możesz spróbować użyć tego do detekcji odpowiedzi i zobaczyć czy coś z tego wychodzi.

Jeżeli natomiast liczysz na gotowca to dałem Ci namiary skąd go wziąć w mojej pierwszej odpowiedzi :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1