Zend dla totalnego nooba

0

Witam, polecicie mi jakies materiały do zenda 1 ?? Coś prostego może być eng ale preferuje pl. Szukam tutaka który wszystko mi wyjaśni. Przerobiłem juz tutorial z tutsplus i kilka polskich.

0

Zend to jest wielka, toporna, a w dodatku stara kobyła. Weź się za Symfony albo Laravela (tutaj polecam laracast).

Ale skoro już ten zend to:

  • Zend framework in Action to chyba jedyna książka, która przychodzi mi na myśl

Możesz jeszcze poszukać po Zend Framework 1 CRUD example github i poczytać source code, sporo się można nauczyć.

1

Jeżeli Zend to tylko 2. W 1 bym się nie pchał.

0

Skoro już przerobiłeś tutorial, to zabierz się za pisanie jakiejś aplikacji.
Nikt nie nauczył się liczyć całek poprzez samo czytanie teorii.

0

Przy pomocy kolegów z pracy udało mi się stworzyć coś takiego :

https://github.com/poulch/Zend-1-simple-crud-app

Coraz więcej rozumiem ale dalej jestem noobem

0
    public function getSong($id = null)
    {
        $id = (int)$id;
        $row = $this->fetchRow('id = ' . $id);
        if (!$row) {
            throw new Exception("Could not find row $id");
        }
        return $row->toArray();
    }

Broń boże Ci wyjątek rzucać w takim przypadku. Zwróć nulla i niech warstwa wyżej się martwi. I proszę jaki ładny jednolinijkowiec można z tego zrobić:

public function getSong($id = null) {
    return $this->fetchRow('id=' . (int)$id)->toArray();
}

Albo może jakieś fetchRow('id=?', $id) (nie wiem czy takie coś się sprawdzi, ale w taki sposób byłoby najlepiej).

2.Dlaczego tu domyślnie id jest nullem? Przewidujesz wywołanie getSong() bez podania parametru? :|

3.To samo w updateSong czy deleteSong - id musi być sprecyzowane (bo niby jaki sens ma wywołanie np. updateSong() bez id?), więc pod żadnym pozorem nie ustawiaj tam wartości domyślnych.

4.Trzymaj się jednej konwencji nazewnictwa, a nie jedna zmienna to Result a następna data (małe-wielkie litery).

5.Albums_Model_DbTable_Category ::getCategory to dosyć feralna nazwa, jako że zwraca wszystkie kategorie (categories), a nie jedną (category). getCategories (a nejlepiej getAll, tak samo jak masz w Albums_Model_DbTable_Albums).

6.Sensownie nazwana metoda powinna opisywać to, co przyjmuje oraz zwraca. Jeśli bez patrzenia do kodu jesteś w stanie po samej nazwie poprawnie odpowiedzieć, co przyjmuje oraz zwraca Albums_Model_DbTable_List::getAllSong, to dostaniesz jakiś złoty order. getSongsByAlbumId byłoby za mało opisowe?

Można by tak wymieniać i wymieniać... Sugerowałbym pobranie jakiejś gotowej prostej CRUDki i popatrzenie na wykorzystane tam wzorce projektowe, nazewnictwo etc., a dopiero potem zabierz się za coś własnego.

0

Mógł byś mi podrzucić jakąś prostą crudkę na zendzie 1 do analizy.

0

A mógłbyś zacząć szukać? Nawet Ci napisałem po jakim haśle szukać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1