inforrmacja, jak to działa

0

Witam wszystkich,
chciałbym dowiedzieć się w jaki sposób działają portale ogłoszeniowe czy społecznościowe, nawet fora takie jak to.
Oczywiście przy użyciu php i mysql, jednak moja niewiedza tkwi w wyświetlaniu ich na stronie.
Dokładniej, weźmy na przykład taki portal ogłoszeniowy, użytkownik dodaje ogłoszenie, podaje wszystkie dane które trafiają do bazy, ogłoszenie następnie trafia na stronę główną. I tu jest mój problem, za sprawą jakiej funkcji dzieje się że każde ogłoszenie jest w swoim oknie, klikamy i przenosimy się na stronę z dokładnym opisem ogłoszenia. Takich ogłoszeń na stronie mamy setki, weźmy olx czy gumtree każde ogłoszenie w swoim polu, jak to uzyskać?
Jeśli coś poplątałem i jest niezrozumiałe to chodzi o nic innego jak wyświetlanie danych z bazy na stronie, tylko to umiem, jak to działa że po dodaniu nowego ogłoszenia ono automatycznie pojawia się na stronie w swoim polu.
Pozdo dla wszystkich, i z góry dzięki za odpowiedź

1

poszukaj w google "crud php mysql" "login form, registration form" albo jakieś proste CMSy prześledź to pewnie znajdziesz odpowiedzi

1

pokrótce..

dodajesz ogłoszenie, trafia ono do bazy. Pobierasz wszystkie ogłoszenia w bazie, za pomocą pętli foreach wyświetlasz je na stronie. A to w jakiej formie to już sam sobie stylizujesz w css jakiegoś boxa i po prostu każdy box jest w pętli więc wyświetli się ich tyle ile jest ogłoszeń.

0

Dzięki za info, pętla foreach świetnie się sprawdza, moje kolejne pytanie, w jaki sposób wyświetlić tylko te ogłoszenia które dodał dany użytkownik? Tak aby wyświetlały się na jego koncie w zakładce, np. moje ogłoszenia. Również pętla foreach tylko inne zapytanie do bazy czy zupełnie inna pętla lub funkcja php?
Z góry dzięki.

0

Musisz oznaczyć w bazie dla ogłoszenia które ogłoszenie jakiego użytkownika dotyczy. Na początek może być po prostu wpisane w ogłoszenie pole user_id, w którym uzupełnisz id usera, który wystawia ogłoszenie. Potem do zapytania wyciągającego ogłoszenia dorzucasz warunek WHERE user_id=ID_TWOJEGO_USERA i masz ogłoszenia danego użytkownika.

0
miky20 napisał(a):

Dzięki za info, pętla foreach świetnie się sprawdza, moje kolejne pytanie, w jaki sposób wyświetlić tylko te ogłoszenia które dodał dany użytkownik? Tak aby wyświetlały się na jego koncie w zakładce, np. moje ogłoszenia. Również pętla foreach tylko inne zapytanie do bazy czy zupełnie inna pętla lub funkcja php?
Z góry dzięki.

musisz zrobić jakiś kurs php-a i sqla bo tak to będziesz o kazdą pierdołę się pytał ;p

ponadto musisz mieć jakiś system logowania/rejestracji, a to już aż tak proste nie jest.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1