Obliczanie zmian kursow walut

0

Witam

Potrzebuje podpowiedzi kogos, kto ma doswiadczenie w temacie kursow walut. Na stronach wyswietlajacych kursy walut, poza samymi walutami i ich aktualnym kursem pojawiaja sie informacje, czy kurs sie zmienil na wiekszy, mniejszy, czy nie zmienil sie w ogóle. Zwykle maja one postac zielonych i czerwonych strzalek. Moje pytanie dotyczy wlasnie tego elementu. Czy, dane dotyczace tych zmian sa gdzies przechowywane w firmach dostarczajacych kursy walut? Innymi slowy, czy takie informacje istnieja gdzies w postaci obiektywnej?

Zalozenie programistyczne jest takie, ze:

  • istnieje firma X, dostarczajaca kursy walut.
  • Serwer z moja strona internetowa odczytuje z serwera firmy X aktualne kursy walut.
  • po sformatowaniu wyswietla je w postaci tabelki
  • klient wchodzac na strone widzi tabelke z kursami walut oraz ich zmianami

Zwykle wchodzac na inne strony (jak np bankow) wyswietla sie taka tabelka:

Waluta | wartosc | zmiana | % zmiany
EURO | 1.23 | \/ 0.23 | \/ 0.12%

\/ pokazuje strzalke w dol, ktora informuje, ze aktualna wartosc waluty w porownaniu do poprzedniej wartosci poszla w dol a liczba obok pokazuje o ile.

W moim niefachowym rozumieniu, informacje o zmianie wartosci waluty maja charakter obiektywny, to znaczy, ze ktokolwiek zechce je zobaczyc w danym momencie zobaczy dokladnie taka sama wartosc oraz tendencje w dol lub w gore. Istnieje jednak mozliwosc, ze dane te sa obliczane wylacznie na moim ekranie w stosunku do danych ktore widzialem wczesniej. Niestety wyjasnienie tego w mniej zawiklany sposob nie przychodzi mi do glowy.

Wiec pytam kogos obytego w temacie rynkow walutowych - czy istnieje gdzies jakas wartosc obliczana i przechowywana, identyczna w tej samej milisekundzie dla wszystkich ktorzy chca ja odczytac? Czy moze trzeba po prostu pobrac poprzednia wartosc i porownac ja z nowa?

Dzieki za wszelkie podpowiedzi!

0

Prawdopodobnie najlepszą odpowiedzią jest "to zależy". Niemniej czy jest czy nie ma - jak dostajesz nową informację to sobie obliczaj ze starej różnicę i tą różnicę też zapisz sobie przy nowej informacji, żeby tego nie liczyć w kółko za każdym razem.

0

Serdeczne dzieki. Jesli masz chwilke to chetnie bym sie dowiedzial od czego "to zalezy". Probuje zweryfikowac swoje laickie rozumienie tematu i kazda informacja je wzbogaca. DZieki jeszcze raz!

0

Zależy od tego czy dostawca danych ma taki kaprys, żeby różnicę dostarczać z danymi czy nie :p

0

Popatrz sobie jak to wygląda na stronie nbp:
http://www.nbp.pl/home.aspx?f[...]_pobierania_kursow_walut.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0