PDO > Połączenie z bazą

0

Mógłby mi ktoś w skrócie opisać podstawową składnię połączenia z bazą w PDO ?

<?php

// includuje tutaj dane do połączenia z bazą 

try{
            $baza = new PDO('mysql:host='.$host.'; dbname='.$base.'; charset=utf8', ''.$user.'', ''.$pass.'', array(
                PDO::ATTR_EMULATE_PREPARES => false,
                PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION
            ));
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
                WYCIAGANIE DANYCH Z BAZY - WYŚWIETLANIE ICH, ZABEZPIECZENIE PRZEZ SQL INJECTION
                 Poszukuję tego kodu z wyjaśnieniem jak działa w skrócie
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
     }
        catch (PDOException $err)  {       // tu wyłapuje błędy i wyrzuca je na ekran
            echo "Error!: ". $err->getMessage();
        }
?>
0

W sensie o co chodzi konkretnie i dlaczego po prostu nie zerkniesz do poradnika/dokumentacji?

0
Patryk27 napisał(a):

W sensie o co chodzi konkretnie i dlaczego po prostu nie zerkniesz do poradnika/dokumentacji?

chodzi mi o składnie wyciągania i wyświetlania bazy z danych

mam coś takiego

            $baza = new PDO('mysql:host='.$host.'; dbname='.$base.'; charset=utf8', ''.$user.'', ''.$pass.'', array(
                PDO::ATTR_EMULATE_PREPARES => false,
                PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION
            ));

nie wiem co te PDO::ATR... znaczą i nie wiem gdzie tego szukać ani jak tego używać a nie mogę doszukać się dobrej dokumentacji tego

tak samo jak i to'

$zapytanie=$baza->prepare("SELECT * FROM filmy WHERE nazwa LIKE :szukaj");
               $zapytanie->bindValue('szukaj', $_GET['szukaj'], PDO::PARAM_STR);
                
               $zapytanie->execute(array('%'.$szukaj.'%'));
               
                   if($zapytanie->rowCount()>0)
                   {

do tej pory korzystałem z MYSQLI a o PDO nie mam pojęcia

0

okej, znalazłem odpowiedź, gdyby ktoś szukał
http://forum.php.pl/Obsluga_baz_danych_z_PDO_t221023.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1