Zmniejszanie o jeden i aktualizacja tabeli.

0

Witam, zrobiłem sobie tzw. bicie serca, aby aktualizowało, czy użytkownik jest ciągle na stronie, no i muszę jeszcze zrobić, aby w tabeli aktualizowało mi łączną liczbę osób z danego kraju. No i mam coś takiego i nie wiem jak ruszyć dalej.

<?php 
    require_once("config.php");
    
    $dbc = mysqli_connect(DB_HOST, DB_USER, DB_PASSWORD, DB_NAME);
    
    $take = "SELECT * FROM acc";
    $data = mysqli_query($dbc, $take);
    
    while($rows = mysqli_fetch_assoc($data))
    {
        
    }
    
?>

No i teraz w pętli, jeśli element przez który przechodzę ma Log='0', to pobierz komórkę ze skrótem kraju. Następnie podłącz się do tabeli w której są wszystkie kraje i łączna liczba osób przypisana do danego kraju no i np gdy kogoś kraj to pl, to wtedy pobierz z tabeli wszyscy liczbę przypisaną dla wiersza w którym kraj=pl, zmniejsz o jeden i zaktualizuj. Nie wiem tylko kurde jak zrobić to, aby gdy Log='0' pobrało nazwę kraju, aktualnie sprawdzanego wiersza ;| wie ktoś może jak to zrobić?

0

kurde, bezsensu... Bo będzie mi cały czas zmniejszać liczbę osób, a powinno zresetować do 0 wszystko i od nowa podliczyć po prostu ile jest osób, czyli tak, czy siak mam problem, bo w takim razie muszę zgrać tam gdzie Log='1' kraj tego wiersza który aktualnie sprawdzam, później po prostu będę zwiększać o 1, czyli nadal problem leży w początku, resztę bez problemu zrobię.

0

LEFT JOIN z NULLem (ech, nawet bez NULLa może być)

0
Marcin.Miga napisał(a):

LEFT JOIN z NULLem (ech, nawet bez NULLa może być)

nie za bardzo rozumiem o co chodzi...

0

poradziłem już sobie, dzięki za pomoc :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1