Prostsze Youtube API

0

Witam
To mój pierwszy wątek więc proszę o wyrozumiałość :)

Programuję od pewnego czasu w PHP i chciałem zacząć wykorzystywać youtube API, aby wyświetlić ilość wyświetleń filmu, jego miniaturkę, nazwę, awatar i ilość subskrypcji danego kanału i pare innych rzeczy. Jednak patrząc na dokumentację dostarczoną od googla czuję się jakbym czytał w obcym języku i nie jestem w stanie opanować zawartych tam informacji, szczególnie że są po angielsku. Czy moglibyście podać mi jakiś warper (chyba tak to się nazywa, chodzi o skrypt, który dostarcza gotowe funkcje, które potem wykorzystuję w swoim skrypcie poprzez require) albo pokazać przykłady jak korzystać z Youtube API?

0

Google: youtube api wrapper php
A przykłady to oczywiście youtube api examples php

PS. Powinienem wkleić linki do LMGTFY, ale nie chce mi się być złośliwym ;)

0

Z tego co czytam, to Zend Framework oferuje działanie, które mnie interesuje, ale czy znajdę tam takie funkcje? Bo z tego co czytałem to nie oferuje on wstawienia miniaturki czy pobrania ilości wyświetleń ani niczego, co jest mi właśnie potrzebne

0

Wrzucać taką kobyłę, żeby pobrać informacje z Youtube API to jednak pomyłka.

Tak samo jak ZERO WŁASNEGO WYSIŁKU, żeby ogarnąć temat.

Dałem Ci dwie porady. Skorzystaj, pogrzeb, wróć z konkretnym problemem.

0

Napisałem żeby poprosić o wskazówkę czego właśnie użyć. Jestem zielony w te sprawy i na pewno znajdzie się tu ktoś, kto podobny temat przerabiał i zna rozwiązanie. Nie chce gotowego kodu, nic z tych rzeczy, tylko wskazówki - skorzystaj z tego i tego pakietu, taka i taka dokumentacja. Ta dostarczona przez googla jest dla mnie zawiła i szukam takiej, która w korzytaniu przypomina zend gdata youtube

0

Wszystkie rozwiązania masz pod nosem pod tamtymi hasłami. Weź sobie pierwsze lepsze.

Mam za Ciebie wkleić te pliki do projektu i przekopiować parę linijek z example?

Dla ułatwienia masz: https://github.com/madcoda/php-youtube-api -> wystarczy kliknąć.

Jeżeli masz problem z implementacją tego to napisz, co konkretnie jest nie tak, pokaż kod, przekopiuj błędy.

Z takim podejściem jak teraz to do niczego nigdy nie dojdziesz

0

Widziałem to, ale powtarzam - nie ma tam funkcji które mnie interesują. Nie pisałbym tutaj, gdyby google mi pomogło. Potrzebuję 5 rzeczy które napisałem na początku, prosty skrypt który posłuży mi do zrobienia swojej własnej strony domowej z ulubionymi filmikami itp. Nie znalazłem tego nigdzie więc piszę tutaj

0

link, który wrzucił fourfour jest świetny! :) Dziękuję. Jedyne z czym mam problemy to :
Jak odczytać ilość subskrypcji i jak wrzucić awatar kanału? próbowałem $authorData->statistics->subscribersCount ale nie działa to. Zrobiłem var_dump`em i odkryłem, że $authorData->statistics jest pusty, a powinien mieć przynajmniej 5 zmiennych w sobie.

0

O coś takiego chodzi ?

class YouTubeAPI {
private $APIs = array(
'users' => 'http://gdata.youtube.com/feeds/api/users/',
);

public function requestJSON($addr) {
$json=file_get_contents($addr) or die('Błąd pobierania!');
return json_decode($json, true);
}

public function getChannalData($user) {
$out = array();
$result = $this->requestJSON($this->APIs['users'].$user."?alt=json");
$out['username'] = $result['entry']['yt$username']['$t'];
$out['description'] = $result['entry']['content']['$t'];
$out['avatar'] = $result['entry']['media$thumbnail']['url'];
$out['totalvideos'] = $result['entry']['gd$feedLink'][4]['countHint'];
$out['subscribers'] = $result['entry']['yt$statistics']['subscriberCount'];
$out['totalviews'] = $result['entry']['yt$statistics']['totalUploadViews'];
$out['googleplus_id'] = $result['entry']['yt$googlePlusUserId']['$t'];
return $out;
}
}

$yt = new YouTubeAPI();
print_r($yt->getChannalData('nazwa użytkownika'));

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1