3 lata doświadczenia w strukturalnym PHPie

0

Przeglądam ogłoszenia o pracy jako programista PHP i wszędzie dodatkowo: git, oop, symfony, jakieś JSy, gulp, composer dziwne nazwy. Sam od 3 lat używam tylko PHP bez frameworków, ORMa zrobiłem sam, do encji robię sobie obiekty, ale to tyle obiektowości, żadnych wzorców. Na froncie bootstrap+jQuery. Pracodawca to firma tworząca ecommercy i ERPy, a programiści dodają nowe funkcjonalności, przerabiają makaron. Czy z tego rodzaju doświadczeniem mam szansę dostać coś więcej niż posadę juniora?

0

Jak dla mnie bardzo wątpliwe, bo w tej chwili wszystkie aplikacje pisane sa na frameworkach. Jesli twierdzisz, ze znasz dobrze php'a to na Twoim miejscu szybko zaczalbym uczyc sie jakiegos frameworka (Na dobra sprawe bardzo ulatwia zycie). A co do tych dziwnych rzeczy, to nie jest jakies "rocket science", wiec to da sie szybko ogarnac. Najwazniejsze to wiedziec co to jest i do czego sluzy.

0

Znajomość przynajmniej jednego frameworka to teraz podstawa w PHPie i do tego im więcej tych różnych dziwnych rzeczy znasz tym lepiej dla Ciebie. Większość z nich jak poprzednik napisał to kwestia paru dni zabawy by dowiedzieć się o co w tym biega i jak spiąć to z projektem i tyle.

0

Bez composera to nawet nie masz co wysyłać CV. Naucz się jakiegoś frameworka symfony/larva to najpopularniejsze.. są jeszcze mniej popualrne ale równie ciekawe jak Yii2 i mniejsze silex/slim.
Nikt już dziś nie piszę w czystym php, a jak pisze to jest przegrany na rynku wśród konkurencji...
akurat mam jeden taki kod, cms, jeżeli miałbyś do niego teraz dopisać jakiś moduł to tak 2 miesiące studiowania co w tym siedzi bo taki makaron.

0

@Pabloss: potwierdzam, bez composera ani rusz. Ale dziwne jest to, że OP - programując tyle lat, nie zainteresował się OOP, composerem, GIT'em. Już sam brak wiedzy na temat GIT to mocne faux pas. Mam nadzieję, że autor mając ~50 i wiecej plików z kodem - nie robi w każdym z nich "require_once"..... albo co gorsza - jakieś wielotysięczniki (z przyzwyczajenia chciałem pisać God Class, ale to nie OOP).

Ps1. A tak poza tym w IT - a nawet tym bardziej w php'ie ciągłe podnoszenie kwalifikacji i samorozwój to chleb powszedni, np: pomimo tego, że obecnie nie korzystamy z php7 - to jako programista wiem jakie zalety i jakie zmiany wchodzą w coraz to nowszych wersjach.

Ps2. Nie wiem jak można w dobie dzisiejszych wymagań nie korzystać z OOP w phpie - interface'y, traity, kolekcje.... masa tego.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1