Jaki projekt można napisać

0

Nie mam zadnych pomyslow na jakis ciekawy 3-miesieczny projekt w php/js (cel - nauka symfony2, baz danych), doradzicie cos? :P Napisałem już frameworka, myślałem teraz nad napisaniem CMSa, ale to wszystko to cholernie oklepane projekty.

0

System Zarządzania Obiegu dokumentów.

0

Pamiętaj że w momencie zadawania przez Ciebie takiego pytania, w sieci istnieje już takich milion. Nie chce Cię tu "cisnąć" że nie chciało Ci się szukać - ale zapamiętaj :)

http://tutphp.blogspot.com/2012/09/10-php-project-ideas-for-all.html
http://stackoverflow.com/questions/2571700/ideas-for-a-php-summer-project

0

Nie dziwię Ci się, że nie masz pomysłów na ciekawy projekt. Ogólnie projekty w PHP są nieciekawe. Jakąś grę (niewebową) byś napisał, a nie kolejną nudną aplikację bazodanową ;)

0

Ciekawy projekt powiadasz, napisałeś frameworka mówisz, cms oklepane.
to teraz odpowiedz sobie na twoje Pytanie, stosując metodę samooceny

  1. Czy napisałbym dobry CMS, przynajmniej taki aby 1% ludzi na świecie go znało?
  2. Czy mój fram jest tak dobry ze mogę go używać nie stosując innych?

odpowiedz prosta NIE, <ort>dla tego</ort> też nie szukaj nowych projektów skoro twoje pierwsze są jakie są i do tego nikomu nie znane, jak pisali Joomla nie zadawali takich pytań, i dziś jest to tak rozpoznawane w świecie programowania jak Porsche w świecie motoryzacji.

Chcesz ciekawy projekt ja ci dam pomysł przy którym spuchniesz od nauki, samozaparcia, realizacji i potem samooceny.

Napisz projekt dowolny który podasz tu na forum i z czołowej elity odpisujących w tematach specjalistów, 20 uzna że to dobry projekt pozbawiony błędów, bugów i do tego wszechstronny przy którym nie trzeba pytać się autora co minute a to do czego służy a to z czym się je.

Wtedy zadaj pytanie jaki napisać następny. A poza tematem ode mnie

napisz sobie organki online PHP/JAVA się do tego świetnie nadają zabije ci dużo czasu a ile się nauczysz to będzie twoje.

1

@Sacisa: Podajesz pro-porady, a pewnie jesteś jednym z tych, co nie rozróżnia Javy od JavaScriptu? ;) Bo z serwerową Javą (i PHP) organki to nie mają dużo wspólnego. I dlaczego to jest niby długi projekt i wnoszący dużo wiedzy? o.O

Czy napisałbym dobry CMS, przynajmniej taki aby 1% ludzi na świecie go znało?

To jest trudny cel. 1% ludzi na świeci nie wie co to Joomla. Ale pewnie 50% webdeveloperów wie, co już jest sukcesem. Inna sprawa, że Joomla była i jest tragedią - ale popularna ;) A jak dużo innych systemów CMS oprócz Joomli jesteś w stanie wymienić bez zaglądania w Google?

Celem tu powinno być raczej, żeby 1% zainteresowanych CMS-ami - zechciało używać akurat rozwiązania przygotowanego przez @Fdjfksj.

Napisz projekt dowolny który podasz tu na forum i z czołowej elity odpisujących w tematach specjalistów, 20 uzna że to dobry projekt pozbawiony błędów, bugów i do tego wszechstronny przy którym nie trzeba pytać się autora co minute a to do czego służy a to z czym się je.

Nie istnieje taki projekt W OGÓLE, ciężko więc, żeby ktoś uczący się miał to osiągnąć ;)

@Fdjfksj: Nie oznacza to oczywiście rezygnacji z dążenia do perfekcji. Jeżeli napisałeś coś i uznajesz za zakończone - pisz dalej, trafisz na takie problemy i ich rozwiązania, że będzie kusiło żeby poprzednie projekty mocno poprawić - bo wcześniej nie dostrzegłeś pewnych rzeczy.

Od siebie polecę system do wynajmów samochodów z podziałem na oddziały firmy, z uwzględnieniem faktu, że czasem samochód trzeba w ramach jednego najmu wymienić klientowi na inny, samochody są w różnych klasach cenowych. Samochody można przerzucać między oddziałami, więc czasem wisi tam, czasem w innym miejscu. Powinien być podgląd dzień po dniu (np. widok miesiącami) na samochody w danej lokalizacji (które dni wolne, które zajęte), możliwość skracania/wydłużania najmów, automatyczne przedłużanie najmów na kolejne dni, jeżeli klient nie odda samochodu. Samochody, które przeniosłeś do innej lokalizacji - powinny być widoczne w obu lokalizacjach jeżeli np. od 1-10 samochód był w oddziale A, od 10-20 w oddziale B - oczywiście tylko w tym miesiącu. Itd.

0

Może i źle zinterpretowałem niektóre argumenty, tak się składa że rozróżniam Jave od javaScriptu

oto jeden przykład jak za pomocą shituscript bawic się w rytm cocojambo

http://timofiejew.ii.uph.edu.pl/Archiwum/Materialy_Programowanie_1B/Przyklady_z_JavaScript_dla_ka%BFdego/Rozdzial20/piano.html

Co do wypowiedzi o 1% ludzi no raczej chodziło mi tu o webowców, tak mi się tylko wydaje no chyba ze można tu zakładać tematy z akwarystyki bądź budowy statków kosmicznych?

Dla czego wydaje mi się że pianino to dobry pomysł ponieważ jest zawsze jakąś odmiana i założę się że na tym forum jeszcze nikt o takie coś nie pytał,

Czy Joomla jest tragiczna? tego nie wiem ale wiem jedno ze zawsze była i będzie, oraz jest najbardziej wybieranym CMS na świecie, a to że fatal error to kogo to 4 kliknięcia strona stoi wtyczki pozwalające na rozbudowanie, zwykłej strony do sklepu bądź portalu społecznościowego. Bez żadnej wiedzy nawet na temat HTML innego takiego nie znam aby był tak funkcjonalny bez owej wiedzy

ile CMS mogę wymienić założę się że 30% tych które bym tu podał na oczy nie widziałeś chocby Anantasoft Gazelle

Oczywiście nie chodziło mi tu o takie jak te które przedstawiłem a bardziej rozbudowane oraz funkcjonale pianino żadna przyjemność wypisywać dane z mysql ale wprowadzić syntezator na stronę to już coś.

0

to strasznie bezcelowa dyskusja, więc odpuszczę sobie komentowanie reszty, powiedz mi tylko - po co w pianinie dane z bazy mysql?

0

dzek69 Śledze te forum nie od dziś wiem ze jesteś ala mentorem tego forum ale czytać ze zrozumieniem też byś mógł!

"żadna przyjemność wypisywać dane z mysql" To jest moja wypowiedz czy się mylę gdzie tu nakazuje autorowi ROBIĆ PIANINO Z MYSQL

Może ja ją bardziej rozwinę żeby nie było problemu
**
Żadna przyjemność aby pisać tylko skrypty wyłącznie BAZODANOWE polegające na współpracy PHP & MySQL zawsze można zrobić coś innego.
**
przetłumaczone z Polskiego na nasze.

I ja też kończę swoje wypowiedzi w tym temacie, bo jeśli człowiek ma inne podejście niż 90% programofobów w tym głupim kraju jest Inny.

0
Sacisa napisał(a):

I ja też kończę swoje wypowiedzi w tym temacie, bo jeśli człowiek ma inne podejście niż 90% programofobów w tym głupim kraju jest Inny.

Nie jest innym jest hmm... specyficzny i działa po prostu, jak by to powiedzieć wyjątkowo :P

0

@Sacisa:
Przeczytaj to sobie:

Oczywiście nie chodziło mi tu o takie jak te które przedstawiłem a bardziej rozbudowane oraz funkcjonale pianino żadna przyjemność wypisywać dane z mysql ale wprowadzić syntezator na stronę to już coś.

Zastanów się teraz - czego tu brakuje? Tak, PRZECINKÓW i KROPEK.

W jednym zdaniu przerzucasz się swobodnie między dwoma tematami. Ja z domysłu wstawiłem tam przecinki (bo ludzie zazwyczaj nie stawiają przecinków, choć nie tak bardzo jak Ty) i wychodziło, że pianino wg Ciebie wymaga danych z bazy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1