Laravel 5.5 na home.pl sobota 16 wrzesień

0

Cześć,
Od kilku miesięcy testuje aplikacje napisane w laravelu 5.4-5 na serwerze home.pl. Wszystko śmigało do dzisiaj rana. Wchodze na dwie moje strony, a tam błędy..
Pisze do home.pl, wyjaśniam im, że wczoraj wszystko smigało, a dzisiaj nie ma połaączenia z baza mysql. Oni nic nie moga ustalić. Może to jakis błąd frameworka, bo w długiej liście błędów znalazłem wpis o tym ,że PDO nie może znaleźć katalogu, ale ja nic nie zmieniałem..sprawdziłem wszystko. Sprawdziłem plik .env, config/database.php wszystko jest tak jak było przez ostatnie kilka miesiecy. Rozłaczyli mnie czy co?..Hostingi mam opłacone do przyszłego roku.

0

Z takimi błędami polecam iść do LINK Jeśli natomiast szukasz pomocy na tym forum podaj chociaż logi błędów.

1

zacznijmy od tego, że laravel 5.4 działa na php 5.6 a laravel 5.5 już wymaga 7.0 i tu może być twój problem. Zresztą larvy nie stawia się na hostingach a szczególnie nie na tak słabych jak home.pl

0
SQLSTATE[HY000] [2002] php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known

a pdo taki błąd:

PDO::__construct(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Name or service not known

Nic nie zmieniałem. Do bazy wchodze przez phpMyAdmin. Nazwa bazy, hasło, nic nie zmieniałem.
Ustawiłem tez php5.6 dla Laravela 5.4 i php7.1 dla Laravela 5.5.

@mr_jaro: Jaki hosting polecasz? Do dzisiaj wszystko śmigało.

0

https://stackoverflow.com/questions/30182984/sqlstatehy000-2002-php-network-getaddresses-getaddrinfo-failed-name-or-ser

Sprawdź czy masz na pewno dobrze skonfigurowane dane w env i czy ma laravel jakikolwiek dostąp do bazy bo to wygląda jakby stracił dostęp do bazy, np coś im się z adresami powaliło. To, że na homie będą ciągle twierdzić że to wina u ciebie a u nich gra to norma.

Osobiście teraz korzystam tylko z vpsów w zależności do czego i jaki budżet wybieram hekko lub ovh, a jeśli mogę sobie pozwolić na... hmm awarie serwera co jakiś czas to minthost.

2

Przepraszam za off-top, ale generalnie wraz ze znajomymi programistami raczej odradzamy home.pl jako hosting. Mieliśmy z nimi masę problemów u klientów.

0

A jaki masz adres bazy danych? Może masz jakiś localhost czy coś w tym stylu i nie potrafi sobie tego przetłumaczyć?

0

Jak pisałem wczesniej, zanim zaistnaiały te errory na moich stronach, nic nie zmieniałem w najwazniejszych plikach odpowiedzialnych za połaczenia z bazą mysql. Okazało sie jednak, że zamiast dokładnego publicznego adresu hosta na którym wisza strony, nalezy wpisac w .env

DB_HOST=localhost

a w config/database.php

'host' => env('DB_HOST', 'localhost'),

i teraz obie strony działają jak przedtem...
I jeszcze jedno ..na innych stronach, które juz od marca służą klientowi i tez sa zrobione w laravel 5.4, wyzej wymienione parametry mam ustawione na

sql.nazwa_domeny

i sie nic nie rozłączyło

0

hosta w configu zmieniać nie musisz bo on to czyta z enva właśnie. No i musieli zmienić oni adresy więc oczywiście wina homa. Porządny usługodawca nigdy by tak nie zrobił.

0
Złota Rybka napisał(a):

Jak pisałem wczesniej, zanim zaistnaiały te errory na moich stronach, nic nie zmieniałem w najwazniejszych plikach odpowiedzialnych za połaczenia z bazą mysql. Okazało sie jednak, że zamiast dokładnego publicznego adresu hosta na którym wisza strony, nalezy wpisac w .env

DB_HOST=localhost

a w config/database.php

'host' => env('DB_HOST', 'localhost'),

i teraz obie strony działają jak przedtem...
I jeszcze jedno ..na innych stronach, które juz od marca służą klientowi i tez sa zrobione w laravel 5.4, wyzej wymienione parametry mam ustawione na

sql.nazwa_domeny

i sie nic nie rozłączyło

Z tego co widnieje w pomocy home.pl wynika, ze albo localhost albo <konto>.home.pl - http://web.archive.org/web/20150316224410/https://pomoc.home.pl/baza-wiedzy/polaczenie-z-baza-danych-mysql-na-serwerze-w-home-pl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1