Sklep internetowy

0

Witam,
Razem z kolegą mamy zamiar napisać sklep internetowy. Jesteśmy w technikum, każdy z nas samotnie parę stron stworzył. Razem stworzyliśmy jedną dużą. Umiemy posługiwać się Css, Js i HTML, na dość dobrym poziomie. Znamy podstawy MySql i Php, jeśli idzie o php, to mamy za sobą zrobienie panelu administracyjnego z kontrolą treści.

Szukamy książek i kursów, które pomogłyby nam ten cel zrealizować. Zaznaczę, że mamy czas. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia, uwagi, wskazówki. Bardzo prosimy, przydadzą się.

Ps. Nie chcemy korzystać z frameworków, chcielibyśmy napisać sklep od podstaw z klepaniem rzeczy pobocznych.

0

Composer, MVC, PSR4 i lecicie :)

1

Mogę zobaczyć kod tego panelu? to ci powiem ile wam to zajmie :)

0

Jak nie chcecie używać frameworka to mimo to warto jakiś poznać, żeby podpatrzeć wzorce projektowe i techniki na prawdziwych przykładach. Później i tak będziecie musieli mieć jakiś zestaw klas, a zazwyczaj lepiej wzorować się na bardziej doświadczonych niż samemu wymyślać na początku swojej przygody z programowaniem. Samo czytanie o MVC w książkach z jakimiś abstrakcyjnymi przykładami o kotkach i pieskach nie pozwoli tak dobrze zrozumieć sensu używania obiektowości.

Chyba, że nie chcecie używać obiektowości to w sumie do stworzenia sklepu wystarczą podstawy, bo można sobie napisać funkcje np. fetchData(), executeQuery(), getProduct(), addProduct(), getClient() itd., tyle że to nie będzie takie PRO, a z taką wiedzą nie znajdziecie pracy w korpo za 15k.

0

Jeśli idzie o obiektowość to jakieś doświadczenie mam, używałem w Unity programowania obiektowego z użyciem C#, na dobrym poziomie opanowałem programowanie obiektowe w C++. Chciałem teraz opanować jakiś język, który umożliwi mi pisanie stron, aplikacji oraz właśnie sklepów internetowych. Nasunął mi się php, nauczyłem się podstawowej składni. Napisaliśmy jedną dużą stronę z obsługą bazy danych. To na razie tyle, co do panelu administracyjnego. Nie, nie pokażę, został wykonany na zlecenie. Jednak, były tam zawarte proste techniki, bez programowania obiektowego.

Bardzo interesuje mnie kwestia bezpieczeństwa i zabezpieczeń. Jest jakaś książka, którą można byłoby się posłużyć ? W tej domenie jest staroświecki, uwielbiam papier. Co do php mam jedną taką cegłę z Heliona "Php i MySql, tworzenie stron WWW, vademecum profesjonalisty". Jest tam ogólnie wszystko dobrze i przejrzyście wytłumaczone. Ja za to poszukuję publikacji z których mógłbym zaczerpnąć najnowszych informacji, dotyczących właśnie bezpieczeństwa, walidacji, jakiś wyrażeń regularnych, uwierzytelnienia, zabezpieczania bazy. Wszystko co sprawia, że kod oprócz jego funkcjonalność, gwarantuje jakieś tam bezpieczeństwo.

Co do framworków, co z Laravelem? Co do MVC, coś się wykombinuje.

Dziękuję też za wszystkie uwagi

1

To pokaż jakikolwiek swój kod. I nie ma czegoś takiego jak książka która wytłumaczy ci to wszystko.. całość informacji masz w internecie. Większosć ksiażek do php-a jest przestarzała, szczególnie ta twoja.. nadaje się do rozpalenia ogniska albo podkładka pod monitor. Jedynymi wartymi przeczytania jest clean code (odnośnie ogólnie programowania) i ewentualnie http://helion.pl/ksiazki/php-obiekty-wzorce-narzedzia-wydanie-iv-matt-zandstra,phpob4.htm

Podejrzewam, że skoro pytasz o takie podstawy to twoja wiedza na temat php-a jest zerowa a to co napisałeś klientowi jest dziurawe jak ser szwajcarski + w stylu spaghetii włoskiego.. czyt (koszt rozbudowy będzie 5 x wyższy niż napisanie tego od nowa)

p.s sklepów nikt dzis nie pisze tylko stawia na preście, magento, woo, oscommerce

0

Wiem, że nie ma takiej książki. Jednak nie przypominam sobie, abym o nią prosił. Wiem, że większość książek do php jest przestarzała, moja pewnie też jest przestarzała, dlatego szukam nowych. Nie będę nią rozpalał ogniska, a polecę ją dalej, świetnie się czyta i dobrze uczy. A nowinek na moim poziomie, nie jest tak dużo, na moje oko dalej jest to pozycja warta przeczytania.

"Jedynymi wartymi przeczytania", puszczę mimo uszu, nie znam osoby, która przeczytała wszystkie polskie i zagraniczne, aby móc stwierdzić, że są jakieś "jedyne warte". Może jesteś pierwszą?

To co napisałem klientowi, pozostawię jego ocenie. Jedyne co tam było, to wyświetlanie statystyk, wiadomości i newsletter. Nic co mogłoby być dziurawe jak se szwajcarski, może po za zabezpieczeniem wejścia, ale nad tym jeszcze popracuje.

Nie zamierzam też używać żadnego gotowca, chcę napisać sklep internetowy, nawet jeśli jedynym miejscem gdzie miałby szansę zaistnieć byłaby moja pamięć.

Wiem, że wszystko jest w internecie, sam mam google, spokojnie. Szukam tak jak pisałem, sprawdzonych i polecanych publikacji, artykułów, książek. Mogą być anglojęzyczne, nie mam nic przeciwko.

Na razie nie mam czego pokazać, jeśli idzie o mój kod, ponieważ niczego oprócz tego panelu nie napisałem. Kod wrzucę w tym, albo przyszłym tygodniu, jakiś. Coś pewnie będę tworzyć.

0
solomidas napisał(a):

Wiem, że nie ma takiej książki. Jednak nie przypominam sobie, abym o nią prosił. Wiem, że większość książek do php jest przestarzała, moja pewnie też jest przestarzała, dlatego szukam nowych. Nie będę nią rozpalał ogniska, a polecę ją dalej, świetnie się czyta i dobrze uczy. A nowinek na moim poziomie, nie jest tak dużo, na moje oko dalej jest to pozycja warta przeczytania.

To jej nie polecaj bo się nie nadaje do niczego. A skoro na twoje oko nie ma tak dużo nowinek to mało wiesz. bardzo mało.

"Jedynymi wartymi przeczytania", puszczę mimo uszu, nie znam osoby, która przeczytała wszystkie polskie i zagraniczne, aby móc stwierdzić, że są jakieś "jedyne warte". Może jesteś pierwszą?

I nie trzeba taką osobą byc, wystarczy obracać się w temacie danego języka by wiedzieć co jest warte a co nie.

To co napisałem klientowi, pozostawię jego ocenie. Jedyne co tam było, to wyświetlanie statystyk, wiadomości i newsletter. Nic co mogłoby być dziurawe jak se szwajcarski, może po za zabezpieczeniem wejścia, ale nad tym jeszcze popracuje.

Skąd to wiesz skoro nie masz pojęcia o bezpieczeństwie? Tworzenie komercyjnego kodu gdy ma się nikłą wiedzę jest zwykłym naciąganiem klienta i narażeniem go na spore koszty.

Nie zamierzam też używać żadnego gotowca, chcę napisać sklep internetowy, nawet jeśli jedynym miejscem gdzie miałby szansę zaistnieć byłaby moja pamięć.

Powodzenia!

Wiem, że wszystko jest w internecie, sam mam google, spokojnie. Szukam tak jak pisałem, sprawdzonych i polecanych publikacji, artykułów, książek. Mogą być anglojęzyczne, nie mam nic przeciwko.

Poleciłbym dużo książek, ale po co skoro nie masz podstaw php? A książki te nie tyczą się jak napisać zmienną tylko sposobów programowania i architektury.

Na razie nie mam czego pokazać, jeśli idzie o mój kod, ponieważ niczego oprócz tego panelu nie napisałem. Kod wrzucę w tym, albo przyszłym tygodniu, jakiś. Coś pewnie będę tworzyć.

Czekam

0
(...)Znamy podstawy MySql i Php (...)
(...)jeśli idzie o php, to mamy za sobą zrobienie panelu administracyjnego(...)
(...)Szukamy książek i kursów(...)
(...)Chciałem teraz opanować ten język(...)
(...)Nauczyłem się podstawowej składni(...)

Gratuluję spostrzegawczości, jeśli dopiero zauważyłeś mój poziom w php, na podstawie książki którą polecam. Nie mniej, wystarcza umiejętność czytania z zrozumieniem.

I nie trzeba taką osobą byc, wystarczy obracać się w temacie danego języka by wiedzieć co jest warte a co nie. 

Wiem, jednak nie oto chodziło. Miałem na myśli, aby nie bagatelizować książek, których się nie przeczytało. Wiem, nie napisałem wprost, przepraszam.

Skąd to wiesz skoro nie masz pojęcia o bezpieczeństwie? Tworzenie komercyjnego kodu gdy ma się nikłą wiedzę jest zwykłym naciąganiem klienta i narażeniem go na spore koszty.

Po pierwsze, kod nie jest komercyjny. Nie otrzymałem za niego, ani jednej złotówki. Klient jest w pełni świadomy mojego poziomu wiedzy w tej kwestii, również tego, że to co napisałem jest chwilowe i się nie nadaje. Nie zostanie narażony na żadne koszty, tego jestem pewny.

Powodzenia! 

Dziękuję, przyda się.

Poleciłbym dużo książek, ale po co skoro nie masz podstaw php? A książki te nie tyczą się jak napisać zmienną tylko sposobów programowania i architektury. 

Proszę nie spisywać mnie od razu na straty, to że nie znam php i dopiero się go uczę, nie znaczy, że takich książek nie potrzebuję. Nie jest to mój jedyny język, nie uczę się go jako pierwszego języka z którym zaczynam swoją przygodę z programowaniem. Za każdą taką książkę, sprawdzoną i godną polecenia, będę naprawdę bardzo wdzięczny. Mówię to bez cienia ironii.

0

Widziałem wcześniej, ale podświadomie się upierasz, że jednak coś potrafisz. Mam ci polecić TDD czy DDD jak masz problemy z podstawami? nie przesadzajmy.. weź się za podstawy php-a porządnie a potem myśl o jakiś sklepach, bo napiszesz syf który w portfolio będzie tylko odstraszał..

php7 + composer z psr4 + własna implementacja MVC. Jak uda ci się to napisać w miarę czysto to zacznij myśleć o tym swoim sklepie...

0

Widzę, że bez wyjaśnienia paru rzeczy się nie obejdzie.

Dlaczego wybrałem, jako pierwszą, większą rzecz do napisania w php, sklep internetowy?

Ponieważ, najlepiej mi się uczy przy dużych projektach, gdzie mogę się skupić na wielu rzeczach. Nie lubię rozwiązywać abstrakcyjnych problemów, wymyślnymi metodami. Łatwiej jest mi budować swoje doświadczenie na podstawie realnych rzeczy. Taki duże projekty są naprawdę wielowątkowe, kształcą nie tylko w jednym aspekcie.

Samo czytanie o MVC w książkach z jakimiś abstrakcyjnymi przykładami o kotkach i pieskach nie pozwoli tak dobrze zrozumieć sensu używania obiektowości.

piotrevic, wybornie ujął to co mam na myśli.

Czy mam zamiar ten sklep gdzieś sprzedać, pokazać , pochwalić się nim?

Nie, nie mam takiego zamiaru. Jak na razie myślę o tym jak coś takiego napisać. To jest jedyny cel jaki mam.

Bardzo się cieszę, że opanowałeś bądź opanowujesz testy jednostkowe, skoro piszesz o TDD, pewnie zaraz zaczniesz sypać jak z rękawa innymi akronimami, przecież oprócz DDD, jest jeszcze CRUD i wiele innych. Tylko pytanie po co? Słusznie zauważyłeś, że podświadomie myślę , że jednak "coś" potrafię. Ba nawet uważam, że nie mijam się z prawdą. Tylko zastanów się czym jest "coś" dla Ciebie, a czym dla mnie.

"coś w życiu osiągnąć", a " on tam "coś" potrafi to dwa zupełne odmienne konteksty, w jednym przypadku to dużo w drugim, na tyle dużo, że ma się pojęci o czym mowa.

Wymieniłeś tylko język programowania + standard do automatycznego ładowania klas + wzorzec projektowy. Tak chcę tej składanki użyć właśnie do sklepu. Bo przecież nie wymyślę tego od nowa, jak sugerujesz. (spokojnie, wiem, wiem, nie to miałeś na myśli, ja też nie ;) )

A co się tyczy testów jednostkowych, chętnie poznam publikacje, które o tym traktują w php.

0

Lepiej będzie kiedy użyjecie do tego Laravel/(inny topowy framework MVC), do bazy danych jakiś ORM oraz testy jednostkowe. Do napisania czegoś od podstaw* potrzeba doświadczenia. Można napisać od podstaw* bez doświadczenia, jednakże kod będzie jednym wielkim szambem, w którym poprawienie czegoś będzie masakrą. Wrzucanie kod na forum, czytacie feedback, wyciągacie wnioski i zaczynacie od nowa z doświadczeniem .

*od podstaw rozumiem własna obsługa błędów, implementacja MVC, ORM(chyba że będziecie klepać ręcznie zapytania), blokowanie sql injection itp.

0

Super skoro wiesz to pisz. Nie wiem po co na forum tu przyszedłeś.

0

ORM, właśnie to jest to co między innymi chcieliśmy opanować. Jesteś wstanie polecić jakąś książkę, kurs, takie ogólne sprawy od których zaczynałeś?

Pabloss, przepraszam, ale nie będę się już dłużej z Tobą przepychał, rozumiem, że od czasu do czasu potrzebujesz połechtać swojego ego wyżywaniem się na nowicjuszach, ale ja po pierwsze nie jestem smarkiem po drugie, programowanie to moja pasja i hobby, w życiu prywatnym zajmuje się czymś zupełni innym, nawet na tym dobrze wychodzę. Jestem młody, 20 lat na karku, to nie jest tak dużo. Chcę związać swoją przyszłość z programowaniem, mówię ogólnie, bo zaczynałem od tworzenia gier, ba nawet pisałem program dla biblioteki w C++, ale to było dawno i nie prawda. Teraz chcę się nauczyć tworzenia inteligentnych stron internetowych, sklepów, może jakieś forum. Tak aby zaczerpnąć wiedzy i doświadczenia i zacząć coś tworzyć.

0

I przyszedłeś na forum z roszczeniowym tonem? gdy ktoś ci mówi że g**no wiesz - bo tak jest z tego co piszesz a Ty swoje... fajnie, że wpisałeś w wikipedii composer, mvc, tdd,ddd ale to nie czyni cię programistą. Ja kończę, bo i tak wiesz lepiej :)

0

Mimo wszystko odpiszę, ton roszczeniowy jest wtedy, gdy zakłada się, że coś musi się dostać, że coś się należy bo coś tam coś tam. Nie przypominam sobie, abym go w stosunku do kogokolwiek używał, ja tylko grzecznie poprosiłem o parę publikacji itp. Jeśli jest inaczej, to przepraszam, nie miałem tego na myśli.

gdy ktoś ci mówi że g**no wiesz - bo tak jest z tego co piszesz a Ty swoje...

Nie ktoś, tylko Ty. Rozumiem, jesteś może programistą z wieloletnim stażem, zarabiasz krocie, pracowałeś przy wielkich projektach, mimo wszystko, życie to nie tylko internet. Szacunku trochę, nie jesteś alfą i omegą, aby osądzać kogokolwiek na podstawie paru postów. Powiedziałem, że wrzucę kod jak coś napiszę to wrzucę. Nie wiem kiedy, jak będę mieć czas.

Ps. Testy jednostkowe itp. nie są tylko w PHP.

0

Zacznijcie klepać kod przy użyciu gotowego frameworka, ORM. Zdobędziecie coś czego nie dają książki, a jest najważniejsze. DOŚWIADCZENIE. Kiedy je zdobędziecie, to możecie sobie klepnąć własnego ORM czy framework. Uwierz ostatnio w pracy robili sklep. Mieli framework, ORM, custom CMS a i tak pieprzyli się z tym długo, mając doświadczenie.

Najlepsza publikacja to Git i dokumentacja od twórcy(przynajmniej w ASP.NET)

0

Tak też zrobimy, myśle na właśnie Laravelem. Co z nim, warto?

0
solomidas napisał(a):

Tak też zrobimy, myśle na właśnie Laravelem. Co z nim, warto?

Warto, istnieje wiele kontrowersji z nim związanych, zwłaszcza z ORM'em, gdyż jest to active record (polecam poczytać), lecz po zasięgnięciu informacji od bardziej doświadczonego kolegi, dowiedziałem się że między AR a Data Mapperem występującym w symfony, nie ma dużej różnicy w wydajności, jeśli chodzi o małe lub średnie aplikacje.
Do rzeczy:
Laravel:
-idealny dla początkujących i tych średniozaawansowanych.
-Szybko pisze się projekty.
-Nie ma problemów z przeniesieniem na hosting, nie potrzeba do tego VPS'a.
-ORM Eloquent (do danych z bazy możesz się odwołać w każdym miejscu w programie)
-Przyjemne definiowanie middleware

Symfony:
-Bardziej rozbudowany
-Lepiej napisany (czyściej) od laravela
-Doskonały na średnie i duże projekty.
-Więcej zwolenników.
-ORM Doctrine (musisz wywołać odpowiednią encję, aby na niej działać)

Oczywiście mogę się mylić co do powyższych stwierdzeń, moja wiedza nie jest jeszcze uporządkowana jeśli chodzi o ten temat, ale nie zawarłem tam szczegółów, więc myślę że jest git.

0

ewentualnie CodeIgniter, chociaż zdaję sobie sprawę, że to nie super high-end framerwork (raczej mikroFW) ale jednak prosty w użyciu, w sumie zero konfigu, sporo tutków w sieci (sklepy również) dla początkującego w sam raz

0

Mam dwie wiadomości dla fanów Kohana 3. Dobrą i złą.

Dobra to taka, że pod PHP7 jakieś kilka mies. temu powstał fork pod nazwą Koseven, w założeniu mający być kompatybilny z Kohana 3, są tylko pewne zmiany. Tzn. projekty napisane w KO 3.3 (PHP 5.4 - 5.6) powinny być stosunkowo łatwe do przeniesienia na Koseven (PHP 7) ale nie sprawdzałem tego.

A zła to taka, że oficjalnie Kohana 3 to już trup.
http://discourse.kohanaframework.org/t/kohana-retirement-2017-07-01/1277

Ze względu na podejście w dokumentacji, bazujące na źródłach frameworka, w miarę przejrzystych kodach (nie trzeba szukać tak jak w Laravelu czy Symfony jak jest np. zrealizowane generowanie tokenów CSRF czy innych rzeczy) jest to wydaje mi się JEDYNY framework, na bazie którego można się praktycznie nauczyć MVC i próbować nawet stworzyć samodzielnie własny framework.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1