Problem z wysyłaniem danych metoda POST

0

Witam,
Nie jestem aż tak bardzo zielony żeby nie wiedzieć jak wysłać dane, ale napotkałem dziwny problem i nie wiem co jest jego przyczyną.
Mianowicie:
Potrzebuje zrobić wysyłanie formularza obrazkiem.

 <form action="index.php?id=work" method="post" enctype="multipart/form-data"  name="form">
<input type="image" id="bmw" src="" name="bmw"/>
</form>

Pod id="bmw" mam w css obrazeczek loga bmw. Teraz w chwili kliknięcia na obrazek, teoretyczno zostać przesłanie kliknięcia.

if(isset($_POST['bmw'])) echo 'JEST !!!';
else echo 'Nie dziala';
 

No i właśnie nie wykrywa że kliknąłem. Próbowałem też przesłać wartość value='1' czy coś takiego i sprawdzać czy php odebrał wartość, ale ni chuchu

Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł co ewentualnie robię źle proszę o pomoc.

Pozdrawiam

0

A musisz robić to na przycisku submit? Jeżeli masz tylko jeden submit to po prostu użyj <input type="hidden" />

0

Rzecz w tym, że będę miał tam 3 typy "marek" samochodu, czyli 3 obrazki a co za tym idzie submity.
To co napisałem zrobiłem na oparciu tego: http://www.kurshtml.edu.pl/html/wyslanie_formularza,formularze.html
Jeżeli się nie uda, zrobię sobie to wszystko na js, ale zastanawia mnie sam fakt dlaczego to nie działa...

0

Widocznie tak to jest opisane w specyfikacji, że tak się ma zachować przy obrazku. Z tym, że najlepiej zrobić jednak <input type="submit" /> i temu nadać styl - robienie tego jako image i podawanie błędnego src jest takim niepoprawnym zachowaniem dla mnie.

A na Twoim przykładzie POST zawiera coś takiego:

array(2) {
  'bmw_x' =>
  string(2) "25"
  'bmw_y' =>
  string(1) "8"
}

Jest to pozycja na której kliknie się element (standard w przeglądarkach) - możesz z tego skorzystać przy istniejącym kodzie.

0

Dzięki za pomoc.
Zrobiłem jak mówiłeś, z type="submit" dałem mu odpowiednie style i działa jak należy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1