Galeria zdjęć- checkboxy-wyświetlanie wybranych zdjęć

Odpowiedz Nowy wątek
2015-01-25 11:53
0

Witam
piszę właśnie galerię zdjęć z użycie PHP. Mam już zrobione większość rzeczy, w tym upload i wyświetlanie zdjęc w galerii. Chciałbym jednak zrobić jeszcze coś takiego aby obok każdego zdjęcia był przycisk checkbox, po zaznaczceniu pewnej ilości zdjęć są one zapamiętane w sesji i można je wyświetlić na innej stronie. Próbowałem już wielu rzeczy ale nic mi nie wychodziło. Mógłby mi ktoś w tym pomóc. Dodatkowo powiem, że w przypadku uploadu, nazwa zdjęcia i jego id są zapisywane w pliku xml.

Pozostało 580 znaków

2015-01-25 12:05
0

Jakiś kawałek kodu daj, żeby tylko dopisać, a nie pisać od nowa..


Pozostało 580 znaków

2015-01-25 12:30
0

mam tutaj kod odpowiedziałny za wczytywanie zdjęć do galerii i kawałek który próbowałem te checkboxy zrobić (te checkboxy mają być widoczne tylko gdy jest sięzalogowanym)

  $target_dir = "images/";
                $dir = opendir($target_dir);
                 $file = "zdjecia.xml";
                          $xml = simplexml_load_file($file);
                if ($opendir = opendir($target_dir))
                {
                 echo "<form id='form_id' method = 'post' action = 'zapiszgaleria.php'>";
                    while (($file = readdir($opendir)) !== FALSE)
                    {
                        if($file != "." && $file != "..")
                        {
                            echo '<a  target="_blank" href="znak/' . $file . '"><img src="mini/' . $file .'" alt="fota_galeria" border="0" /></a>';
                            //echo $file . "<br>";

                            if ($_SESSION["zalogowany"] == true) {

            echo "<input type='checkbox' name='saved[$counter]' value='checked'>";

            }   

                        }

                        $counter++;
                    }
edytowany 1x, ostatnio: dirnis, 2015-01-25 13:23

Pozostało 580 znaków

2015-01-25 15:01
0

No to zapis:

$_SESSION['zapisane_zdjecia'] = $_POST['saved'];

I na stronie pokazującej tylko wybrane zdjęcia:

$target_dir = "images/";
$dir = opendir($target_dir);
$file = "zdjecia.xml";
$xml = simplexml_load_file($file);
if ($opendir = opendir($target_dir))
{
    $counter = 0;
    echo "<form id='form_id' method = 'post' action = 'zapiszgaleria.php'>";
    while (($file = readdir($opendir)) !== FALSE)
    {
        if($file != "." && $file != "..") // nie sprawdzamy
        {
            if (!$_SESSION['zapisane_zdjecia'] || in_array($counter, $_SESSION['zapisane_zdjecia'])) // jeżeli nie ma zapisanych zdjęć w sesji [wtedy wyświetlimy wszystkie], lub są i bieżące zdjęcie jest w sesji [wtedy wybrane]
            { 
                 echo '<a  target="_blank" href="znak/' . $file . '"><img src="mini/' . $file .'" alt="fota_galeria" border="0" /></a>';
                //echo $file . "<br>";
            }
        }

        $counter++;
    }
}

Przy okazji dowcip-zagadka:

Masz w ręku dwa jabłka, wkładasz te jabłka do koszyczka. Ile jabłek jest w koszyczku?
Odp: Np. 5, bo Adam już wcześniej włożył do koszyczka 3 inne ;)
Wnioski: ZAWSZE zeruj zmienne. (U Ciebie tego zabrakło, ja dodałem)


Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0