Sterowanie strzałkami

0

Siema ;D
Napisałem ostatnio popularną grę 2048 w PHP, wszystko działa lecz sterowanie odbywa się poprzez klikanie buttonów. Chciałbym dodać możliwość sterowania klawiaturą tak by po naciśnięciu danej strzałki przeładowywało stronę z odpowiednim argumentem w POST. Ma ktoś jakieś pomysły jak to zrobić ? ;) P.S. Wyobrażam sobie to tak, że JavaScript sczytuje dany klawiasz i przekazuje argument POST. Niestety nie znam za bardzo działania Javascript i nie wiem czy to jest możliwe. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. ;)

2

Po co Ci SERWER do takiej gry? O.O
Całość powinna się odbywać tylko w javascripcie.

W temacie: Jest możliwe wyłapanie klawiszy strzałek (Googluj: arrow keyup javascript) i zasubmitowanie tym formularza (Google: js form trigger submit). Jest też AJAX (Google: ... ajax :P). Ale jakikolwiek PHP to pomyłka w tym projekcie.

2

Jeżeli piszesz coś takiego w PHP tylko dlatego że inaczej nie umiesz, to od razu Ci powiem: Nie idź tą drogą! Podciągnij javascript a zobaczysz jak zacznie się kurczyć kod serwerowy Twoich aplikacji :)

0

Nieee ;D Doskonale wiem, że PHP jest najgorszym językiem do tego. Jest to program pisany specjalnie pod moją specjalizację -musiało być napisane w PHP. Pisałem dziennik elektroniczny lecz nie spodziewałem się, że będzie tyle będzie pisania :E . To jest projekt awaryjny. ;) Generalnie pisze w Javie i tam nie miał bym żadnego problemu. Dodatkowo ten projekt chcę wysłać do firmy która oferowała mi wakacyjny staż - firma specjalizuje się w PHP. Gra działa o dziwo bardzo płynnie mimo wielu linijek kodu. Dzięki za odpowiedź i czekam na dalsze. ;)

0

Podrzucisz kod, albo chociaż linka do aplikacji jak skończysz? Ciekawi mnie to.

0

Pewnie ;) Jutro rano będę dokańczał bugi w mechanice. Wstawię tutaj linka.

0

Sorry, że dopiero dzisiaj ale miałem lekki poślizg. Zgodnie z obietnicą wrzucam link do grywalnej wersji gry.
http://mkomorowski1.student.zsl.gda.pl/

Dopiero teraz, gdy pozbyłem się bugów, zabieram się za sterowanie klawiaturą.

Brakuje jeszcze eventów gdy się przegrywa lub wygrywa.

0

Dzięki ;)
Coś nie tak jest - nie zawsze pojawia się dodatkowa cyfra.

O bugach w kodzie html nie wspominam ;)

0

Wiem, ze nie dodaje zawsze liczby. Dzisiaj to poprawie. Nie jestem specjalistą HTML i raczej tym się nie będę zajmować. Generalnie projekt napisałem by pokazać, że umiem logicznie myśleć. Jeżeli chcesz to obserwuj tą stronę. Będę tam to sukcesywnie modernizować. BTW. Działa już kontrola klawiaturą.

0

Aha, i w oryginale dodaje czasem dwójkę, czasem czwórkę, u Ciebie bodajże zawsze dwójkę

0

Nom działa sterowanie. To teraz pokaż, że masz zdolność przyswajania i wykorzystywania wiedzy. Do obsługi eventu użyj jQuery które dołączasz :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1