Laravel upload zdjec tworzy dziwny link symboliczny

Odpowiedz Nowy wątek
2017-02-17 16:10
Trzeźwy Karp
0

Witam mam taki problem iz robie upload zdjec w laravelu dziala to w ten sposob ze wybrane zdjecie wrzuca do folderu i tworzy bardzo dziwny link symboliczny z ktorym nie wiem co dalej zrobic a mianowicie "/tmp/phpSjKQiM "

moj kod:

  public function store(CreatePostRequest $request)
    {
        $data = $request->all();
        $post = new Post($data);
        $imageExtension = $request->file('image')->getClientOriginalExtension();
        $imageName = 'user_image_nr:' . rand(1111,9999) . $imageExtension;
        $request->file('image')->move(base_path() .'/public/images/user_images'. $imageName);
        Auth::user()->post()->save($post);
        return redirect('/blog');
 @extends('base')

@section('pageContent')
    <div class="row">
        <div class="col-md-8 col-md-offset-2">
            <div class="card">
                <div class="panel-body">
                    <!-- Formularz -->
                    @if(count($errors)>0)
                        <div class="alert alert-danger">
                            <ul>
                                @foreach($errors->all() as $error)
                                    <li>{{$error}}</li>
                                @endforeach
                            </ul>
                        </div>
                    @endif

                    {!! Form::open(['url'=>'/blog/create', 'class'=>'form-horizontal' , 'files'=>true]) !!}
                    <div class="jumbotron">
                        <div class="form-group">
                            <div class="col-md-4 control-label">
                                {!! Form::label('title','Tytuł: ') !!}
                            </div>

                            <div class="col-md-6">
                                {!! Form::text('title', null,['class'=>'form-control']) !!}
                            </div>
                        </div>

                        <div class="form-group">
                            <div class="col-md-4 control-label">
                                {!! Form::label('content','Zawartosc: ') !!}
                            </div>

                            <div class="col-md-6">
                                {!! Form::textarea('content', null,['class'=>'form-control']) !!}
                            </div>
                        </div>

                        <div class="form-group">
                            <div class="col-md-4 control-label">
                                {!! Form::label('image','Obraz: ') !!}
                            </div>

                            <div class="col-md-6">
                                {!! Form::file('image', null,['class'=>'form-control']) !!}
                            </div>
                        </div>

                        <div class="form-group">

                            <div class="col-md-6 col-md-offset-4">
                                {!! Form::submit('Zapisz',['class'=>'btn btn-primary']) !!}
                            </div>
                        </div>
                    </div>
                    {!! Form::close() !!}
                </div>
            </div>
        </div>
    </div>
@endsection

Pozostało 580 znaków

2017-02-17 17:28
0

To nie laravel, tak działa php, Najpierw masz plik zapisany na serwerze w folderze tymczasowym pod tymczasową nazwą jak się wyśle to robisz z tym co chcesz, dostajesz też w tablicy informacje o nazwie rozszerzeniu itp Zazwyczaj wtedy bierzesz ten plik i przez "Storage" zapisujesz w odpowiednim miejscu.

edytowany 2x, ostatnio: mr_jaro, 2017-02-17 17:30

Pozostało 580 znaków

2017-02-17 17:38
Trzeźwy Karp
0

@mr_jaro czyli tak podsumowywujac to jak amm to zrobic? mogl bys mi to rozpisac krok po kroku?

Pozostało 580 znaków

2017-02-17 17:39
0

W dokumentacji jest wszystko https://laravel.com/docs/5.4/requests#files

Pozostało 580 znaków

2017-02-18 22:58
Trzeźwy Karp
0

@mr_jaro jeszcze takie pytanie bo mi uploadniete pliki leca do pliku /storage/... i za nic nie wiem jak dostac sie do nich uzycie metody getPatch() zwraca mi /tmp nie wiem dalczego upload dziala juz jak trzeba teraz tylko nie wiem jak wyswietlic

Pozostało 580 znaków

2017-02-20 09:06
0

Poczytaj tutaj, wszystko jest ładnie opisane -> https://laravel.com/docs/5.4/filesystem
Do tego możesz dorzucić np. http://image.intervention.io/ i masz wszystko czego potrzeba do obsługi obrazków w 90% serwisów (miniaturki, zmiana rozmiaru, kadrowanie, znaki wodne itd.).

edytowany 1x, ostatnio: Doggye, 2017-02-20 09:06

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0