Jaki framework dla początkującego?

Odpowiedz Nowy wątek
Marvell366
2016-10-29 20:46
Marvell366
0

Witam.

Jaki polecacie nauczyć się Framework do PHP na początek ?
Generalnie znam już MVC, teraz chciałbym zrobić coś za pomocą Frameworka, lecz chętnie posłucham waszej opinii.

Pozostało 580 znaków

2016-10-29 21:22

Rejestracja: 4 lata temu

Ostatnio: 4 godziny temu

2

Laravel

Pozostało 580 znaków

2016-10-29 21:30

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

yii2

Pozostało 580 znaków

2016-10-29 23:06
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

Phalcon ;]


@dzek69 - Jakieś porównanie z Laravel? Plusy i minusy? - poniatowski 2016-10-30 22:45

Pozostało 580 znaków

Mały Młot
2016-10-30 02:22
Mały Młot
0

Warto zacząć od prostszego, np. cakePHP. A później się rzucić na coś większego jak Symfony, Laravel czy ZEND.

Pozostało 580 znaków

2016-10-30 22:49

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 12 godzin temu

0

Laravel jest mega prosty. CakePHP chyba już przedawniony, ale to moja subiektywna opinia. W Phalcon widziałem może kilka ofert pracy, wiec może się okazać, że nauczysz się czegoś, będzie co wpisać w CV, ale jak dostaniesz robotę w laravel czy symfony będziesz potrzebował chwilę na przejście się. Laravel jest teraz mega popularny i mega prosty. Chociaż widziałem już różne twory. Ludzie potrafią wywalić, rzeczy z vendora np z klasy model. Albo budują swoją klasę do łączenia się z bazą danych. Popisz w laravelu, a później napisz swój framework. Ja tak zrobiłem i jest git!

edit
Tak na marginesie, żeby nie było. Nie jestem fanem laravela :D

edytowany 1x, ostatnio: poniatowski, 2016-10-30 22:51

Pozostało 580 znaków

2016-10-31 21:59
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 dni temu

Lokalizacja: Rzeszów

0
poniatowski napisał(a):

W Phalcon widziałem może kilka ofert pracy, wiec może się okazać, że nauczysz się czegoś, będzie co wpisać w CV, ale jak dostaniesz robotę w laravel czy symfony będziesz potrzebował chwilę na przejście się.

Wejście w każdy nowy projekt tego wymaga. Na poważne stanowiska to nie ma znaczenia w jakim frameworku pisałeś - masz znać język, nie framework. Niektórzy potrafią wyżyć z powielania kawałków kodu, których nie do końca rozumieją, ale jeżeli ktoś chce poważną pracę, poważne zarobki i przede wszystkim myśli o rozwoju - to wie, że tak nie da się pociągnąć.

Oczywiście początkującemu to bez znaczenia, bo i tak nie aplikuje na seniora.

Ostatnio poszedłem do firmy gdzie wymagali znajomości X, Y i Z, a przyszedłem i dostałem projekt w Ź. Elastyczność i znajomość języka, nie frameworka, to klucz.

Popisz w laravelu, a później napisz swój framework.

Boże, a w jakim celu? Kiedy nie znasz żadnego to pomysł napisania swojego wydaje się być sensownym. Jak poznasz kilka, to i tak widzisz, że Twoje rozwiązania wiecznie nie są idealne, są powielane z innych, ale składu się ostatecznie to nie trzyma, a utrzymywanie czegoś takiego tylko dla siebie mija się z celem.


W celach edukacyjnych warto. Ja napisałem bardzo mocno okrojoną wersję Zenda, żeby mój kolega zrozumiał jak on działa i przede wszystkim był w stanie przeczytać ten kod (bez miliona zaciemniaczy) i mam wrażenie, że sporo się nauczyłem. Chociaż rozwiązania Zenda nie są najszczęśliwsze, - Desu 2016-10-31 22:07
No jak piszesz w "vanilla php" (nie wiem czy jest takie określenie dla php) to prędzej i później i tak tworzysz coś na wzór frameworka, ale unikałbym jednak opierania czegoś (albo wszystkiego) co komuś oddajesz o takie rozwiązanie, bo wiecznie wymaga poprawek, refactorów itd, bo jedna osoba to za mało, żeby sensownie coś takiego prowadzić. - dzek69 2016-10-31 22:10

Pozostało 580 znaków

2016-10-31 23:10

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 12 godzin temu

0

@dzek69 - Nie bierz tych postów tak do siebie na poważnie. Każdy jest inny i chyba dobrze, że mamy różne opinie na wspólne tematy. Ja nauczyłem się dużo z pisania aplikacji w vanilla php i tak samo we frameworkach. I wątpię, żebym kiedykolwiek porzucił swój framework :) Zawsze coś do niego dorzucam, rozwijam i jest git. Jest mój, jest napisany stylem jaki lubię i znam każdą jego linijkę. Ja napisałem swój fm przed poznaniem jakiegokolwiek innego i po. Pierwszy był MVC i nic więcej nie było w nim fajnego. Drugi był już znacznie lepszy. I może jest jak mówisz, ze zapożyczyłem się w kilka pomysłów, ale co w tym złego? Przecież to jest właśnie doświadczenie. Przecież PHP to niemal, że praca odtwórcza. A ja osobiście nie przepadam za frameworkami. Narzędzia, które przymulają i mówią mi jak mam programować. Uważam, że każdy powinien napisać chociaż jeden projekt po swojemu, bez żadnego fm, chyba, że swojego autorstwa. Chociażby, żeby się nauczyć dobrze PHP. Co mi z fm co wszystko robi za mnie. Jaki z tego fun?

edytowany 1x, ostatnio: poniatowski, 2016-10-31 23:11
Które FW przymulają? chyba, że za przymulanie utrzymujesz 150-200ms na request.. to nie mam pytań. - Pabloss 2016-11-01 10:59
@Pabloss - Laravel z eloquentem. - poniatowski 2016-11-01 11:18
A kto ci każe używać Eq? i niby jakie masz zamulanie po konfiguracji na prod? chciałbym zobaczyć kod tego twojego frameworka ... - Pabloss 2016-11-01 12:19
Pytales o przyklad to podalem. Zainstaluj laravel w wersji 4 + eloquent. Dodaj tabele np companies i users. Wygeneruj jakas fake bibloteka np po 500 rekordow, dodaj realationships i pobierze wszystko. Laravel zamula :p - poniatowski 2016-11-01 13:30

Pozostało 580 znaków

2016-11-01 01:22

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 1 dzień temu

1

Yii2 z Advanced Template - masz od razu framework z masą funkcjonalności, konta użytkowników, separacje backend i frontend, UI na bootstrapie, generator modeli, generator kontrolerów, generator form, masę komponentów i bibliotek, które możesz dodać przez Composera no i kompatybilność z najnowszym PHP7 ;)

Pozostało 580 znaków

2016-11-01 11:33

Rejestracja: 11 lat temu

Ostatnio: 12 godzin temu

0

Zgadzam sie, znam Yii. Spoko framework, jest ok. Tylko, ze ja powoli zauwazam taka tendencje, ze ludzie co pisza kilka lat w danym frameworku wyuczaja w sobie taki instynkt, ze za kazdym razem jak musza cos napisac np forum, blog, jakis prosty powiedzmy uploader w js to od razu szukaja wtyczek, gotowych bibliotek. Nie mowie, ze to zle. Ale np mam kolesi w robocie, jest zjebisty w laraverze itd. Spoko. Doceniam. Ale jak przyjedzie cos samemu zrobic tj uploader zdjec to juz jest problem, bo zaraz w kodzie bedzie sie grzebal i robil uploader kilka dni. Zainstalowac, przeciez latwiej. I na tym polega jego praca od 5-6 lat. Instalacja pluginow, albo pisanie prostych aplikacji, bo wszystko co trudniejesze to znajdzie sie na to wtyczke. A przeciez taki plugin uploader zdjec mozna dowolnie uzywac, gdzie tylko chcemy. Wiadomo, nie zawsze sa mozliwosci, nie bedziemy pisac za kazdym razem od nowa skryptu logowania i rejestracji :D To taka moja luzna dygresja.

edytowany 1x, ostatnio: poniatowski, 2016-11-01 11:33

Pozostało 580 znaków

2016-11-01 12:18

Rejestracja: 5 lat temu

Ostatnio: 1 rok temu

0

A po co wymyślać koło od nowa? co mi da, że napiszę własny uploader czy inny skrypt których jest tysiące a konfiguracja jest banalna? Dowartościowujesz się, że potrafisz napisać jakiś prosty skrypt który po czasie i tak będzie trzeba rozbudować? podepnę sobie dropzona i też mogę używać gdzie chcę, i w jakiejkolwiek konfiguracji.. Tylko Ty napiszesz w tym czasie ułomny uploader który będziesz poprawiał przez kolejny tydzień a ja będę robił już 5 tysięcy innych rzeczy..

Ciekawe czemu w żadnej firmie nie pisze się własnych bibliotek, frameworków, skryptów itd tylko korzysta z tego co jest w większości.

Nie mowie, zeby wymyslac kola od nowa. Nie mowie, ze fm czy pluginy sa zle. Jedynie stwierdzam, ze fm produkuja coraz wiecej mniej doswiadczonych programistow. Ja lubie programowac i lubie zaprogramowac cos od zera. Nie pisze, ze to dobre. Pisze, ze programowanie jest lepsze od instalowania pluginow. - poniatowski 2016-11-01 13:33
W jaki sposób jest lepsze? - Pabloss 2016-11-01 13:50
Naprawde zadales to pytanie? :D - poniatowski 2016-11-01 13:57
Zadałem, no odpowiedz - Pabloss 2016-11-01 14:01

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0