Symfony 3 formularz select

0

Witam, chce stworzyć prostego cruda i natrafiłem na problem. Crud ma być odpowiednikiem biblioteki mam 3 encje
http://wklej.org/id/3244845/ Autorzy
http://wklej.org/id/3244846/ Książki
http://wklej.org/id/3244847/ Kategorie
Autorzy i Kategorie są połączona relacja jeden do wielu z Książkami. Kiedy dodawana jest nowa książka chciałem aby wybór kategorii i autora odbywał sie za pomocą formularza select. Wyczytałem ze trzeba to zrobić poprzez EntityType jednak kiedy próbowałem to nie działa to tak jak powinno. Albo pokazuje sie tylko label a formularza nie ma, albo formularz pokazuje sie ,ale tylko w przypadku kiedy dodam to ze nie ma byc selectem tylko check boxem. Mógł by mi ktoś podpowiedzieć jak to powinno sie poprawnie zrobić ? Z góry dziękuje za otrzymana pomoc :)
Klasa formularza http://wklej.org/id/3244854/
Kontroler http://wklej.org/id/3244855/

1

Nie robię na codzień w SF - ale zobacz tu - http://symfony.com/doc/current/reference/forms/types/entity.html - może to błąd w dokumentacji - ale wartość class w formularzu klasa jest podawana w formie 'AppBundle:User' - czyli raczej string i bez paamayim nekudotayim

0
axelbest napisał(a):

Nie robię na codzień w SF - ale zobacz tu - http://symfony.com/doc/current/reference/forms/types/entity.html - może to błąd w dokumentacji - ale wartość class w formularzu klasa jest podawana w formie 'AppBundle:User' - czyli raczej string i bez paamayim nekudotayim

Niestety nadal to samo :( Kombinuje nadal może dam rade

0
zawiszaty napisał(a):
axelbest napisał(a):

Nie robię na codzień w SF - ale zobacz tu - http://symfony.com/doc/current/reference/forms/types/entity.html - może to błąd w dokumentacji - ale wartość class w formularzu klasa jest podawana w formie 'AppBundle:User' - czyli raczej string i bez paamayim nekudotayim

Niestety nadal to samo :( Kombinuje nadal może dam rade

Coś przestawiłem i nagle działa :P wiec chyba miałeś racje :) Temat do zamknięcia

0

Dla potomnych. Jeżeli masz założoną poprawną relację na encjach 1-n to nie musisz deklarować EntityType. Wystarczy, że podasz do formularza tylko owe mapowane pole a Symfony sam sobie typ ustawi i bedzie to select właśnie.

->add('category');

Gdzie category jest ManyToOne w stosunku do docelowej encji.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1