Dzielenie na strony

0

Witam,

Posiadam coś takiego

for($i=1;$i<$ilosc_stron_c;$i++) {
echo "<a class="Button" href="bany.php?strona=".$i."">".$i."</a>";
}
pokazuje mi to strony tak:
[1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10]
a jak zrobić, aby było:
[1] [2] [3] ... [8] [9] [10]

a część skrypt macie niżej:
http://wklej.to/c5xtT

0

Usiądź sobie z kartką i rozpisz, jak to powinno wyglądać dla

  • kilkunastu stron i każdej ze stron
  • kilku stron
  • braku stron
    a potem ubierz to w algorytm i zaimplementuj go w php. Góra godzina roboty, dwie z testami.
0

Można tak:

if($ilosc_stron>6)
{
echo "<a>1</a><a>2</a><a>3</a>...";
if($akt_strona > 4){
if($ilosc_stron-3> $akt_strona-1)echo "<a>".($akt_strona-1)."</a>";
if($ilosc_stron-3> $akt_strona)echo "<a>".($akt_strona)."</a>";
if( $ilosc_stron-3> $akt_strona+1)echo "<a>".($akt_strona+1)."</a>";
}
echo "...<a>".$ilosc_stron-2."</a><a>".$ilosc_stron-1."</a><a>".$ilosc_stron."</a>";

}
else
//ta petla którą ty masz w swoim kodzie


Nie testowałem więc nie wiem czy działa, ale chodzi o coś takiego ;-)

0
bartek19121995 napisał(a):

Można tak:

if($ilosc_stron>6)
{
echo "<a>1</a><a>2</a><a>3</a>...";
if($akt_strona > 4){
if($ilosc_stron-3> $akt_strona-1)echo "<a>".($akt_strona-1)."</a>";
if($ilosc_stron-3> $akt_strona)echo "<a>".($akt_strona)."</a>";
if( $ilosc_stron-3> $akt_strona+1)echo "<a>".($akt_strona+1)."</a>";
}
echo "...<a>".$ilosc_stron-2."</a><a>".$ilosc_stron-1."</a><a>".$ilosc_stron."</a>";

}
else
//ta petla którą ty masz w swoim kodzie


Nie testowałem więc nie wiem czy działa, ale chodzi o coś takiego ;-)

Dzięki za trud, ale nie działa to tak jak chciałem :D

0

pokaż swoje próby, bo jak na razie czekasz na gotowca, a to kusi mnie do usunięcia wątku do kosza

Własnie nie mam pomysłu jak to zrobić, to żeby pokazało mi [1] [2] [3] ... [8] [9] [10] wiem jak zrobić ale jeżeli ktoś wejdzie na stronę "3" to zeby pokazało później [4] [5] [6]. Jeżeli wiedziałbym jak to zrobić to raczej nie pisałbym tematu, a że zaczynam zabawę z PHP to pytam.

0

Ale tu nie chodzi o PHP, tu chodzi o algorytm. @ŁF Ci dobrze mówił - weź kartkę, rozpisz jak to sobie wyobrażasz dla 3 stron, jak dla 7 stron, jak dla 13 i 19, w różnych wariantach (kiedy wybrana jest pierwsza strona, czwarta, dziesiąta i te ostatnie też itd) - potem pomyśl nad zależnościami "jeżeli stron jest tyle, a ja jestem na tej i tej od początku to ..." - kiedy już będziesz miał algorytm - zapisanie tego w PHP czy w javascripcie czy w czymkolwiek - to już będzie pikuś.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1