niepoprane includowanie pliku

0

Witam
Kolejny raz mam problem z includowaniem pliku, ale tym razem problem jest inny.

Mam plik Registerform.php który zawiera szablon do rejestracji dla usera i jak go uruchamiam samodzielnie to działa poprawnie.
Jednak jak go includuje na właściwą stronę to gubi formaty i linki do wtyczek jquery.....

o co chodzi?

0

Ścieżki są złe.

Zapewne masz coś w rodzaju:

/
- index.php
- pliki/
  - Registerform.php
  - js/
    - jquery.js

w Registerform ścieżki masz w rodzaju "js/jquery.js" i jak otwierasz w przeglądarce http://localhost/pliki/Registerform.php, to przeglądarka kieruje na http://localhost/pliki/js/jquery.js, a gdy includujesz to z index, czyli z http://localhost/index.php, to przeglądarka dostaje http://localhost/js/jquery.js, co już jest niepoprawne.

Najlepiej wszystkie biblioteki itd zaczynaj od / (główny folder domeny), wtedy niezależnie skąd includujesz - będzie działać.

0

Tak tylko, że mój problem nie tkwi w samym includowaniu pliku bo z tym sobie poradziłem. Problem jest taki że jak includuje na dwóch różnych podstronach poprzez:

na jednej poprzez
include "/formularzRej/registerForm.php"; to działa i wszystko chodzi poprawnie

a na drugiej podstronie:
include "../../formularzRej/registerForm.php"; to ładuje szablon ale nie ma formatów i nie działa jquery w tym

0

No to właśnie ten problem Ci wyjaśniłem.
Includowany plik zawiera coś w rodzaju <script src="js/jquery.js"></script> i ta ścieżka jest tam na sztywno. To powoduje taką zależność, że jest inaczej interpretowana przez przeglądarkę w zależności od tego, który plik includuje ten drugi.

0

Tak masz całkowitą racje. Teraz rozumiem ten problem.
A jest jakis lepszy sposób bo ja teraz na sztywno podlinkowałem wszystkie wtyczki na zasadzie
http://localhost/mój_projekt/main_PHP/

a to troche bez sensu jest

0

Słuchaj, zanim zaczniesz cokolwiek robić, odpisywać na posty - przeczytaj dokładnie te, które ja Ci napisałem. Dwa razy dla pewności i powoli.
Ja Ci już napisałem jak to najlepiej zrobić.

Edit:
Hm, dla Twojego projektu w sumie to będzie kiepskie, bo wszystkie projekty trzymasz w folderach na localhost. Rób sobie poddomeny:
projekt.localhost, żeby główny index.php zawsze leżał bezpośrednio w domenie

Wtedy dopiero moja propozycja się sprawdzi.

W przypadku jak chcesz koniecznie trzymać projekt w podfolderze domeny - musisz sobie zdefiniować jakąś zmienną/stałą typu MAIN i dopisywać to na początku każdej ścieżki.
Dla Ciebie wtedy to będzie /mój_projekt/main_PHP/ i dopiero potem doklejasz np. js/jquery.js

0

przenieście mnie do newbie....to było jedno z głupszych pytań na świecie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1