Emotki w bazie ?

0

Cześć wymyśliłem sobie aby emotki znajdowały się w bazie danych tz. tabela emotki i pole emotka oraz link np

<lol2>|emotki/lol2.gif Tylko nasuwa się pytania czy pobranie 199 rekordów co wiadomość na czacie nie obciąży serwera ? i czy ogólnie nie będzie lagowac ? Aktualnie kod zamieniając emotki wygląda tak ```php $em1 = array('<sex>', ':*'); $em2 = array('sex.gif', 'cmok.gif'); $txt = str_replace($em1, $em2, $txt); ``` A może ktoś zna lepszy sposób ?
0

Dłużej trwa połączenie z samą bazą niż wybranie 200 tak prostych rekordów zapewne. Zawsze możesz sobie napisać mechanizm cache-ujący, ale nie sądzę, żeby w tym przypadku miało to sens. Możesz też zrzucać konwertowanie emotek na klienta - zakładam, że czat działa na ajaxie, więc tylko przy ładowaniu pliku js/szablonu strony będzie następowało pobranie emotek, a potem już przy samych wiadomościach - nie.

0

Czyli nie jest to aż tak głupi pomysł ? Tylko jeszcze nie wiem czy zamieniać to po wysłaniu wiadomości czy przy pobieraniu

0

Ogólnie - jest głupi.
Dwa, że to zahacza o próbę zbytniego wybiegania do przodu z optymalizacją, dwa zdania więcej napisałem o tym tutaj: http://4programmers.net/Forum[...]edycja_html?p=947231#id947231

edit:
a druga kwestia: teoretycznie najlepiej będzie Ci trzymać oryginał (zawsze możesz chcesz np. zmienić emotki), coś to będzie miało ułamki sekund straty na parsowanie za każdym razem. moja opcja - emotki rób po stronie klienta w javascripcie, a w bazie zapisuj oczywiście nieruszony string

0

czyli wrzucić nazwy i linki do emotek czy nie?
jeżeli bie to zostawić tak jak jest czy inny sposób ?
jeżeli inny sposób to jaki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0