[PHP] Jak ze stringa...

0

Witam!

No więc mam string $sciezka="byleco\byleco.byleco"

Jak z takiej sciezki wyciągnąć nazwę pliku czyli byleco.byleco ? --Pozdrawiam!
Michał Lipski
http://strefa-delphi.net
GG#: 3742497

0

Zapraszam na
http://www.mirekpil.gower.pl/
dział Porady
rozdział Pliki i Dysk
Porada nr 13

0

Mirek Piłatowski napisał:
Zapraszam na
&gthttp://www.mirekpil.gower.pl/
&gtdział Porady
&gtrozdział Pliki i Dysk
&gtPorada nr 13

Fajnie twoja porada jest do Delphi, a tutaj chodzi o PHP! reklamowanie swojej strony zostawie bez komentarza....

Co do problemu to:

$sciezka="byleco\byleco.byleco"
$s=substr($sciezka,strpos($sciezka,"\\")+1);

\\ musi byc bo takie juz jest PHP ;), a dla / bedzie raz
--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:
&gtCo do problemu to:
&gt
&gt$sciezka="byleco\byleco.byleco"
&gt$s=substr($sciezka,strpos($sciezka,"\\")+1);
&gt

ja bym zrobił inaczej:

$sciezka = "byleco\byleco.byleco";
$tab = explode("\", $sciezka); // moze tez trzeba dac \\, nigdy z tym nie mialem problemu wiec nie wiem :]

$i = count($tab);
$nazwa_pliku = $tab[$i];

w ten sposob zawsze bedziemy mieli nazwe pliku, niezaleznie ile znakow \ bedzie po drodze.--- - -
Roszi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1