co konkretnie trzeba umieć?

0

Witajcie,
Jakiś czas temu zacząłem naukę php, zacząłem od kursów youtube z kanału pasja informatyki + do tego kurs z eduweb, powoli ale jakoś to idzie do przodu, chcę skilowac dążąc do konkretnego celu chciałbym napisać stronę z ogłoszeniami o pracę takiego typu edupraca.pl co konkretnie powinienem umieć aby napisać taką stronę? nie chodzi mi o html, css, js chodzi mi o konkretne rzeczy w php. Mam nadzieje że, dobrze się wyraziłem
Pozdrawiam PRG93

0

Musisz umieć PHP na tyle żeby nie zastanawiać się co konkretnie musisz umieć w tym konkretnym celu. Serio.

0

php (mvc), a najlepiej znajomość frameworka jakiegoś + sql + znajomość ataków i zabezpieczenia się przed nimi

0

yhy spoko to lecę dalej :)

0

Przydałaby się również wiedza ze wzorców projektowych jak i testowaniu swojego kodu.
Warto poczytać o TDD, BDD i innych śmiesznych akronimach. Acz, na to przyjdzie jeszcze czas.

Co do wzorców, to tutaj bardzo zacne repo:
https://github.com/domnikl/DesignPatternsPHP

No i oczywiście: OOP. (Warto przy okazji machnąć SOLID).
Rada podczas nauki OOP: Naucz się tak mocno podstaw - gruntu - jak to tylko możliwe. Jak bez tego pójdziesz dalej, to tylko będzie wnerw na autorów wpisów/książek/filmów/innych że korzystają z języka marsjanów. ;)

Łapaj:
https://webmastah.pl/jak-programowac-obiektowo-cz-1-wstep/

Przyda się.

Powodzenia.

0

Czy zwróciłeś uwagę na jej działanie? Da się zauważyć jedną bardzo istotną rzecz. Dużo się dzieje bez przeładowania strony, w sensie okna modalne wyświetlające opis wymagań dotyczących tych ogłoszeń o pracę, widzę że nawet z paginacją jest tak rozwiązane że zmieniają się tylko dane a nie wczytuje się za każdym razem cała strona (zapewne operuje na wypluwanych danych w formacie JSON) a potem to jest tylko obrabiane przez JavaScript.

Więc do jej realizacji oprócz PHP (o ile w ogóle jest w PHP) wymagana jest doskonała znajomość zagadnień poruszania się w tym całym javascript i w tym przypadku JQuery, choć często można spotkać takie rzeczy jak Angular, React czy nie wiem jakie jeszcze inne rzeczy.

W PHP jest też bardzo dużo do opanowania i nie chodzi tylko i wyłącznie o SOLID czy wzorce projektowe. Obecnie jestem w trakcie realizacji bardziej złożonego serwisu i gdybym tu technicznie miał napisać co jest potrzebne do poprawnej realizacji tego typu serwisów to by Ci głowa pękła :-)

0

Spróbuj to zrobić w jakimś nowoczesnym frameworku plus dostosuj do niego gotowy szablon.
Dzięki temu osiągniesz maksymalny efekt przy minimum nauki ("jesteśmy jak karły, które wspinają się na ramiona gigantów...").

Z tego co wiem obecnie na topie dla PHP jest Laravel, ale może ktoś kto siedzi tylko w PHP poleci coś wygodniejszego.
https://laravel.com/

Przykład szablonu:
https://codecanyon.net/item/josh-laravel-admin-template-front-end-crud/8754542

0

Generalnie nic ta strona nie ma takiego by uważać ją za zaawansowaną, gotowe pluginy do paginacji i modala, wyszukiwarka też pewnie podpięta z gotowego pluginu, być może nawet jest to ten z paginacji połączony z wyszukiwaniem.
Serio ta strona to klocki lego. Jeden grid, nic więcej.

0

Mówiąć dokładniej chodziło mi o to że, potrafię napisać statyczne strony www, umiem html, css i w małym stopniu js.
I chciałbym napisać stronę na której znajdowały by się takie funkcje jak rejestracja, logowanie, dodawanie ogłoszeń tekstowych bez żadnych zdjęć sam tekst oraz
wyświetlanie ich na stronie.

1

imo dodawanie do bazy i pobieranie wyników czyli podstawy php i sql.

1

Tak jak napisał kolega wyżej, dodawanie i pobieranie z bazy, ewentualnie edycja danych i wysyłanie mail, czyli phpmail.
Co do łączenia z bazą i tworzenia zapytań do niej, zapoznaj się z PHP data object, a do tworzenia szablonów stron, PHP TI, dzięki temu nie będziesz powielał niepotrzebnie kodu.

Dobrze było by, abyś opanował nieco OOP, dzięki temu nie pogubisz się w kodzie, ale nawet jak będziesz to robił strukturalnie, myślę że dasz radę, to nie duży projekt.

0

Dziękuje wszystkim za rady :) Cały czas ćwiczyłem samego php'a bez sql i nie wiedziałem jak to ugryźć ale rozjaśniliście mi umysł :)
Pozdrawiam

0

Najlepiej zrób jakiś projekt testowy. Nie chodzi o mega super aplikacje ale np. proste forum które po skończeniu nawet usuniesz. Da Ci to coś czego nie da Ci żaden kurs. Spotkasz i będziesz musiał poradzić sobie z problemami który chyba każdy tutaj na co dzień spotyka. Nie używaj do tego żadnego frameworka aby podszkolić się z SQL. A gdy skończysz wrzuć kod na to forum, to zrobimy Ci review :p

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1