Class 'Facebook' not found

0

Witam,
próbuję działać trochę z facebook API, ale już na początku mam dziwny błąd. Mój kod wygląda tak:

 
<?php

  include('facebook-sdk-v5/src/Facebook/Facebook.php');
$page_id = 'xxxxxxxxx';
$message = "xxxxxxxx";
$appID = 'xxxxxxxxx';
$secret = 'xxxxxxxxx';
 
 
 
$facebook = new Facebook(array(          //<<<<<<błąd
  'appId'  => $appID,
  'secret' => $secret,
));
 

dostaję błąd:
Fatal error: Class 'Facebook' not found in /usr/home/******/post.php on line 11
mimo, że Facebook.php jest na swoim miejscu a w nim clasa Facebook jest deklarowana.
Ktoś ma jakiś pomysł co to może być?

0

include zapewne nie działa, na 99% ukrywasz wszelkie błędy, więc nawet nie widzisz, że się nie wykonuje.

sprawdź ścieżkę, włączając w to duże/małe litery, zamień include na require (zapewne dostaniesz po prostu białą stronę wtedy), zacznij logować błędy php i sprawdzaj dziennik, gdy coś jest nie tak.

0

Próbowałem z include, require i reguire_once - ten sam błąd. Wcześniej miałem problem ze ścieżką i wyświetlał się błąd ścieżki więc chyba nie w tym rzecz? Myślałem, że problem jest z prawami dostępu ale nadałem 777 i dalej to samo.

0

to może ten plik po prostu nie definiuje klasy Facebook? Zajrzyj do niego

0

include to nie funkcja tylko konstrukcja językowa dlatego nie dajesz nawiasów tylko include 'path/to/file';

Wejdź w konsoli do katalogu root aplikacji i wpisz tree -d (sudo apt-get install tree) i wrzuć output tutaj

Fatal error: Class 'Facebook' not found in /usr/home/******/post.php on line 11

podaj pełną ścieżkę zamiast gwiazdek

0

Zamiast

include('facebook-sdk-v5/src/Facebook/Facebook.php');

użyj

require_once 'facebook-sdk-v5/src/Facebook/autoload.php'; 
1

Zrób tak jak napisał @old_man i dodatkowo spróbuj stworzyć obiekt Facebook/Facebook. Klasa "Facebook" jest w przestrzeni "Facebook".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1