generowanie PDF w Symfony3

0

Cześć,

Potrzebuję wygenerować PDF z widoku twig. Zainteresowałem się biblioteką KnpSnappyBundle
Próbuję wykorzystać opis z http://www.michaelperrin.fr/2016/02/17/generating-pdf-files-with-symfony/

Niestety mam problem. Moj kod:

config.yml

knp_snappy:
    pdf:
        enabled:    true
        binary:     %kernel.root_dir%/../vendor/h4cc/wkhtmltopdf-amd64/bin/wkhtmltopdf-amd64

Controller:

$html = $this->render('order/pdf.html.twig');
$filename = sprintf('test-%s.pdf', date('Y-m-d'));

$response = new Response();

$response->setContent($this->get('knp_snappy.pdf')->generateFromHtml($html, '/home/xxx/domains/xxx.hekko.pl/public_html/web/pdf/test.pdf'));
$response->setStatusCode(Response::HTTP_OK);
$response->headers->set('Content-Type', 'application/pdf');

Niestety otrzymuję błąd

[2016-07-10 14:54:02] request.CRITICAL: Uncaught PHP Exception RuntimeException: "The exit status code '127' says something went wrong: stderr: "sh: wkhtmltopdf: command not found " stdout: "" command: wkhtmltopdf --lowquality '/tmp/knp_snappy5782456ab8c340.15653998.html' '/home/xxx/domains/xxx.hekko.pl/public_html/web/pdf/test.pdf'."

Czy może to być spowodowane tym, że próbuję to zrobić na serwerze współdzielonym a nie jakimś vps? Oczywiście dodałem w composer odpowiednie pliki

0

Heh. Kilka dni temu miałem dokładnie taki sam komunikat. Okazało się, że odpalałem nie tą binarkę co trzeba. Spróbuj zamienić wkhtmltopdf-amd64 na wkhtmltopdf-i386. :) Jak nie pomoże możesz sprawdzić czy masz oprawne uprawnienia do uruchamiania tego pliczku.

Serwer współdzielony też może być problemem. Sprawdzałeś czy możesz uruchomić ten program z konsoli?

0

Musisz miec na serwerze zainstalowane oprogramowanie wkhtml2pdf, na zwykłym sharedzie raczej tego nie będzie.

0
dzek69 napisał(a):

Musisz miec na serwerze zainstalowane oprogramowanie wkhtml2pdf, na zwykłym sharedzie raczej tego nie będzie.

Tak też myślałem. A jest jakaś gotowa biblioteka renderująca widok do pdf, która na 99% zadziała na serwerze współdzielonym?
Czy muszę ręcznie pisać cały "kod" PDFa?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1