Zapytanie do bazy i pobranie danych

0

Siedze dobrych kilka godzin i sie mecze z tym jednym zapytaniem do bazy, czy moglby ktos rzucic swoim okiem i zobaczyc co jest nie tak? moze gdzies jakas literowke zrobilem, ale ja juz nie mam na to pomyslow. Prosze o pomoc:

Kod:

<?php
  $result = mysql_query('SELECT * FROM produkty ORDER BY nazwa')/*or die(mysql_error())*/;
  while ($row = mysql_fetch_array($result))
  {
  	echo '<li>'.$row['nazwa'].' - '.sprintf('%.2f',$row['cena']).' [ <a href="index.php?mod=produkty&dodaj='.$row['id'].'">Dodaj</a> ]</li>';
  }
?> 

Bład:
Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in D:\xampp\htdocs\PhpProject1\produkty.php on line 44
Linia 44 to ta z while ...

0

sciagnij comment z tego die bo wlasnie on chronil cie przed czyms takim...

mysql_query zwraca ci false...

0

specjalnie tam wstawilem commenta, po sciagnieciu wyskakuje mi "No database selected"

0

maskowanie problemu go nie rozwiazuje.
skoro wyskoczyl ci blad i schowales go pod dywan to nie dziw sie ze skrypt nie chodzi..

a twoim problemem jest to co tam napisane czyli baza danych jest nie wybrana a moze i nawet cale polaczenie nienawiazane... laczysz sie jakos z baza danych czy uzywasz magicSQL i takich rzeczy nie potrzebujesz robic??

0

ja tym zajmuje sie dopiero od kilkunastu dni, wiec nie jestem jeszcze biegly w tym co robie.
polaczenie z baza jest na pewno nawiazane (tez sie sporo z tym meczylem, ale dziala), nie dziala mi tylko pobieranie, wyswietlani produktow z bazy, czyli to na czym mi glownie zalezy.
Baze mam u siebie na dysku, a z wszystkim lacze sie przez xamppa.
Moja linijka z podlaczenia do bazy, byc moze w niej jest co nie tak:

   $list = mysql_connect($cfg['db_host'],$cfg['db_user'], $cfg['db_pass']);
   mysql_select_db($cfg['db_database'],$list); 

w configu wszystko jest dobrze przypisane

0
$list = mysql_connect($cfg['db_host'],$cfg['db_user'], $cfg['db_pass']);
if (!$list) { die('nie mozna polaczyc sie z baza'); }
if (!mysql_select_db($cfg['db_database'],$list)) { die('nie mozna wybrac bazy '.$cfg['db_database']); } 
0

Najlepiej połączenie z bazą wrzucić do osobnego pliku, np. baza_danych.php w którym połączenie przypisane jest do zmiennej $connection.

Potem do pliku pokazDane.php załączasz ten z połączenie czyli:

<?php include("baza_danych.php") ?>

i używasz zminnej aby wykonywać zapytania dzięki PDO

jakaś funkcja:

global $connection

$zapytanie = "Select imie, nazwisko from Pracownicy";

$wykonaj=$connection->query($zapytanie);

while($rezultat=$wykonaj->fetch())
{
i tu tabelka
}

0

wszytskie potrzebne dane, ktore chce tu wykorzystac , mam w osobnym pliku .sql, wiec tez moge go wstawic w miejsce "i tu tabelka"? czy trzeba szukac innego rozwiazania?

0

Pisząc "i tu tabelka" mam na myśli:

 echo $rezultat['imie']; 
0
Ciekawski napisał(a):

Pisząc "i tu tabelka" mam na myśli:

 echo $rezultat['imie']; 

Tak, tak wiem ze tak powinno byc, ogolnie to juz problem rozwiazalem, mialem maly blad a w zasadzie literowke w samej bazie.
Dzieki wszystki za pomoc, bo troche mnie naprowadziliscie na rozwiaznie moje problemu.
Dzieki

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1