Duża ilość instrukcji warunkowych. jak przejść na OOP?

0

Witam
napisałem pewien serwis strukturalnie i strasznie to wygląda nie mogę się w tym teraz połapać, niby działa ale żeby coś poprawić trzeba się nieźle nagłowić. chciałbym to przepisać na OOP znam teoretyczne podstay OOP php5, ale chciałbym poznać metodykę napisania poniższej klasy.

interakcja ma wyglądać tak że:

-użytkownik zaprasza innego użytkownika,

  • zapraszany otrzymuje powiadomienie o tym i może odrzucić albo zaakcptować.
  • po zaakceptowaniu użytkownik zapraszający dostaje powiadomienie po niezaakcepotowaniu też.
  • na następny etapie użytkownik który wyszedł z inicjatywą zaproszenia ma możliwość zaproszenia do najlepszych znajomych.
    i tak samo drugi dostaje powiadomienie może odrzucić albo przyjąć. taki schemat etapowy.

proszę o pomoc, jakie klasy trzeba napisać, jakie funkcje w tych klasach itp. każda informacja będzie pomocja i może się czegoś nauczę

z góry dzięki pozdro:)

0

Musisz sobie rozrysowac, rozpisać, jakie masz operacje i jakie są moduły tego serwisu, następnie po tym, podziel je na klasy a w klasach utworzyć metody.

np autoryzacja:

class Autoryzacja {

    // zmienne
    private $sAccessDenied = 'Authorization Nieudana'; ///< jak chcersz mozna wpisac cos inneg   
    private $sRealm = 'Strona jest zablokowana';  
    private $sEmptyUsers = 'Użytkownik nie istnieje';  
    private $aUsers;  

     /// metody
    public function __construct($aUsers)  {
    /// Tworzenie np tablicy uzytownikow
    }

   public function sprawdz() {
   /// sprawdzasz uzytkownika
   }  

  public function logowanie(){
  } 

  /// itd... ;)
}

Tworzenie obiektu:

$uzytkownik = new Autoryzacja(array('john' => 'test@test'));  
 

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1