Dobre IDE do pracy zdalnej.

0

Cześć!
Z góry napisze że dział poświęcony php wydał mi isę najbardziej odpowiedni do tego pytania.
Pracuję w 100% zdalnie, wszystkie zmiany wykonuję bezpośrednio na serwerze. Niestety wiele gałęzi + konsola + względnie słabe obycie w gicie nie kończy się dość dobrze, toteż szukam IDE które pozwoli mi rozwiązać ten problem. Przez chwilę używałem phpstorm'a, ale [CIACH!] który jest w menu tego programu jak i jakiś problem który powodował ze po kazdym zapisaniu musiałem jeszcze kliknąć aby przesłać zmiany na serwer (przynajmniej 3 osoby które używają go na co dzień potwierdziły że konfiguracja jest dobra) skutecznie zniechęciły mnie do używania go.
Czy możecie polecić mi IDE które nie będzie tak chaotyczne jak wspomniany phpstorm? Pisząc chaotyczne mam na myśli np. ustawienia layoutu w chyba 4 różnych miejscach + który dość dobrze wspiera pracę zdlaną i pracę z gitem.
Z góry dzięki za pomoc,
NickOver

0

wszystkie zmiany wykonuję bezpośrednio na serwerze.

Dlaczego? Postaw środowisko lokalnie, w nim developuj, używaj IDE jakiego Ci się podoba i dopiero po tym jak zakończysz development deploynij kod na serwer.

0

To się nie sprawdzi. Nie chcemy wystawiać bazy na publika, a potrzebuję na bieżąco danych z niej. Kopia co x minut też nie wchodzi w grę, dlatego potrzebuję czegoś co wspiera dość dobrze pisanie bezpośrednio na serwerze.

0

Po co Ci git skoro robisz zmiany bezpośrednio na serwerze?
Phpstorm ma dosyć intuicyjną o prostą obsługę GIT'a. W phpstormie możesz również przeglądać, modyfikowac bazę danych. Czegoś chcieć więcej?

0

ja robię lokalnie+IDE+GIT i tyle, co tu więcej kombinować

3

Wydaje mi się, że problem nie jest w samym narzędziu, a tym, że masz/macie dziwną metodę deploy'owania.
Na żywym kodzie produkcyjnym się nie pracuje - zrób u siebie kopię kodu wraz z bazą (jeśli jesteś szalony, poczytaj dodatkowo o Dockerze), a nie będziesz miał takich problemów.

Twoje pytanie brzmi jak coś w stylu: dlaczego kawa wylewa mi się z durszlaka?

0

Chyba nie zrozumieliście mojego problemu.
Nie powiedziałem ze pracuję na kodzie produkcyjnym. Prod i test leży sobie spokojnie. Pracuję na dev'ie gdzie wprowadzam zmiany. Muszę to robić aby mieć na bieżąco dane z bazy (od razu dodam że baza też jest devowa).
Nie pytam czy dobrze że pracuję na serwerze czy nie. Pytam o ide które to wspiera.

0

TAK SIĘ NIE ROBI...

0

Nie pytam czy dobrze że pracuję na serwerze czy nie. Pytam o ide które to wspiera.

A my Ci piszemy, że ciężko będzie znaleźć porządne IDE wspierające tak kijowy mechanizm pracy.
PhpStorm to jedno z najlepszych środowisk na rynku, jeśli chodzi o webdeweloperkę - jeśli ono nie ułatwia takiego systemu pracy, coś jest na rzeczy.

Twój problem można (i należy) rozwiązać np. Dockerem.

0

Jeśli jesteś jedynym developerem w tym projekcie to możesz np. wykorzystać Total Commandera lub FileZilla (mają edycję zdalnych plików).

Edytorem może być wtedy cokolwiek, nawet VS Code: https://codepen.io/ginfuru/post/remote-editing-files-with-ssh

Jeśli edytor to za mało i potrzebujesz całego IDE to np:

Ew. możesz sobie zmapować dysk zdalny, np. z sshfs:

Jeśli jest więcej developerów naraz pracujących na serwerze to jednak polecam git-a.

0

@NickOver ale co za problem połączyć się z domu z bazą zdalną? Przecież znasz hosta, login, hasło. No chyba, że baza jest niedostepna z zewnątrz. Nie rozumiem jednak jaki jest problem zrobić dumpa i na nim pracować (i aktualizować co jakiś czas)?

0
Pijany Programista napisał(a):

@NickOver ale co za problem połączyć się z domu z bazą zdalną? Przecież znasz hosta, login, hasło. No chyba, że baza jest niedostepna z zewnątrz. Nie rozumiem jednak jaki jest problem zrobić dumpa i na nim pracować (i aktualizować co jakiś czas)?

W ostateczności można postawić VPN i łączyć się bezpośrednio z bazą poprzez VPN, jeżeli nie chcecie, aby baza była publicznie dostępna.

0

@NickOver, korzystałem kiedyś z tej funkcjonalności PHPStorm-a i pliki wysyłały się przy każdej zmianie. Wejdź w Tools -> Deployment -> Options i sprawdź opcję: Upload changed files automatically to the default server. Powinno być Always lub On explicit save action (Ctrl + S).

Poza tym tak jak już było wcześniej wspomniane zastanów się, czy nie lepiej było by postawić lokalne środowisko u siebie. Nie wiem jak u Ciebie w firmie jest to zorganizowane, ale edycja plików bezpośrednio nawet w środowisku developerskim to nie jest dobre rozwiązanie.

1

NetBeans ma w sobie coś takiego jak projekt typu "PHP Application from Remote Server", ma też w sobie wbudowaną konsolę więc problem z gitem będzie rozwiązany :)

0

Dzięki @bagsiur za chyba jedyną odpowiedź która jest odpowiedzią zgodną z pytaniem :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1