Kohana- która wersja najlepsza?

0

Siemka. Zasadniczo moje pytanie dotyczy wersji, która jest najużyteczniejsza, to znaczy czy np. 3.2 NIE, bo ma dużo niepotrzebnych komplikacji, nieużytecznych funkcji czy np. 2.3 TAK, bo mało waży, a najwięcej osób ją używa itp. itd.

3

Nie wiem czy wiesz, ale projekty się rozwija po to, by były coraz gorsze - celuj więc w jakieś 1.0 lub najstarszą wersję jaką wyhaczysz.

0

Aktualnie najnowsza wersja to 3.3.4, wymaga PHP 5.4+, jeśli PHP jest w wersji 5.3, to ta wersja Kohany nie pójdzie ale 3.2 tak.

Nowe projekty tylko w v.3.3 o ile PHP jest w wymaganej wersji i to jest wręcz zalecane. IMHO trzeba dobrze poznać ten framework, właściwie to na wylot a jego dokumentacja opiera się na źródłach. Stosowanie starszych wersji na linii 2x? Jak rozumiem chcecie się cofać wstecz?

0

Właśnie potrzebuję go do pracy. Dostałem projekt w wersji 3.2, ale dzięki za odpowiedź

0

Zgadzam się, zalecam wybrać najnowszą wersję Kohany.

Ja używam w wersji v3.0.x i migracja do najnowszej v3.3.3 niestety nie przebiega bezproblemowo. Zbyt dużo kodu aby to łatwo zmigrować.

Miej na uwadze, że framework kohana nie jest już rozwijany.

0

Jak to nie jest rozwijany? Może oficjalnie ale na githubie ludzie coś tam umieszczają. Nawet Twig jest obsługiwany i jest repo do tego :-)

https://github.com/tommcdo/kohana-twig

Sam zresztą coś napisałem, np. do MongoDB albo antiflood i jeszcze do cache i sesji. Po prostu nie wiadomo gdzie jest to wszystko w sieci.

Przejście na v.3.3? Przede wszystkim wszystko co jest w classes (obojętnie czy w system, modules, czy application) ma być z dużych liter tzn. jak jest klasa np. Coltroller_Welcome to ma być w application/classes/Controller/Welcome.php, w KO 3.2 było to z małych liter. Tutaj chodzi o mechanizm automatycznego ładowania, w KO 3.2 jest to lowercase, tutaj ładuje sprawdzając jeszcze wielkość liter.

O to mi chodzi (bootstrap.php):

v. 3.3:

spl_autoload_register(array('Kohana', 'auto_load'));

należałoby chyba dodać do bootstrap jeszcze

spl_autoload_register(array('Kohana', 'auto_load_lowercase'));

Ale możliwe że z tych powodów przechodzi się na inne frameworki :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1