Czat w php - jakaś lepsza opcja niż jquery/ajax?

0

Nie znam zbyt wielu technologii, po stronie serwera używam PHP, a klienta jQuery, zapytania w locie funkcją ajax(). Nie jest skomplikowane zrobienie małego czatu który co 500 milisekund zczyta nowe wiadomości, ale czy to nie jest za ciężka opcja dla serwera? Może jest jakaś maks. liczba użytkowników dla których to ma sens? Jest lepsza metoda na zrobienie tego z użyciem PHP, czy w ogóle lepiej pomyśleć o czymś innym?

0

Tak jest max, 2 osoby...

websocety http://socket.io/get-started/chat/

1

zależy jak silny serwer, a ograniczenia ma wszystko.

0

skomplikowane zrobienie małego czatu który co 500 milisekund zczyta nowe wiadomości, ale czy to nie jest za ciężka opcja dla serwera?

To zależy. Najpierw się robi, potem się optymalizuje, a nie odwrotnie.

Nie znam zbyt wielu technologii, po stronie serwera używam PHP, a klienta jQuery, zapytania w locie funkcją ajax()

ja polecam NodeJS(serwer) + Socket.io(zarówno na serwerze jak i kliencie) ale technologia jest względna. Dużo bardziej istotne jest jakie dane będziesz przesyłać i jak je będziesz przetwarzać, a nie to za pomocą czego będziesz je przesyłać*

Widziałem już czaty, gdzie przez internet był przesyłany cały kod HTML każdej wypowiedzi**, i nawet każda emotka była zamieniana na serwerze na kod HTML i przesyłana do klienta. Przy takim podejściu wiadomo, że będzie to po pierwsze generowało mnóstwo niepotrzebnego transferu, nie mówiąc już o pewnych innych wadach...

/*(chociaż użycie Node jest o tyle dobre, że można mieć ten sam kod po stronie przeglądarki i serwera).
/** np. tego typu rzeczy były przesyłane przez sieć:

<div class="jakas-wypowiedz" id="wypowiedz18181"><div class="naglowek-wypowiedzi"></div><div class="nick">Adam</div><div class="wypowiedz">hej!</div></div>

zamiast wysyłać tylko JSONem same dane bez tego całego markupu... o.O

1
LukeJL napisał(a):

To zależy. Najpierw się robi, potem się optymalizuje, a nie odwrotnie.

To prawda, ale ... mocno uogólniona, do prawie kłamstwa.

Pierwsze to się myśli i planuje. Potem można robić. Są pomysły, których lepiej na starcie nie realizować, bo to zmarnowany czas. Chcesz zbudować wieżowiec to możesz iść do lasu, zbierać gałęzie - bo z budownictwem COŚ ma to wspólnego, ale z tego zbudujesz co najwyżej szałas.

0

Można AJAXem wysłać ID(auto incrementa) ostatniego znanego JSowi wpisu i serwer zwróci nic albo tylko te wpisy o większym ID, wtedy te 2 razy na sekundę to mały problem i HTML też nie zmasakruje.

Ważne żeby AJAX czekał na odpowiedzi i dopiero potem wysyłał następne zapytanie (choć tu time limit by się przydał żeby nie czekał 2 minuty w razie czego) w ten sposób jeśli serwer wie że nie ma nowego ID w bazie to robi sleep(1) i ew sprawdza ponownie bazę powoduje to że połączenie TCP/HTTP wisi nie zużywając transferu

0

Jest tyle darmowych kodów do czatów w PHP, że możesz tam sobie podpatrzeć jak to jest zrobione. Teraz dużo czatów powstaje w Node.js.
http://wdc.cba.pl/

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1