czy mozna miec dostep do skryptu z przegladarki ale w consoli ?

0

Dobra wiem pytanie zakrecone ale. Chodzi o to ze mam skrypt w php ktory np pobiera dane z allegro jakas tam lista przedmiotow. No i skrypt sobie jest odpalony w consoli w stylu

php pokapokaZallegry.php

Ten skrypt czasem pracuje krotko a czasem dlugo. Wiec kiedy go odpale z przegladarki to przekroczy czas i mam timeout. Ale myslalem czy mozna zrobic jakies api czy cos i jak to jest zrobione np ze ktops udostepnai API i ze ich skrypty uruchamiaja sie w oddzielnych watkach ? no bo jesli 10 osob cos chce z jednego skryptu czy cos to jak to jest zrobione ? zeby mi sie wyswietlil wynik w przegladarce. Czy mam to zrobic asynchronicznie ? ajaxem czy jak ?

0

nie można a timeouta to robi ci serwer a nie przeglądarka.

0
mr_jaro napisał(a):

nie można a timeouta to robi ci serwer a nie przeglądarka.

No to co mam zrobic? napisac to w c++ ? czy co

0

0 to nigdy bym nie ustawiał bo co jeśli się to wszystko zawiesi? to już jedynie reśnięcie całego php pomoże.

0

Polecenie exec wykonane w ten sposób, że skrypt będzie wykonywany w tle, np.:

exec("php pokapokaZallegry.php &");

Znaczek & na końcu powinien sprawić (na Linuxie), że komenda zacznie się wykonywać w tle, nie blokując skryptu PHP. Wkładając w to więcej wysiłku, można w odpowiedzi przechwycić numer procesu który się wykonuje, i potem sprawdzać czy nadal jest odpalony, czy nie.

Inna opcja gdyby wyżej nie działało:

exec("php pokapokaZallegry.php > /dev/null &");

Inne rozwiązanie to po prostu wywoływanie skryptu cyklicznie z crona.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1