Zend Framework - jak pobrać id

0

Witam,
Nie wiem jak rozwiązać sytuację w której mam formularz i dopisywanie z tego formularza do bazy danych.
Sytuacja wygląda tak: formularz Zgloszenie pobiera dane od użytkownika i przekazuje dane do 3 tabel. Tabela zgloszenie zawiera klient_id, sprzet_id.
W formularzu zostaje to zapisywane w tabeli klient i sprzet. Powinno też te id z tabel klient i sprzet, dopisywać do tabeli zgloszenie. Nie wiem jak to ogarnąć. Proszę o jakieś podpowiedzi, pomysły.

Dzięki wielkie
Krzysiek

0

Cóż, dodajesz to samo pytanie drugi raz, odpowiedzi na tamto nie ma. Dlaczego?

Bo nie umiesz zadawać pytań. Z jednej strony wchodzisz tak głęboko w szczegóły, że podajesz nazwy zmiennych, z drugiej - nie do końca wiadomo z czym masz problem. Z pobraniem ID wstawionego do bazy elementu?
Druga przyczyna to zapewne to, że zabrałeś się za spory framework, a brak Ci (zdaje się, ciężko ocenić, ale raczej tak) elementarnej wiedzy zarówno z baz danych jak i algorytmiki.

Zacznij od rozrysowania sobie na kartce (fajnie będzie jak będziesz rysować z konwencją przyjętą w algorytmice) problemu, krok po kroku co chcesz zrobić z danymi i jakie masz możliwe ścieżki, gdzie stoisz.
Potem przedstaw problem tak, żeby dało się go zrozumieć.

Przeczytaj też: http://rtfm.killfile.pl/

0

Jeżeli to co wcześniej napisałem jest niezrozumiałe to napiszę moje pytanie jeszcze bardziej zrozumiale.
Pytanie: Jak zapisać dane do tabeli zgloszenie ? Wyglad w załączeniu. Teraz powinno być zrozumiałe:)

Krzysiek

0

Skąd u ludzi przekonanie, że zwrócenie na coś uwagi to od razu chamstwo i atak? Chcę pomóc Tobie i pomóc innym czytającym Twój post. Skoro Twoje posty wiszą bez odpowiedzi taki czas, a są zdaje się banalne - to chyba jest jakiś powód tego.

Niewiele wyjaśnia to zdjęcie bez kawałka kodu. Może dorzucisz? (Nie przeczytałeś linka, którego podesłałem, szkoda - dzięki jednak za dobre chęci i kolejny z obrazkiem - to już coś ;))

0

Przepraszam za poprzedni wpis. Czytałem podesłany link. W załączniku podsyłam kod funkcji z kontrolera, kod z modelu oraz strukturę tabeli zgloszenie.
Może znajdzie się odpowiedź co robię nie tak. Taki szczegół a nie wiem jak to rozwiązać.

Miłego i słonecznego dnia, pozdrowionka

Krzysiek

0

Właśnie rozwiązałem problem. Miałem błąd w w funkcji dodającej dane z formularza do bazy danych:

$przyjal = $formZgloszenie->getValue('przyjal');

zamiast 'przyjal' powinienem wstawić id z tabeli pracownik.

Kody w załącznikach są ok.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1