Aplikacja PHP do zarządzania automatami - serwer, jak stworzyć, jak się z nim połączyć

0

Witam,
Tematem mojej pracy jest stworzenie aplikacji do zarządzania automatami sprzedającymi. Głównym zadaniem jest stworzenie systemu, który umożliwi sprawdzenie danego automatu pod względem braków np. danego napoju itp. Ale nie w tym rzecz – problemem jest stworzenie połączenia między automatem, a aplikacją i stworzenie serwera, który mi to obsłuży. Czyli mniej więcej ma to wyglądać w taki sposób jak w załączniku.

I tu moje pytania – w jaki sposób najlepiej stworzyć takie połączenie? Za pomocą jakich mechanizmów? Może jakiś przykład? No i chyba najprostsze, a dla mnie najtrudniejsze i najważniejsze pytanie - jak stworzyć serwer do takiej aplikacji? Oczywiście założenie jest takie, że automaty posiadają interfejs umożliwiający odczyt stanu. Całość pisana oczywiście w PHPie.
Z góry dzięki za pomoc!

0

Nie patrzylem w zalaczenie ale:

Server:

  1. Musisz wykonac server ktory bedzie nasluchiwal czy nadchodzi polaczenie
  2. Parsowac dane odebrane od klienta ktory sie podlaczy

Client:

  1. Podlacza sie do servera
  2. Wysyla dane

poszukaj PHP Socket Client oraz PHP Socket Server - tutaj masz przyklad:
http://www.codeproject.com/Tips/418814/Socket-Programming-in-PHP

Kolejna sprawa to jest to ze jesli bedziesz chcial aby kilku klientow w jednym czasie sie podlaczylo do servera server musi byc wielowatkowy fraza w google:
php socket server multi threaded

ps. jest jeszcze jedno ale w PHP tak naprawde (bynajmniej nie spotkalem sie (?)) nie tworzy sie aplikacji typu "Server".

0

Prawdopodobnie łatwiej niż pisać dedykowany serwer będzie wykorzystać już istniejący serwer + PHP (skoro mówimy o PHP) i niech automat komunikuje się z serwerem jak by to robiła przeglądarka internetowa, tylko zamiast wysyłać HTML można operować na choćby JSON lub XML, który jest łatwiej parsować (po stronie klienta i serwera).

0

dzięki za wszelkie propozycje i pomoc. Tworzę tak jak napisał kolega wyżej :) zobaczymy co z tego wyjdzie

0

A nie lepiej zrobić tak że tworzymy serwer w C++,C# etc innym desktopowym. Będzie ona ciągle nasłuchiwała braki itp i wpisywała je w bazie. A jako WWW tworzysz sobie API do obsługi tego czyli jakie braki są, że uzupełnione itp itd.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1