Netbeans 8.0.2 - problem z camelcase

0

Witam,

Podczas generowania kodu przy użyciu "Insert code -> getter/setter" dla zmiennej $_user_id otrzymuję getUser_id oraz setUser_id a chciałbym uzyskać getUserId oraz setUserId.
Moje ustawienia to:
"Method naming style: Remove underscore",
"Fluent setter: zaznaczony",
"Public modifier: zaznaczony".

Z góry dziękuję za pomoc.

0

"Method naming style: underscore" - to znaczy, że separatorem będzie '_'

0
gaUa69 napisał(a):

"Method naming style: underscore" - to znaczy, że separatorem będzie '_'

Przepraszam nie dopisałem "Remove underscore".

0

w takim razie nazwij zmienną $userId, wtedy powinno wygenerować to co chcesz

0

To nie rozwiązuję problemu gdyż chcę właśnie takie nazewnictwo zmiennych zachować. Problem tkwi w edytorze Netbeans który radzi sobie tylko z pierwszym podkreśleniem a pozostałe pomija.

0

Tutaj masz wytyczne na temat stylu pisania kodu:

http://www.php-fig.org/psr/psr-1/
http://www.php-fig.org/psr/psr-2/

Co prawda konwencja $xxx_yyy nie jest zła ale rzadko używana.

0
gaUa69 napisał(a):

Tutaj masz wytyczne na temat stylu pisania kodu:

http://www.php-fig.org/psr/psr-1/
http://www.php-fig.org/psr/psr-2/

Co prawda konwencja $xxx_yyy nie jest zła ale rzadko używana.

Gdybym chciał poprosić o informację odnośnie zmiany konwencji stylu pisania kodu to założyłbym osobny temat.

0

Ok. Na ten moment nie osiągniesz tego co chcesz konfigurując netbeans'a. Opcja 'remove underscore' usuwa tylko '_' z początku nazwy właściwości.

https://netbeans.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=223690

0

Chyba słabo czytasz tą dokumentację, w linku który podałeś - w sekcji variables - masz tam jak byk - "Underscores are not permitted"

0
axelbest napisał(a):

Chyba słabo czytasz tą dokumentację, w linku który podałeś - w sekcji variables - masz tam jak byk - "Underscores are not permitted"

Polecam lekcje czytania ze zrozumieniem -> "For instance variables that are declared with the "private" or "protected" modifier, the first character of the variable name must be a single underscore."

0

Ja nadal czytam ze zrozumieniem - to się tyczy tylko zmiennych private i protected - gdzie jest napisane jasno - że tylko jeden "podkreślnik" może wystąpić - na początku. A Ty dajesz dwa podkreślniki, jeśli przyjmujesz konwencję z dokumentacji zf1 - to wychodzi ze powinieneś tworzyć zmienne takie jak:

private $_somethingBig;
protected $_otherVariable;
0

Tak poza konkursem, może przejdź na phpStorm'a? :) Jest trial na 30 dni, którego ponoć można "odnawiać". Nie ma lepszego ide. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1