Problem z księgą wpisów

0

Witam

Na stronę szkoły potrzebujemy dodać "księgę wpisów", która zawiera 3 pola do wypełnienia w celu lepszego komunikowania się między nauczycielem a uczniem.

// prosty formularz zawierający trzy pola
echo '<form action="" method="post">
Imie i Nazwisko:			
<input type="text" name="pole1" style="width: 200px; height: 30px;" /><br />
Adres E-Mail:				
<input type="text" name="pole2" style="width: 200px; height: 30px;" /><br />
Numer telefonu:				
<input type="text" name="pole3" style="width: 200px; height: 30px;" /><br />
<input type="submit" value="Zatwierdź" style="width: 200px; height: 30px;" /><br/>
</form>';

Tu mój problem, bo po wrzuceniu tego na hosting te 3 pola pojawiają się w lewym górnym rogu ekranu, i pytanie jak mogę zmienić pozycję tj. wyśrodkować i obniżyć o ok. 100px

  • przy okazji gdyby mógł ktoś mi wytłumaczyć jak zmienić kolor przycisku "Zatwierdź" na niebieski i przenieść opisy "imię i nazwisko, adres e-mail i numer telefonu do środka okienek, a nie z lewej strony (żeby to wyglądało mniej więcej jak panel logowania do serwisu pokroju facebook etc. Potrzebuję to zrobić przed rozpoczęciem roku szkolnego, liczę, że wszystko jasno wytłumaczyłem.

Pozdrawiam!

0

A gdzie tu jest problem z php'em? Ja tu widzę tylko problem z csse'em, którego nawet nie podałeś. Nazwij po ludzku te inputy - pole1? nie możesz dać po ludzku czegos? "name"/"login"/"message","subject"/ cokolwiek?

0

Dobra, mam plik formularz.php :

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<body background="background.png">
</body>
</head>
</html>

<?php
$name = trim($_POST['name']);
$mail = trim($_POST['mail']);
$phone = trim($_POST['phone']);

if(empty($name) and empty($mail) and empty($phone)) {
	
// prosty formularz zawierający trzy pola
echo '<form action="" method="post">

Imie i Nazwisko:			
<input type="text" name="name" style="width: 250px; height: 40px;" /><br />
Adres E-Mail:				
<input type="text" name="mail" style="width: 250px; height: 40px;" /><br />
Numer telefonu:				
<input type="text" name="phone" style="width: 250px; height: 40px;" /><br />
<input type="submit" value="Zaloguj" style="width: 205px; height: 40px; color: #696969" /><br/>
</form>';

}
else {
    
    // dane pochodzące z formularza
    $dane = $name."`".$mail."`".$phone."\n";
    // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku
    $file = "baza.txt";
    // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania
    $fp = fopen($file, "a");
    // blokada pliku do zapisu
    flock($fp, 2);
    // zapisanie danych do pliku
    fwrite($fp, $dane);
    // odblokowanie pliku
    flock($fp, 3);
    // zamknięcie pliku
    fclose($fp);
    
    echo "Dane zostaly zapisane!<br />";
}

?> 

Czyli formuła z wyjściem do pliku txt. No i jak masz (zmieniłem specjalnie dla ciebie!) inputy "name" "mail" "phone" to po załadowaniu na hosting te 3 pola pojawiają się w lewym górnym rogu ekranu, a ja chcę to wyśrodkować i obniżyć o 100px. I jeśli się da to przenieść napisy "Imię i Nazwisko" "Adres E-Mail" i "Numer Telefonu" do środka okienek, a nie z lewej strony i zmienić kolor przycisku "zatwierdź" na który będę chciał. Więc zamiast pisać że mam zmienić inputy pole1 pole2 pole3 na name mail phone etc. bo tobie tak wygodniej to byś pomógł od razu, ale specjalnie dla ciebie zmieniłem, o tak żebyś się przypadkiem nie zgubił w kodzie.

W skrócie :
Mam pola które wyglądają tak :
https://zapodaj.net/3f6f5b0c71c6a.png.html

A chcę żeby były wyśrodkowane i napisy były w środku a nie z lewej tak jak jest to np. na facebooku :
https://zapodaj.net/855a4c6663965.png.html

0

Czy ten niebieski pasek - osiągnąłeś za pomocą tego obrazka background.png? Jeśli tak to jest to złe rozwiązanie. Czy korzystasz w ogóle z jakiegoś css'a? Bo w kodzie nie widzę nic, a poza tym... te nazewnictwo to uwierz mi - to nie jest dla mnie :) to się Tobie przyda :)

0

Ten pasek to background.png, aczkolwiek to jest tylko tło pomocnicze żebym wiedział co gdzie umieścić, w przyszłości będzie tam inne. Z ccs'a nie korzystałem bo się szczerze na tym nie znam, a stronę potrzebujemy jednorazowo, więc nazewnictwo tych pól jest też obojętne. Znasz się coś na tym żeby zmienić położenie tych rubryk?

Edit
Wpisałem w inpucie po

name"name"

Znalezione w internecie :

placeholder="Imie i nazwisko"

I teraz mam napis wewnątrz rubryk, więc ten problem już rozwiązałem!

0

Do tego trzeba użyć cssa, ew. atrybutami style w htmlu (aczkolwiek to jest to samo, przy czym przy cssie byłoby mniej roboty w przypadku zmian). Odnośnie ostatniego pytania - tak znam się :)

0

Piszesz o placeholderze - czyli etykietach pól. Masz przykładowy kod do Twojego formularza

<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<body style="background-image:('background.png');">

<?php
 // kod PHP
?>

<form action="" method="post">            
<input type="text" name="name" style="width: 250px; height: 40px;" placeholder="Imie i Nazwisko:" /><br />

Czyli atrybut placeholder definiuje Twoją etykietę. W ogóle do d**y ten Twój kod - pomieszane HTML z PHP, znaczniki źle pootwierane i pozamykane. To najpierw ogarnij.
Styl submita zmieniasz jak każdego elementu:

background: blue; color: white /* itd itd */

Jak ostylować placeholdery: https://css-tricks.com/almanac/selectors/p/placeholder/

0

To co i w którym miejscu muszę dopisać, żeby rubryki były na środku? Z resztą już sobie poradzę, ale tu za każdym razem jak wpisuję <center> </center>,

itp to wyskakuje błąd.</p>
0

@Zimbob: ogarnij w ogóle HTML5 i te sprawy bo szkoda rozmowy na te Twoje problemy - jak zasugerował @czysteskarpety poczytaj wpierw o tym, bo kodu od podstaw pisać nie będziemy (a tak trza by było...)

0

@hapertown: naprawdę na tyle cie stać tak? Napisałem wyżej że problem z placeholderem rozwiązany, a jak go rozwiązałem to nabiłeś sobie posta, a teraz nabijasz drugiego. @czysteskarpety wysłał mi linki więc twoja powielona odpowiedź "idź sobie poczytaj" jest bez sensu, może i powinienem ale po co piszesz co mam robić skoro ktoś już przed tobą to napisał? Zresztą nie będę się nawet z tobą kłócił bo mam wrażenie że jeszcze jesteś młodszy od ludzi z tamtej szkoły do której to potrzebuję. Jak masz jakąś wskazówkę która nie jest powieleniem, lub nie dotyczy rzeczy już rozwiązanej to wtedy napisz ;)

1

@hapertown: dobrze Ci napisał, skoro używasz taga center - tzn ze nie poświęciłeś zbyt dużo uwagi html'owi - stąd porada o doczytaniu. Jeśli chcesz porady, której nie było - to podpowiem "zamieść ogłoszenie w dziale ogłoszenia drobne lub nawet tutaj dopisz zlecę to za pisiont zeta".
Odnośnie nabijania postów - tu na forum tak to nie działa. Bardziej liczy się reputacja i wartościowe posty.

Aby było "wartościowo" podpowiem jeszcze - użyj jakiegoś kontenera htmlowego (np section lub div'a) ostyluj go css'em. Użyj placeholderów. Nie korzystaj z tagów center i żadnych innych, które są deprecated. W html'u 4 center jeszcze ujdzie, no ale html5 już na dobre zagościł w naszych przeglądarkach od kilku lat i nie ma sensu pisać przestarzałego kodu.

0

@axelbest: To ci powiem że twoja wypowiedź była wartościowa, ale za "pisont zeta" za jednorazowy skrypt... Jakbym potrzebował czegoś większego to pewnie bym tak zrobił. Jeszcze o tym poczytam. A jeszcze takie pytanie mam, skąd się uczyłeś html i php? Jakiś kurs online, książki, szkoła czy jak?

1

Uczyłem się z wielu książek, kursów + studia. Ciężko jest wymieniać - bo nie ma sensu podawać tytułów książek sprzed 5~7 lat.
Uczyłem się też sporo tworząc projekty jeszcze z kolegami w liceum - ale z moimi przygodami można uznać że mam ~3 lata doświadczenia komercyjnego.

1

Pewnie kolega @Zimbob znowu mnie obdarzy hejtem za to, że nie znam się na programowaniu ( ;) ), ale uzupełniając komentarz kolegi @axelbest - w jeden wieczór można się nauczyć CSSa, owszem a złe podstawy mszczą się potem przy stopniu skomplikowania. Pamiętam, jak startowałem do pierwszej firmy jako Webdeveloper, z podstawową wiedzą o CSSie, daleko więcej jak jeden wieczór :) Niestety, mimo sporej wiedzy moje projekty były słabe. Pokusiłem się wtedy o przeczytanie książki CSS według Erica Meyera - cóż, może nie za bardzo super ciekawa pozycja, ale autor fajnie wyjaśnia dlaczego elementy zachowują się tak czy inaczej i gdzie są haczyki, na które trzeba uważać.
Przyznam szczerze, że książka ta (i jej podobne) otwierają horyzonty osobom, które dopiero zaczynają z HTMLem i CSSem - wiadomo, rok wydania trochę archaiczny ale zawsze można skontrować tą wiedzę z aktualnymi standardami, natomiast podstawy nie ulegają zmianie.
W późniejszym czasie polecam przejrzeć popularne frameworki i paczki z gotowymi stylami (np. Bootstrap, FontAwesome), gdzie można znaleźć w stylach sporo fajnych rozwiązań do zastosowania w swoich projektach.

0

No może źle wtedy powiedziałem, ale czy to hejtem można nazwać to nie wiem :P . Zapoznam się z tą książką, chyba, że znasz (lub ktokolwiek) coś nowszego, żeby mieć aktualną wiedzę pod ręką ;)

1

Ja zaczynałem od tego http://webmaster.helion.pl/index.php/home.
Kurs z tego co widzę jest w miarę aktualizowany do HTML5 i CSS3 więc na początek wystarczy

0

Dzięki że mi to podesłałeś, dzięki temu naprawiłem wszystko w tym skrypcie przez co cały skrypt działa bezbłędnie :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1