[PHP] Problem z konfiguracją

0

Z PHP dopiero zaczynam, więc pewnie rozwiązanie mojego problemu będzie banalne.

Mam stronę internetową opartą na PHP. Na serwerze z linuxem (skonfigurowanym przez fachowca) wszystko działa jak trzeba. Chciałem sobie postawić lokalny serwer z PHP, żeby móc testować u siebie na kompie, ale ...

Mam WinXP i IIS. Uruchomiłem standardową instalację PHP. Polecenia PHP typu echo działają, ale niestety nie wszystko działa tak, jak bym chciał.

Wyrzuca mi np. taki błąd:

Notice: Use of undefined constant klik - assumed 'klik' in c:\inetpub\wwwroot\sc\Baza\puszbaza.php(103) : eval()'d code on line 1

Jak widać używam PuszBazy. 'klik' to kolumna w pliku bazy danych. Fragment z puszbazy do którego odnosi się komunikat wygląda tak:

102:$toco = "$toco SORT_ASC";
103:if(($ile_wyn)&gt0) eval("array_multisort ($toco);");

Jeżeli ktoś wie, co robię nie tak to bardzo proszę o odpowiedź (testowanie strony od razu na serwerze to mordęga)--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Proponuje sciagnac [o ile nie masz] pakiet FoxServ [apache, php, mysql itp] - nic nie trzeba konfigurowac :)--W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

Sheitar napisał:
Proponuje sciagnac [o ile nie masz] pakiet FoxServ [apache, php, mysql itp] - nic nie trzeba konfigurowac :)

Problem w tym, że chcĘ mieć jak najbardziej zgodny serwer z tym na linuksie. Nie mogę więc korzystać z mysql, a musi być na windowsie (bo takiego używam na codzień) i IIS ;(
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

0

Dryobates napisał:
...Nie mogę więc korzystać z mysql...

Podczas instalacji mozna wylaczyc instalacje mysql'a :), a serwer ten [Apache i PHP] sa w miare zgodne z linuxem, nalezy jedynie uwazac na prawa do plikow [w windzie nie obowiazuja] oraz na litery male/duze [linux jak wiadomo rozpoznaje takie rzeczy]. To sa jedyne problemy jakie napotkalem podczas tworzenia skryptow u siebie ap otem przerzuceniu ich na serwer linuxowy. --W poszukiwaniu rozwiązania problemu, najbardziej pomocna jest znajomość odpowiedzi.

0

nie rozumiem po co ludzie korzystaja z PB, przeciez to zwykly system plikow, absolutnie nie ulatwiajacy sprawy. Jako wierny fan trzymania danych w plikach :) nigdy tego nie uzywam, mimo ze pomysl jest ciekawy.--- - -
Roszi

0

Roszi napisał:
nie rozumiem po co ludzie korzystaja z PB, przeciez to zwykly system plikow, absolutnie nie ulatwiajacy sprawy. Jako wierny fan trzymania danych w plikach :) nigdy tego nie uzywam, mimo ze pomysl jest ciekawy.

Dla takich laików jak ja PB to znaaaaczne ułatwienie.
--Jest jeszcze jeden błąd ... :)

Apel: Piszcie w tematach o jaki język programowania chodzi np. : [Delphi], [C++], itp.

Pomoc do Delphi po polsku. http://www.4programmers.net/forum/index.php?action=show&id=21335&c=2

Oficjalny kanał IRC serwisu 4programers:
serwer: warszawa.ircnet.pl sieć: POLNet kanał: #4programmers.net

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1