Problem z logowaniem do bazy na stronie prostej PHP

0

Siemka.
Mam zrobioną baze danych i taka strone w PHP co mozna się zalogowac i zarejestrować i tam wpisywać swoje notatki. LEcz mam problem ponieważ wywala mi bład gdy chce się zalogować :błąd połączenia z bazą danych.
Jakby ktoś mogł pomoć to podeślę bazę na priv

0

Wrzuć tutaj swój kod PHP który używasz do łączenia się z bazą.

0

W tym pliku należy skonfigurowac i ustawić adres, login oraz hasło do bazy danych.
Nie wiem jak to zmienic zeby sie zalogowac tutaj plik cfg.php

<?php

/*WSB*/

$config['db_server'] = 'localhost/test'; //adres bazy danych
$config['db_user'] = 'USER'; //użytkownik bazy, domyślnie root
$config['db_pass'] = 'PASSWORD'; //hasło bazy, domyślnie ustalane podczas instalacji
$config['db_name'] = 'ksiegagosci';//nazwa stworzonej tabeli, przykładowo ksiegagosci

$connect = @mysql_connect ($config['db_server'], $config['db_user'], $config['db_pass']);
$sel = @mysql_select_db ($config['db_name']);
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
mysql_query("SET collation_connection = utf8_polish_ci");

if (!$connect) {
  die ('<div class="error">Błąd połaczenia z bazą danych.</div>');
}

 ?>

a tu baza danych :

CREATE DATABASE ksiegagosci;
<br />
use ksiegagosci;
<br />
<br />
CREATE TABLE IF NOT EXISTS users (
  <br />
  id int(2) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  <br />
  login varchar(32) NOT NULL,
  <br />
  pass varchar(32) NOT NULL,
  <br />
  PRIMARY KEY (id)
  <br />
) ENGINE=MyISAM  DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;
<br />
<br />
CREATE TABLE IF NOT EXISTS wpisy (
  <br />
  datagodzina datetime NOT NULL,
  <br />
  wpis varchar(1000) NOT NULL
  <br />
) ENGINE=MyISAM  DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_bin;

0

Zmień die na

die("Błąd: " . mysql_error());

To będzie wiadomo o jaki dokładnie błąd chodzi.

Poza tym mysql_ jest już przestarzałe i powinno się używać mysqli_ albo PDO.

0

No tak tylko podobno to ma działać i działa tylko nie wiem co wpisać dokladnie w tych linijkach :
"$config['db_server'] = 'localhost/test'; //adres bazy danych
$config['db_user'] = 'USER'; //użytkownik bazy, domyślnie root
$config['db_pass'] = 'PASSWORD'; //hasło bazy, domyślnie ustalane podczas instalacji
$config['db_name'] = 'ksiegagosci';//nazwa stworzonej tabeli, przykładowo ksiegagosci"

Bo jak klikam zarejestruj się to teraz wyskakuje, pisząc : Błąd:

nie pisze co to za bład
Moge podeslac ci cala baze na priv

0

Te 4 linie które wkleiłeś to tablica. Mógłbyś równie dobrze użyć samych zmiennych do każdego pojedynczego pola i osiągnął byś to samo.
Twoja BD mi nie potrzebna, zmień jedną linię, tę którą podałem, to przynajmniej będziemy wiedzieć jaki konkretnie jest problem.

0

zmieniłem i pisze :
Bład i tyle a nie pisze jaki

0

Bo pewnie zapytania są poprawne. Trzeba umieścić to zaraz po próbie łączenia się z bazą:

<?php
$config['db_server'] = 'localhost/test'; //adres bazy danych
$config['db_user'] = 'USER'; //użytkownik bazy, domyślnie root
$config['db_pass'] = 'PASSWORD'; //hasło bazy, domyślnie ustalane podczas instalacji
$config['db_name'] = 'ksiegagosci';//nazwa stworzonej tabeli, przykładowo ksiegagosci

$connect = mysql_connect ($config['db_server'], $config['db_user'], $config['db_pass']);
if (!$connect) {
  die (mysql_error());
}

$sel = mysql_select_db ($config['db_name']);
mysql_query("SET NAMES 'utf8'");
mysql_query("SET collation_connection = utf8_polish_ci");

Dodatkowo wywal te @.

0

Warning: mysql_connect(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\xampp\htdocs\test\cfg.php on line 7

Warning: mysql_connect(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\xampp\htdocs\test\cfg.php on line 7
php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host.

0

Nie jestem pewien, ale czy nie powinno być tylko localhost zamiast localhost/test?

0

pliki wszystkie mam w katalogu test, dlatego jest localhost/test :)

0

ten sam blad jest

0

A podajesz w ogóle login i hasło, dzięki któremu połączysz się z bazą danych?

$config['db_user'] = 'USER'; //użytkownik bazy, domyślnie root
$config['db_pass'] = 'PASSWORD'; //hasło bazy, domyślnie ustalane podczas instalacji

W tych miejscach podajesz login i hasło do bazy danych. Czyli zamiast USER wpisujesz login do bd a zamiast PASSWORD wpisujesz hasło do bd.

0

Zamień
$config['db_server'] = 'localhost/test'
na
$config['db_server'] = '127.0.0.1'

0

Teraz wlasnie jest blad " Nieznany host"

Warning: mysql_connect(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\xampp\htdocs\cfg.php on line 7

Warning: mysql_connect(): php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host. in C:\xampp\htdocs\cfg.php on line 7
php_network_getaddresses: getaddrinfo failed: Nieznany host."
0

wklej wynik "netstat -a"

0
reptile333 napisał(a):

wklej wynik "netstat -a"

Czyli :p

0
  1. Windows + R
  2. Wpisuejsz cmd.exe
  3. Następnie wpisujesz netstat - a
0

titlehttps://zapodaj.net/93d918ae5f5d3.png.html
titlehttps://zapodaj.net/007bab60e1256.png.html

0

I jak widac cos po screenach?

0

A tak sie wtrące .. w ogóle do bazy przez phpMyAdmina możesz sie zalogować?

0

Poszło chyba do przodu : taki o to blad teraz gdy chce sie zarejestrowac:


Warning: mysql_connect(): Access denied for user 'USER'@'localhost' (using password: YES) in C:\xampp\htdocs\cfg.php on line 7
Access denied for user 'USER'@'localhost' (using password: YES)

a Gdy klikam zaloguj się na gorze jest napisane :

Notice: Undefined index: send in C:\xampp\htdocs\login.php on line 10

a pod spodem okienko do wpisania loginu i hasla

0

Ja ci proponuję jednak przeczytać jakieś podstawy kursu php bo co chwilę będziesz miał problemy z takimi banałąmi.

pierwszy błąd mówi o tym,że masz hasło na localhoscie a nie podałeś go w konfigu bazy
drugi o tym, że nie istnieje index send, bo zapewne, nie jest nawet sprawdzane czy istnieje coś takiego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1