Mini gra w PHP

0

Witam, nigdy nie miałem styczności z PHP, a ostatnio dostałem zadanie zrobienia gry, jeśli można to tak nazwać.
zastanawiam się jak zrobić te czynności poniżej, bo mechanika gry "weź żeton, weź dwa żetony, wprowadź ilość żetonów", to jest prawie ten sam kod co w innych językach.

  1. Okno powitalne w którym użytkownik decyduje iloma żetonami będzie grać.
  2. Okno gry w którym wyświetlona jest liczba żetonów, informacje o ostatnim ruchu, oraz przyciski przyciski "weź 1 żeton" "weź 2 żetony".
  3. Okno podsumowania gry wraz z możliwością jej ponownego rozpoczęcia.

Moje pytania:

  1. Opłaca się łączyć to z bazą ?
  2. Numer 1) jest oczywisty, ale 2)... info o ostatnim ruchu dać za pomocą echo ? Mechanikę zrobić w php, a wygląd strony w html ?
  3. No i tutaj... hm.. jak wypisać np. w liście uporządkowanej w html zawartość tablicy w php aby było
    "1. Bot wziął 2 żetony i pozostały 23.
  4. gracz wziął 1 żeton i pozostały 22 ."
    Myślałem nad umieszczeniem tego w tablicy w php i później wyświetlenie tego na html... tylko w jaki sposób, bo można za pomocą pętli (ilość ruchów w grze może się zmieniać w stosunku do żetonów" tylko jak to wstawić w listę.

Chodzi głównie o cząstkowe fragmenty PHP które będą przekazywały te informacje na stronę.

Ps. Jeśli nie jasno się wyraziłem to postaram się jakoś to wytłumaczyć jeszcze raz oraz jeśli zastosowałem zły dział zamiast WWW, to przepraszam.

0

przy prostych gierkach możesz bez bazy
pewnie zaraz wyjdzie goonoburza, a czemu w php jak masz pierdyliard innych lepszych języków :)

0
kordyl1010 napisał(a):

Witam, nigdy nie miałem styczności z PHP, a ostatnio dostałem zadanie zrobienia gry, jeśli można to tak nazwać.

Jaka to ma być gra?

zastanawiam się jak zrobić te czynności poniżej, bo mechanika gry "weź żeton, weź dwa żetony, wprowadź ilość żetonów", to jest prawie ten sam kod co w innych językach.

Ja z takiej mechaniki nic nie rozumiem :)

  1. Okno powitalne w którym użytkownik decyduje iloma żetonami będzie grać.

jQuery i popupWindow

  1. Okno gry w którym wyświetlona jest liczba żetonów, informacje o ostatnim ruchu, oraz przyciski przyciski "weź 1 żeton" "weź 2 żetony".

Główne okno wyświetlające obraz gry

  1. Okno podsumowania gry wraz z możliwością jej ponownego rozpoczęcia.

jQuery i popupWindow

Chodzi głównie o cząstkowe fragmenty PHP które będą przekazywały te informacje na stronę.

https://github.com/leonpro778/simpleGame
Tam jest przykładowy kod mojej mini gierki. Myślę, że używałem tam wszystkiego czego potrzebujesz.

0

PHP, takie polecenie ze strony nauczyciela :D

  • jeszcze muszę później to zrobić w JS i ASP.NET , ale to z czasem :)
0

Zasady.
Na stole znajduje się N żetonów.
Jest dwóch graczy (człowiek i komputer).
Gracze grają na zmianę w rundach.
W trakcie jednej rundy gracz może wziąć 1 lub 2 żetony.
Przegrywa gracz który weźmie ostatni żeton.

Strategia komputera:
Jeśli na stole jest liczba żetonów podzielna przez 3 to weź 2 żetony w przeciwnym wypadku weź 1 żeton.

Aplikacja ma zawierać:

  1. Okno powitalne w którym użytkownik decyduje iloma żetonami będzie grać.
  2. Okno gry w którym wyświetlona jest liczba żetonów, informacje o ostatnim ruchu, oraz przyciski przyciski "weź 1 żeton" "weź 2 żetony".
  3. Okno podsumowania gry wraz z możliwością jej ponownego rozpoczęcia.

Technologie w jakich należy stworzyć grę (kolejność wykonania dowolna).
ASP .NET
JavaScript
PHP

0

No to PHP + Java Script bez problemu Ci wystarczy. Może inaczej, nad czym masz problem bądź się zastanawiasz?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1