Laravel 500 Internal Server Error error

0

Cześć,

Utworzyłem sobie projekt, który bez problemu działa na localhoście ( xampp ), oczywiście używam laravela w najnowszej wersji. Przesłałem wszystkie pliki przez serwer FTP i wyskoczyło mi to:

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator at [email protected] to inform them of the time this error occurred, and the actions you performed just before this error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Jak zaczynałem się uczyć laravela to używałem tego samego serwera i wszystko działało sprawnie. Sprawdziłem również to na innym serwerze i wyskakuje mi ten sam błąd. Sprawdzałem również na czystym frameworku, czyli zero edycji i również wyskoczył mi ten błąd. Wiem, że zaszły zmiany w nowszej wersji i trzeba coś pogrzebać w kodzie, ale to mnie przerosło. Czy ma ktoś pomysł jak to naprawić? Przeszukałem cały internet i nic mi nie pomogło.

0

Co widnieje w logach serwera?

0

Prosze :D

[Thu Mar 02 00:35:53.858383 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 16317:tid 140497221605120] [client 83.30.211.12:64765] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require_once(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/system/core/CodeIgniter.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/index.php on line 292\nPHP message: PHP Fatal error:  require_once(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/system/core/CodeIgniter.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/index.php on line 292\n'
[Thu Mar 02 01:18:15.134534 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 29644:tid 140497263666944] [client 83.30.211.12:50538] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require_once(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/system/core/CodeIgniter.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/index.php on line 292\nPHP message: PHP Fatal error:  require_once(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/system/core/CodeIgniter.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/index.php on line 292\n'
[Thu Mar 02 03:51:00.913216 2017] [autoindex:error] [pid 20798:tid 140497490269952] [client 83.30.211.12:53736] AH01276: Cannot serve directory /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/: No matching DirectoryIndex (index.html,index.htm,index.shtml,index.php,index.php5,index.php4,index.php3,index.phtml,index.cgi,index.pl) found, and server-generated directory index forbidden by Options directive
[Thu Mar 02 03:56:01.289016 2017] [autoindex:error] [pid 20798:tid 140497431521024] [client 83.30.211.12:55131] AH01276: Cannot serve directory /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/: No matching DirectoryIndex (index.html,index.htm,index.shtml,index.php,index.php5,index.php4,index.php3,index.phtml,index.cgi,index.pl) found, and server-generated directory index forbidden by Options directive
[Thu Mar 02 04:45:30.137471 2017] [autoindex:error] [pid 10727:tid 140497305532160] [client 83.30.211.12:64083] AH01276: Cannot serve directory /home/webdelta/domains/webdelta.pl/public_html/: No matching DirectoryIndex (index.html,index.htm,index.shtml,index.php,index.php5,index.php4,index.php3,index.phtml,index.cgi,index.pl) found, and server-generated directory index forbidden by Options directive
[Thu Mar 02 04:46:40.371740 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 26948:tid 140497330710272] [client 83.30.211.12:64112] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:01:08.947194 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 10727:tid 140497322317568] [client 83.30.211.12:64393] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:01:30.653059 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 26948:tid 140497423030016] [client 83.30.211.12:64397] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:01:33.832316 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 10727:tid 140497708381952] [client 83.30.211.12:64398] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:08:03.908277 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 26948:tid 140497666418432] [client 83.30.211.12:64672] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:08:04.800067 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 26948:tid 140497616062208] [client 83.30.211.12:64673] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:08:05.327041 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 26948:tid 140497658025728] [client 83.30.211.12:64678] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 05:08:05.730967 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 26948:tid 140497414637312] [client 83.30.211.12:64679] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 06:00:08.932374 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 20782:tid 140497448208128] [client 83.30.211.12:65434] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 06:00:09.569175 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 20782:tid 140497221605120] [client 83.30.211.12:65435] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 06:01:56.880904 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 20782:tid 140497708381952] [client 83.30.211.12:65444] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 07:53:02.862279 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 27576:tid 140497188034304] [client 83.30.211.12:57908] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 08:04:20.223564 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 28512:tid 140497204819712] [client 83.30.211.12:58273] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 08:04:21.079506 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 27576:tid 140497414637312] [client 83.30.211.12:58274] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 08:04:25.479644 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 28512:tid 140497666418432] [client 83.30.211.12:58275] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 08:04:26.022518 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 27576:tid 140497414637312] [client 83.30.211.12:58277] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 08:04:26.456513 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 27576:tid 140497414637312] [client 83.30.211.12:58278] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
[Thu Mar 02 08:04:27.640695 2017] [proxy_fcgi:error] [pid 27576:tid 140497414637312] [client 83.30.211.12:58279] AH01071: Got error 'PHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Warning:  require(/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\nPHP message: PHP Fatal error:  require(): Failed opening required '/home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php56/lib/php') in /home/webdelta/domains/webdelta.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12\n'
1

Ustaw chmod -R 777 na katalog laravela.

0

Kiedy wpisałem:

chmod 777-R webdelta.pl - to nic się nie zmieniło

jednak kiedy wpisałem:

chmod -R webdelta.pl storage wyświetlił się komunikat

Forbidden

You don't have permission to access / on this server.
Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

0

Opisz dokładniej raz jeszcze... Na jakim systemie pracuje serwer, czy masz na pewno do niego dostęp z odpowiednimi uprawnieniami? Jaką masz tam wersje PHP? Wykonujesz czystą instalacje Laravela, czy przerzucałeś to jakimś gitem, albo FTPem?

W nowszej wersji masz na myśli przeskok z 4 na 5? Jak nic nie robisz na siłę, tylko updatujesz composerem to nie powinieneś zrobić tym krzywdy aplikacji.
Masz tam do tego chyba jeszcze inne projekty patrząc po logach, wywal wszystko i wrzuć tam sam Larave na spokojnie.

0

Na samym początku wgrałem czystego laravela, którego zainstalowałem dokładnie tak jak pisze w dokumentacji. Nie dokonywałem żadnych zmian, tylko wgrałem pliki na server ( futurehost.pl, firehost.pl ) przez Total commandera.

1 domena: http://www.lamadia.pl/

Warning: require(/domains/lamadia.pl/vendor/composer/ClassLoader.php): failed to open stream: No such file or directory in /domains/lamadia.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12

Fatal error: require(): Failed opening required '/domains/lamadia.pl/vendor/composer/ClassLoader.php' (include_path='.:/usr/local/php/php53/share/pear:/usr/local/share/pear') in /domains/lamadia.pl/vendor/composer/autoload_real.php on line 12

2.domena http://webdelta.pl/

Forbidden

You don't have permission to access / on this server.
Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Additionally, a 403 Forbidden error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

Z futurehosta.pl(lamadia.pl) już mi coś pomogli, zrobiłem to samo na firehost.pl(webdelta.pl) i dalej wyskakuje bład 403

1

Wyczyść wszystko jak możesz z folderu lamadia.pl. Będą w tym folderze puść sobie composer create-project --prefer-dist laravel/laravel .,
Nadaj wszystkie uprawnienia potrzebne do uruchomienia projektu sudo chmod -R 775 /var/www/laravel/storage i sudo chmod -R 775 /var/www/laravel/bootstrap/cache oczywiście ścieżki dopasowując pod swój projekt.
Sprawdź czy w ten sposób Ci się uda to postswić.
Jak tak to możesz na sztywno (jeżeli wiesz co robisz) przerzucić odpowiednie pliki poprzez FTP, albo odpalić poradniki do GITa i nauczyć się korzystać z tego narzędzia :P

Masz tutaj poradnik jak to robić. Sprawdzony bo sam się z tego uczyłem i wszystko działało. Masz wszystko wyjaśnione, od konfiguracji VPSa do wrzucenia gotowego projektu na serwer.
http://devmarketer.io/learn/deploy-laravel-5-app-lemp-stack-ubuntu-nginx/

Swoją drogą chłopak ma również całkiem przyjemny poradnik do Laravela u siebie na YT.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1