laravel - skrypt logowania

0

Witam, napisałem taki skrypt logowania, ustawiłem tabelę w bazie w sposób że w osobnej mam role_id i user_id, łączą się poprzez fk z id uzytkowników w tabeli users, role_id łączy się z id admina, reszta id łączy się z user_id. Teraz pytanie, logując się za pomocą loginu i hasła zwykłego usera, przenosi mnie na odpowiednią stronę, lecz gdy loguje się za pomocą admina, wyświetla się pusty ekran. Będe wdzięczny za pomoc jak temu zapobiec ?

	public function logowanie(Request $request)
	{
		$haslo = $request->input('haslo');
		$nick = $request->input('nick');
		$user = User::where(['nick'=>$nick])->first();
	
		if ($user && Hash::check($haslo, $user->haslo))
		{
			$role = User::where(['nick' => 'admin'])->first();
			$role_user = UserRoles::where(['user_id' => $user->id])->where(['role_id' => $role->id])->first();
			if ($role_user)
			{
				Auth::login($user);
				return view('users');
			}
		}
		else
		{
			echo 'Błędne dane!';
		}
		$this->validate($request, [
				'nick'            => 'required|max:255',
				'haslo'           => 'required|max:255',
		]);
	
	}
0

@Sumekprog ale wiesz, że jest coś takiego jak

php artisan make:auth

Laravel ma już gotowy mechanizm logowania. Do ról polecam bican roles. Przeczytaj kod logowania laravela i role bicana i dopiero spróbuj zaimplementować swoje logowanie. Będzie Ci zdecydowanie łatwiej.

Jeżeli chodzi o Twoje pytanie, to prawdopodobnie pusty ekran masz przez ten warunek

if ($role_user)

który nie jest spełniony. Wtedy nie wyświetlasz ani widoku, ani echo.

Poświęć na to trochę czasu bo 3 raz zakładasz ten sam temat w ciągu 24h
Dowiedz się co to cookie, session. Jak stworzyć prosty system logowania w php itd... Próbujesz wskoczyć do wody nie potrafiąc pływać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1