Wątek przeniesiony 2017-06-29 10:08 z PHP przez ŁF.

Instrukcja is/elseif/else – średnik po else

0

Witam
Wywołuję sobie funkcję z określonym parametrem x i napisałęm coś takiego:

<?php
function obliczwartosc($x)
{
	if($x < -10)
		echo 2*$x+3*sqrt(log(pi()));
	elseif($x >= -10 && $x <= 8)
		echo pow($x, 2)+abs($x)+pow(M_E, -20);
	else($x > 8);
		echo "czemu po else musi byc srednik";
	
}

?>

I zastanawia mnie czemu w linii else na końcu musi być średnik a w linii** if/elseif** już nie?
Gdy brak tego średnika to się wywala.
Przekopuję sieć i wszędzie w poradnikach/kursach odnośnie instrukcji warunkowych w php nie mao tym wzmianki.
Czy ma to związek z tym że to else to ostatni element instrukcji czy co?

1

po else nie powinno być warunku w nawiasie

0

A co w przypadku gdy zadanie jest tak skonstruowane że są właśnie takie 3 warunki? Drugi elseif?

0

to albo daj kolejne elseif - ale ja w takiej sytuacji częściej używam switch

0

Tutaj warto wiedzieć że instrukcja if znaczy "Jeżeli jakiś warunek jest spełniony" i ten warunek musisz podać, else if "jeżeli jakiś inny podany warunek jest spełniony" a samo else "jeżeli nie spełnione są powyższe warunki" to takie default w switchu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1