Egzotyczna wpadka z kodowaniem

Odpowiedz Nowy wątek
2015-02-05 01:06
Biały Młot
0

Cześć.
Może zacznijmy od początku. W moim projekcie zaczęły pojawiać się problemy z kodowaniem, które wyglądają następująco. Stronkę tworzę w Net Beans'ie. Kiedy tworzę nowy projekt wszystko jest okej, wyświetla ładnie wszystkie znaczki ale kiedy chcę, aby robiło to samo w tamtym projekcie to niestety nie chce działać. Próbowałem wszystkiego. Tworzyć nowy projekt, kopiować pliki z jednego projektu do drugiego, nawet kopiować tekst z jednego pliku do drugiego w nowym projekcie. Wszystko na nic. Po prostu nie wyświetla polskich znaków, jakoby ten projekt był pod wpływem jakiegoś uroku... Wracając jednak na ziemię. Kiedy wkleję tekst z trefnego projektu do pliku nowego projektu a potem usunę wszystko z tego pliku (Ctrl+A i Del) a potem napiszę jakieś polskie znaczki to wyświetla mi krzaki zamiast nich... Ponadto do bazy też mi źle zapisuje, ucina polskie znaki, że np zamiast "papużka" będzie "papu". Nie wiem już co na to poradzić... Walczę od popołudnia... Bazę danych i skrypt mam ustawiony dobrze na utf8_unicode_ci. Ktoś ma jakiś pomysł co zrobić? Mi już ręce opadają...

a próbowałeś włączyć Notepad++ i przekonwertować kodowanie znaków (np. na unicode bez BOM?), ew. ustalić jakie tam jest kodowanie? (w Notepad++ się to bardzo wygodnie robi). - LukeJL 2015-02-05 01:52
Pomysł z odpowiadaniem anonimowi w komentarzu jest dość ekstrawagancki. - bogdans 2015-02-05 02:23

Pozostało 580 znaków

2015-02-05 08:38
0

Sam tekst może być w kodowaniu np. windowsowym. Edytory jak sublime lub notepad++ umożliwiają zmianę kodowania. Sprawdź jakie masz na oryginalnych plikach.

Pozostało 580 znaków

2015-02-05 09:22
0

1) Poprawna nazwa IDE to "Netbeans"
2) Podaj konkretną zawartość która Ci nie działa (nazwa pliku, treść, do czego służy). Z opisu wynika że coś gdzieś po coś wklejasz ale nie wiadomo jaki to ma wpływ na losy świata (i działanie aplikacji)


Szacuje się, że w Polsce brakuje 50 tys. programistów
Moja wersja IDE przedstawia się jako "NetBeans". - bogdans 2015-02-05 09:25

Pozostało 580 znaków

2015-02-05 10:33
Biały Młot
0

Już mam :D Miałem ustawione kodowanie pliku na UTF-8 bez BOM, zmieniłem na zwykłe UTF-8 i już trybi :)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0