USER + HASŁO = DOWNLOAD - jak zrobić ?

0

Nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział, za błąd przepraszam.

Dzień dobry, chciałbym na stronie zamieścić taki bajer ;p :
Jest rubryczka "ID klienta" i "hasło" a pod tym przycisk "pobierz".
Gdy wypełnimy poprawnie "id.." i "hasło" i klikniemy na "pobierz" to automatycznie zaczyna nam się pobierać plik na dysk.
Dodatkowo pedzie paru userów (konta będzie mógł dodawać tylko admin) i każdy user będzie po 'zalogowaniu' pobierał SWÓJ plik. tzn:

  • user1 z hasłem user1 pobiera plik np. 1
  • user2 z hasłem user2 pobiera plik np. 2
    .
    .
    .
    Z góry dziękuję za pomoc !
0

A z czym konkretnie masz problem? Bo jeśli ze wszystkim to zacznij od kursu PHP albo poszukaj gotowca na google albo stwórz zlecenie:
http://4programmers.net/Forum/Og%C5%82oszenia_drobne

0

Nie wiem dokładnie od czego zacząć, 'moja' strona jest w html + css. Czy własnie zacząć od PHP czy iść w inny kierunku innego języka.

1

z php jest najłatwiej zacząć, jeżeli to jednorazowy projekt to spoko, ale z doświadczenia mówię (piąty rok robię zawodowo w php) - nie bierz się za to, jeżeli zamierzasz programować dłużej. wątków "jaki język" jest mnóstwo, znajdź sobie jeden i poczytaj gdybyś się zastanawiał "co jak nie php"

0

możesz z tego skorzystać wtedy php nie trzeba znać ale będzie można prawdopodobnie oszukać system podglądując kod:
http://en.wikipedia.org/wiki/Data_URI_scheme
jeśli to jest tylko zabezpieczenie na noobów to wystarczy

0

W ogóle myślę, że to można zrealizować w ten sposób, że przycisk "pobierz" wywołuje metodę POST z parametrami, którymi są user i hasło, natomiast uruchamiany plik PHP działałby tak, żeby w zależności od parametrów komunikatu zwracałby treść pliku przypisanego dla danego użytkownika.

0
dzek69 napisał(a):

z php jest najłatwiej zacząć, jeżeli to jednorazowy projekt to spoko, ale z doświadczenia mówię (piąty rok robię zawodowo w php) - nie bierz się za to, jeżeli zamierzasz programować dłużej. wątków "jaki język" jest mnóstwo, znajdź sobie jeden i poczytaj gdybyś się zastanawiał "co jak nie php"

Z ciekawości zapytam. Dlaczego nie?
Trudno potem przekwalifikować się na Pythona/Ruby?

Sam zaczynam rozglądać się za pierwszą robotą. To co umiem to PHP/MySQL.
Powoli gdzieś tam zaznajamiam się i z Pythonem i z Rubym, jednak zanim będę w tym pisał w miarę sprawnie to sporo czasu minie.
Plan miałem ogólnie taki, żeby w PHP popracować pół roku/rok, a potem próbować w Pythonie/Rubym.

Na początek w PHP łatwiej zacząć to jedno, drugie to, że i tak i tak pracując sporo się nauczę rzeczy, które potem przydadzą się przy pracy w innej technologi (bo to wciąż webdev i wciąż języki skryptowe). W PHP jest najwięcej ofert itp.
W Pythonie/Rubym mam wrażenie, że większość ofert jest skierowana do webdeveloperów z doświadczeniem.

Jak Ty to widzisz? Lepiej wbijać na jakieś stanowisko PHPowca, a z czasem (pół roku, może rok) uczyć się powoli w domu i wbić na programistę Ruby/Pythona?
Czy lepiej poczekać, poklepać w domu kod i po wakacjach szukać czegoś już w Pythonie bądź Rubym?

Tzn. głównie chodzi mi o to co jest największą bolączką, dlaczego PHP odradzasz? Uczy złych nawyków? Kiepska kasa? To, że na dłuższą metę znacznie wygodniej pisze się w takim Pythonie to wiem. Podobno developerzy PHP zazdroszczą właśnie tej wygody developerom czy to PHP czy Rubiego.

No i czy takie roczne doświadczenie jako programista PHP jest respektowane potem jak aplikujesz na stanowisko Ruby/Python? Wiadomo, że to nie to samo co rok w ww. technologii, ale chyba jesteś bardziej pożądany niż świeżak-student?

2
  1. Jak już zaczniesz robotę w jednym - to nie tak łatwo jest przeskoczyć
  2. Pół roku to mało, żeby sensownie się rozwinąć w jakimkolwiek języku
  3. Jeżeli startujesz z programowaniem w ogóle - to żeby faktycznie pisać DOBRY kod w php - będziesz potrzebować pewnie ze dwa lata. Zmarnowane dwa lata
  4. http://eev.ee/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/ A to jest artykuł, który jest bardzo długi i przedstawia naprawdę MOCNE argumenty przeciw PHP. Części z nich sam nie byłem świadom po 3 latach pracy zawodowej (i paru dodatkowych lat z klepaniem byle czego w domu). To nie jest pierdołowaty hejt bez podstaw, tylko ciężkie argumenty. Zapoznaj się.
  5. Po prostu nie powtarzaj mojego błędu. Przeżywam aktualnie stan załamania, bo w tym momencie ciężko mi się z tego php wyrwać, a już dłużej tego znieść nie mogę. I nie chodzi o język. Ten W KOŃCU opanowałem tak, że nie jest mi straszny. Tylko 99% kodu w php jest napisana przez ludzi ZANIM dojdą do takiego etapu jak ja. W końcu pisanie skryptów w php to łatwizna i byle gimnazjalista z zainteresowaniami humanistycznymi jest w stanie COŚ stworzyć. I cały internet jest pełen takiego CZEGOŚ. A w pracy głównym zajęciem jest rozwój/poprawa takiego gówna stworzonego przez kogoś. Po paru latach wstajesz rano, ale nie chce Ci się wstawać. Znowu do roboty. Zrobić cokolwiek, przetrwać te 8h. Perspektywy słabe - rzucić pracę i szkolić się w nowym języku to sobie może student utrzymywany przez rodziców. Nauka języka po godzinach to jednak pomyłka - szczególnie, jeżeli marzy Ci się jakiekolwiek życie prywatne (ale po przemęczonych 8h w robocie i tak nie masz ochoty na życie prywatne).
    Takich problemów może NIE MIEĆ jedynie ten, który całe życie chce radośnie produkować g**no w tym pokręconym języku. Ktoś, kogo nie boli oddać byle jaki kod, bo akurat się okazało, że zadziałało. Jeżeli do tego dążysz - to bierz to PHP. Jeżeli nie - to przestań rozmyślać. DLACZEGO się upierać przy PHP, skoro wszyscy odradzają?

Trochę się rozpisałem, może niepotrzebnie, ale późna już godzina i w głowie się miesza ;) Życzę dobrego wyboru, pozdro

0

@dzek69 Dzięki za taką konkretną odpowiedź ;)
Rzeczywiście może jeszcze się wstrzymam z pracą, bo pracując te 8h + dojazdy ciężko wygospodarować czas na naukę innej technologii. Szczególnie, że nie jestem jakimś mega geekiem, poza programowaniem mam też inne hobby i sposoby spędzanie wolnego czasu.

Dzięki za link, lektura pouczająca, szczególnie, że znacznej większości rzeczy nie byłem świadomy albo patrzyłem na nie inaczej.

Tak z ciekawości zapytam, pewnie gdzieś tam w dalszej przyszłości myślisz o zmianie technologii. Jacy są Twoi faworyci?

Ja swego czasu bawiłem się też z Javą, ale bardziej podchodzą mi języki skryptowe, dlatego będę kombinować coś w Pythonie/Rubym. Przez wakacje jest sporo czasu, więc będzie można posiedzieć i jakiś projekt rozwinąć, żeby potem mieć coś do portfolio.

0

Zrobiłbym to mniej więcej w ten sposób.. Powiedzmy, że jest już wcześniej ustawiona funkcja polacz(), która łączy z bazą. :D
W bazie jest tabela users, w której są 4 kolumny: id, login, pass, plik(jest w niej ścieżka do pliku użytkownika).

polacz();

if(isset($_POST['pobierz'])) {
     if($_POST['login'] && $_POST['pass']) {
          $login = mysql_real_escape_string($_POST['login']);
          $pass = mysql_real_escape_string($_POST['pass']);
          $q = "SELECT * FROM users WHERE `login`='".$login."' AND `pass`='".$pass."'";
          $r = mysql_query($q);
          $rows = mysql_num_rows($r);
          if($rows > 0) {
               $ar = mysql_fetch_array($r);
               $plik = $ar[3];
               //PROCEDURA POBRANIA PLIKU
          } else {
               echo "Niewłaściwy login lub/i hasło!";
          }
     } else {
          echo "Uzupełnij wszystkie pola!";
     }
}
 

Chyba, że coś źle zrozumiałem.. ;)

0

Trochę offtop poza głównym tematem, ale skoro autor pyta to odpisuję ;)

Też lubię języki skryptowe.
Pythona tylko liznąłem, ale podobało mi się.
Javascript - ma wady, ale także go lubię.

Ale prędzej znajdzie robotę w Pythonie niż w JS (w node.js aż tyle się chyba nie robi, chyba, żeby iść po prostu na stanowisko front-endowca, który nie rusza backendu).

Poza tym podobał mi się C#, trochę bardziej niż Java, która też była ok.

Wiem, że jest takie narzędzie + framework (nie pamiętam niestety nazwy), które pozwala na pisanie aplikacji pod iOS + Android - w javascripcie. Ponoć klepiesz sobie w JS, a potem się to kompiluje do natywnych kodów dla tych platform. Szczegółów nie znam, ale brzmi dobrze. To też może być ciekawa ścieżka.

0

Dziękuję za masę odpowiedzi, podpowiedzi i rad dotyczących problemu i dalszego rozwoju. :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1