Profesjonalny sklep internetowy

0

Witam. Na swoją pracę dyplomową piszę sklep internetowy. Mam już prawie cały back-end (panel admina, pracownika, skrypty logowania i rejestracji, koszyk, wystawianie faktur, ustawienia statusów produktów, newsletter, edycja danych profilowych klienta, dodawanie zdjęć, galeria zdjęć) wszystko pisane obiektowo, a do łączenia z bazą wykrozystuję PDO. Lecz usłyszałem że "Powinien być bardziej profesjonalny", myślę że miał na myśli szatę graficzną gdyż jest dość uboga. Jakie jest wasze zdanie?

0

Bez wglądu w kod ani możliwości zobaczenia szaty graficznej jakie mamy mieć zdanie?

1

Witam. Konstruuję samochód. Mam już całe nadwozie oraz karoserię - do budowy wykorzystałem metalowe rurki, lecz usłyszałem, że "powinien być bardziej profesjonalny". Myślę, że miał na myśli naklejki na karoserii, ponieważ są rasistowskie.
Jakie jest wasze zdanie?


Spróbuj odpowiedzieć na to pytanie powyżej, a następnie zastanów się, w jaki niby sposób my mamy odpowiedzieć na Twoje, skoro nam tego swojego *profesjonalnego* sklepu nie pokazałeś. Na pierwszy rzut oka z całą pewnością powinieneś wykorzystywać jakiś ORM typu Doctrine zamiast klepać ręcznie zapytania jak zwierzę, ale nic więcej nie można stwierdzić.
0

Jasne, rozumiem :)
http://patryk.ebok24.eu/

można się logować na
helka
test123412

2

Wygląda masakrycznie. Użyj jakiegoś bootstrapa albo coś podobnego. Ten sklep wygląda gorzej niż strony sprzed 10 lat.

1

Cóż, zmysłu artystycznego niestety za bardzo nie masz (lub nie jest jeszcze wystarczająco wyćwiczony):
28e09358b3.png

  1. Milion różnych kolorów, nie wiadomo po co: niebieski, zielony, czerwony i na dodatek żółty (świetnie się komponuje z białym tłem).
  2. Przesadnie zaokrąglone rogi są passé.
  3. Strona nie jest zaprojektowana z myślą o telefonach, tudzież: mniejszych ekranach.
  4. Gdzieniegdzie brakuje ogonków literom.
  5. Większość przycisków się rozjeżdża bądź nachodzi na inne elementy.
  6. Kolorystyka jest niespójna, niejednolita i wygląda, jak gdybyś przed doborem koloru do każdego elementu z osobna rzucał kostką.
  7. Piszesz z założenia rozbudowany projekt strony, nie mając w ogóle pojęcia o istnieniu wzorca MVC? (jak mniemam na podstawie adresów podstron)
  8. Od dzisiaj niech Twoim motto będzie jedno, jedwabiście ważne pytanie: Po co?. Na przykład: Po co mi na siłę dodawać box-shadow dla aktywnych inputów? albo Po co mi duża lupa na dole strony?.
    Oczywiście nie wiem, jak to wygląda od strony kodu PHP (choć mam bardzo mocne przypuszczenia), lecz samym wyglądem wychodzisz na mocne 2/10 - przed Tobą wiele zarwanych nocek na czytaniu książek o tworzeniu stron oraz ładnych interfejsów, jeśli naprawdę celujesz w jakiś okołoprofesjonalny poziom.

Na Twoim miejscu wyrzuciłbym cały projekt do kosza, wyczyścił kosz i zabrał się za pisanie od zera.

0

gdyż jest dość uboga.

Uboga to jest zdecydowanie zbyt łagodne określenie. Strona wygląda cholernie chaotycznie. Całość wygląda tak jakby CSS się nie załadowały.

  • Napis "Praca dyplomowa" w miejscu gdzie zwykle jest banner wygląda okropnie. Takie nie wiadomo co zawieszone w powietrzu. Zrób to chociaż jako obrazek z normalnym dużym napisem. Nawet prosty banner w postaci ciemnego tła i dużego jasnego napisu "Praca dyplomowa" będzie wyglądał ZDECYDOWANIE lepiej.
  • Zarówno górne jak i dolne pole wyszukiwania jest totalnie rozjechane. Przycisk jakoś dziwnie nachodzi na input. Przenieś to na prawą stronę i usuń ten efekt nachodzenia na siebie
  • Kolorowe przyciski w prawym górnym rogu po zalogowaniu wyglądają jak na stronach robionych na kursie htmla dla podstawówki. Najgorzej wygląda żółty przycisk - w ogóle go nie widać, musiałem się mocno przyjrzeć, żeby przeczytać co na nim jest napisane. Zrób wszystkie przyciski w takim samym stylu. Ewentualnie przycisk typu "wyloguj" czy jakiś inny, który ma się odróżniać niech będzie w inny, ale pasującym kolorze.
  • Albo używasz wszędzie zaokrągleń albo nigdzie. Mieszanie ostrych i obłych rogów jest trudne jeśli ma wyglądać ładnie, nie baw się w to.
  • Nie wyrównuj produktów do prawej, wygląda to strasznie dziwnie i ma się wrażenie jeszcze większego chaosu. Wzrok automatycznie szuka początku po lewej stronie.
  • Staraj się raczej nie używać wyśrodkowania poza logo czy stopką ewentualnie tylko względem jakichś innych elementów. W dodatku nie ma tu zachowanej konsekwencji bo w koszyku masz wyśrodkowanie ale już w edycji danych formularz jest po lewej
  • Wybierz zestaw 2-3 kolorów korzystając np. z tego narzędzia: https://color.adobe.com/pl/ i się ich trzymaj dla kluczowych i powtarzających się elementów
  • Dodaj link do strony głównej w głównym menu. Nie ma co zakładać, że user będzie wiedział, że kliknięcie na banner (którego teraz nie ma) przeniesie go na stronę główną. Ja w pierwszej chwili nie wiedziałem jak wrócić

Na razie tyle, tak na szybko.
Polecam ewentualnie przejrzeć jakieś szablony dla sklepów. Nawet jak nie weźmiesz gotowca to myślę, że ogarniesz na co zwrócić uwagę i jak to robią inni ;)

0

Z kodu jestem zadowolony, zeszło Mi bardzo dużo czasu nad jego dopracowywaniem, nie jest to co prawda MVC, ale korzystam z własnego fw, który pozwala Mi na rozumienie tego co piszę i nie gubię się w kodzie. Od strony programu backend, projekt już praktycznie skończony. Design chciałem zostawić na sam koniec, gdyż wiedziałem że z tym będzie problem.
Nigdy nie miałem zmysłu artystycznego, ani wyczucia kolorów

0

Czyli napisałeś własny framework, bo nie chciało Ci się uczyć już istniejących, i wychodzisz z założenia, że to jest dobre postępowanie?

Prawdopodobnie narobiłeś sobie jeszcze więcej burdelu w kodzie oraz ogrom długu technologicznego przez to kombinowanie, niż jak gdybyś wykorzystał Symfony, Laravela czy nawet od biedy Zenda - a skoro i tak bardzo dużo czasu Ci zeszło nad napisaniem tego wszystkiego od zera, to równie dobrze mogłeś dużo czasu poświęcić na naukę czegoś, co już jest wykorzystywane przez rzesze programistów, i przynajmniej na przyszłość miałbyś jakąś faktyczną wiedzę do wykorzystania w pracy. W tej chwili napisałeś własny framework i nadal nie masz pojęcia, jak się wykorzystuje ORMy, MVC, a i pewnie z innymi wzorcami kiepsko, czyli faktycznie cel pracy dyplomowej wykonany: bezowocne zmarnowanie czasu :-P

0

W między czasie uczyłem się także Laravela 5. Tę stronę chcę napisać w czystym php bez wykorzystania frameworków, dlaczego? ze względów bezpieczeństwa, gdyż php znam i wiedziałem że napisanie back-endu tego sklepu zajmie Mi tyle i tyle czasu, gdy będe miał już zrobiony cały sklep, w php, zajmę się tym samym projektem ale w Laravelu.

3

W jaki sposób tworzenie kodu bez wykorzystania przetestowanego, pisanego przez profesjonalistów frameworka zwiększa bezpieczeństwo?

0

Swoje bezpieczeństwo psychiczne :) ucząc się od zera laravela, nie mam pewności że zdążyłbym ją napisać. Nie sztuką jest wykorzystanie gotowych skryptów logowania i rejestracji, które ten fw oferuje.

3
Złoty Mleczarz napisał(a):

Swoje bezpieczeństwo psychiczne :) ucząc się od zera laravela, nie mam pewności że zdążyłbym ją napisać. Nie sztuką jest wykorzystanie gotowych skryptów logowania i rejestracji, które ten fw oferuje.

Nie sztuką jest napisać własny framework. Mówi ci to osoba która zrobiła tak jak ty tyle, że ja napisałem własny framework na pierwszym roku i wdrażałem go u swoich klientów. Gdy zacząłem pracować dla firmy i poznałem laravela wiedziałem już jak wielka kaszaną jest to co sam stworzyłem. Do napisania takiej strony nie trzeba kodować w laravelu nie wiadomo ile. Jak dla mnie wystarczą 2tygodnie by pisać na nim strony.

0

Dzięki takim tematom, lub poczynaniom studentów człowiek tylko się upewnia w przekonaniu, że studia to strata czasu. :)

Już nie wspomnę, że w technikum informatycznym są podstawy HTML i CSS.

0

Synek,

Tworzysz prace dyplomowa jako wypociny na zwienczenie swojej kariery studenckiej.
Twoja praca dyplomowa to sklep wiec

  1. dlaczego nie pomyslales jak programista i nie poszedlem po framework ktory istnieje, istnieje wsparcie, masa pomocy itd e.g. Django?
  2. mialbys projekt ktory z miejsca dalby Ci projekt jako duzy + na start do pracy gdzies?
  3. do tego podpinasz bootstrapa. tu nie chodzi o brak wizji artystycznej czy brak zmyslu artystycznego. NIE. w Twoim przypadku chodzi bardziej o problem ze wzrokiem...

Stary, ogarnij jakiegos frameworka + podepnij CSS, JS i lecisz z tematem.

w 3 miechy jakbys przysiadl to bys pierdyknal elegancki projekt.

0

boom ...

https://github.com/codingforentrepreneurs/ecommerce

https://github.com/codingforentrepreneurs/ecommerce-2

jak sie rozkrecisz to mozesz poleciesz z tematem dorzucic ML, Product Recommendation i jeszcze doktorat zrobisz ;p

0

Masakra, ale mój klon wp.pl w htmlu z 2005 roku (gimnazjum), wyglądał lepiej niż to. Nie chcę Cię obrażać, ale użyj gotowych frameworków i... gotowego szablonu. Jesteś koderem, a nie grafikiem, więc masz wytłumaczenie. Nawet na githubie znajdziesz odpowiednie szablony w apache 2.0 lub po prostu kup jakiś.

0

Że strona wygląda jak kupa to każdy widzi (chociaż poszedł chyba jakiś update na gotowy szablon - niestety obrazki Ci się nie ładują). Ale skoro jesteś tak pewny swojego rozwiązania pokaż nam kod. Może to my nie mamy racji a Ty jesteś geniuszem?

0

Czy przyszło komuś do głowy, że może taka realizacja samodzielnie od zera a nie na frameworku w tejże pracy dyplomowej miała być z samych założeń projektowych? Tak samo jak to czy miał być Twitter Bootstrap, czy też może RWD miało być realizowane fundamentalnie przy użyciu Media Queries? W tych samych kategoriach można by rozpatrywać użycie w tej pracy (i przeróżne wizje promotora) takich wynalazków jak Angular.js, React.js, Knockout.js, Meteor.js, Aurelia vs. jQuery a raczej vs. fundamentalna realizacja pewnych funkcjonalności od zera w czystym Java Scripcie.

Chcecie profesjonalnej krytyki? To macie:
http://www.webkrytyk.pl/krytyka/moja-prawda-o-angular-js/

W tych samych kategoriach można by analizować zasadność użycia Laravela bo było też coś na Wykopie, kiedy to pewien projekt był na ~4.2 i było zapytanie czy nie przepisać dużego projektu na ~5.3. A więc jest kwestia jeszcze kompatybilności wstecznej. Co byście zrobili?

Jedyny plus z użycia jednego z tych frameworków jak Laravel jest taki, że to samo można zrealizować po prostu wielokrotnie szybciej i łatwiej, tak samo jak z wykorzystaniem wymienionych tu frameworków JS a realizacja od zera własnego frameworka wymaga niestety ogromnej wiedzy i nie sądzę żeby dało się to profesjonalnie zrobić samodzielnie.

Na ogół będzie tak, że dobry programista będzie słabym grafikiem, stąd to wyczucie estetyki a raczej jego brak i na odwrót, tak samo jak dobry backend developer może być słabym front-end developerem, stąd ta krytyka. Jak nie wierzycie to poczytajcie sobie wpisy na tym webkrytyku który tu podałem wyżej :-) Jak myślicie z czego to wynika? Bo mam wrażenie że często jest tak, że dobry programista ma być jednocześnie dobrym front jak i backend developerem w jednym :-)

0

EH PANOWIE...

Tutaj nie chodzi o użycie jakiegoś frameworka co braku zainteresowania tematem, wystarczy subskrybować kilka stronek webowych i dostajesz co tydzień paczkę snippetów, gotowych rozwiązań, nowinek do wypróbowania.
Każdy kto chociaż raz ciął PSDeka czy robił stronkę od podstaw wie gdzie co szukać.
Chcesz layout sklepu, gdzie problem, 30 sekund szukania:
http://www.cssauthor.com/e-commerce-website-templates/
po raz kolejny mam wrażenie, że nie ma znaczenia co umiesz, tylko jak umiesz to wykorzystać

0

@drorat1 Jeżeli miałby coś pisać wieloletni programista, który spotkał się z milionami różnych scenariuszy to chyba nikt by nawet nie pisnął o tym że nie użył frameworka. Natomiast jeśli jest łepek po studiach który nie spotkał się raczej z jakimiś realnymi problemami, np. bezpieczeństwa to nie może napisać dobrze takiej aplikacji ponieważ nie zna zagrożeń. Dlatego w tym przypadku, jak i wielu innych powinno się użyć frameworka nie tylko dlatego że dużo szybciej się pisze ale własnie patrząc na bezpieczeństwo. To samo ze wspomnianym przez Ciebie js'em. Super że napisał by nowego angulara ale nie byłby on optymalny, dało się go użyć tylko w tym, albo paru podobnych projektach, i byłby dziurawy jak sito. Bo nie ma doświadczenia. Nie wie o czym musi pomyśleć żeby utrudnić działanie czarnym kapeluszom.

0

Niech wrzuci kod odpowiadający za system autoryzacji użytkowników. Chętnie się nie tylko ja przyglądne zapewne...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1